wojtekjs Napisano Październik 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2005 Cześć. Może to i nie jest pytanie na to forum, ale ca pewno ktoś tutaj wie, czy router ukrywa adresy MAC urządzeń będących za nim? Wiem, że może to być głupie pytanie, ale nie chcę po prostu niepotrzebnie kupić routera. P.S. Możecie polecić jakieś tanie routery? Takie którym można zmienić adres MAC (ten który jest widziany spoza sieci)? Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Październik 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2005 Opcji coby router zmieniał numer MAC to ja raczej nie widzę Kwestia identyfikacji nagłówków pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Październik 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 Router-y ukrywają MAC adresy urządzeń będących za nim - a dokładniej mówiąc wszyscy w sieci "zewnętrznej" widzą w tablicy arp adres router-a dla wszystkich ip z sieci "chronionej" router-em. Adresy MAC "praktycznie mogą być zmieniane np w linuksie (dla nowszych kart): ifconfig eth0 down ifconfig eth0 hw ether [nowy mac] ifconfig eth0 up W części urządzeń zmanie mógło podlegać "drugie" 24 bity oznaczające kolejny egzemplarz karty, a pierwsza 24 bitowa częśc związana z producentem była stała. Co do typów router-ów to raczej nie pomogę - bo mam tylko "pewne" doświadczenia z CISCO. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Październik 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2005 @sorron: chodziło o to, że chyba każda karta sieciowa umożliwia zmianę MAC. byłem ciekawy czy routery też (wiem, lamerskie pytanie...) @ebnowak thx za potwierdzenie. pozostaje mi tylko kupić router, który umożliwia zmianę wszystkich 48 bitów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi