jestemjez Napisano Październik 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 Zrobiłem update FC3 do FC4. I mam w związku z tym parę problemów. 1. nie dziala Yum - zrobiłem tak jak było na fedora FAQ napisane i nic poniżej przykład (nie)działania: yum install gimp Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: gimp Nothing to do [root@jestemjez krzys]# apt-get install gimp Reading Package Lists... Done Building Dependency Tree... Done E: Couldn't find package gimp 2. Z aptem to samo: [root@jestemjez krzys]# apt-get update Get:1 http://rpm.livna.org fedora/4/i386 release [801B] Fetched 801B in 0s (4171B/s) Hit http://rpm.livna.org fedora/4/i386/lvn pkglist Hit http://rpm.livna.org fedora/4/i386/lvn release Hit http://rpm.livna.org fedora/4/i386/lvn srclist Reading Package Lists... Done Building Dependency Tree... Done [root@jestemjez krzys]# apt-install gimp bash: apt-install: command not found [root@jestemjez krzys]# apt-get install gimp Reading Package Lists... Done Building Dependency Tree... Done E: Couldn't find package gimp 3.Dlaczego sytem startuje z jądra dla FC3 - chcę mieć jądro dla FC4! - jak je zainstalować z RPM (już je mam na dysku). 4.Up2date te nie działa,a lubiłem je mież jako alarm o aktualizacjach 5.No i aplety gDesklets przestały mi działać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCiNWz Napisano Październik 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2005 1-2. Na moje oko nie masz odpowiednich wpisów w repo, GIMP na livnie znajduje się w "gałęzi" RPMS.updates, a z tego co widzę to nie masz jej dodanej do repo apta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 W yumie nie masz repozytorw nawet tych oficjalnych. A Jesli chodzi o apta to nie jest już wspierany w FC4 więc z tym lepiej daj sobie spokój i uznaj wyższość yuma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 GIMP na livnie znajduje się w "gałęzi" RPMS.updates To jest mirror oficjalnych aktualizacji Fedory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Październik 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2005 W yumie nie masz repozytorw nawet tych oficjalnych To też widzę.Tyle, że zainstalowałem yuma dokładnie wg. wskazówek z FAQ. Może powinienem osobno dodać wszystkie repo? Do jakiego pliku je dodać bo chyba coś się zmieniło w porównaniu do wcześniejszych wersji... A Jesli chodzi o apta to nie jest już wspierany w FC4 więc z tym lepiej daj sobie spokój i uznaj wyższość yuma A ja lubie apta i już. Pozatym świenie IMHO nadaje się do zarządzania (usuwania0 już zainstalowanego oprogramowania, jest szybszy niż yum. No i co z tym kernelem? Mam go w rpm ale nie intsaluje bo mie chce kompa unieruchomić. Jakieś porady? No dobra. Przyjrzałem się plikom repo. pozmieniałem 0 na 1 czyli zrobiłem enabled i ściągam apdejty. Ale dlaczego "na dzień dobry" wszystko było wyłączone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2005 "Na dzem dobry" wszystko to, co miało być było włączone, musiałeś coś zmienić. I upewnij się, że nie włączyłeś repozytoriów testowych: fedora-devel, fedora-extras-devel, fedora-updates-testing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi