Crow Napisano Listopad 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2005 Najkrótsza z możliwych instrukcja instalacji NVIDII wersja sterów: 1.0-7667pod FC4: 1. Ctrl+Alt+F1 2. #init 3 3. jeśli masz wyłączoną opcję SELinux, to 4. #/usr/sbin/setenforce 0 , a jeśli SELinux masz włączone to od razu 5. włazisz do katalogu ze sterownikiem i... 6. #sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-7667-pkg1.run -a -n 7. #/usr/sbin/setenforce 1 8. #mc --> czyli uruchamiasz midnajta i edytujesz /etc/X11/xorg.conf 9. w sekcji Module na początku linijki z: Load "dri" dopisujesz # czyli # Load "dri" ==> tak to powinno wyglądać 10. w Sekcji Module modyfikujesz Linijkę: Driver "nv" na Driver "nvidia" można od razu również zmienić zakres parametrów odświeżania, jeśli się zna dokładnie zakresy w jakich dany monitor pracuje. 10. zapisujemy z miany w xorg.conf, wyłazimy z comandera i w trybie tekstowym wpisujemy: # modprobe nvidia a następnie uruchamiamy X-y #init 5 Uwaga: jeśli podczas instalcji wywala błąd, że nie ma źródeł to proponuję dokonać uaktualnienia systemu i wybrać w opcjach up2date: KERNEL oraz KERNEL Devel, po takiej aktualizacji powinno wszyściutko zadziałać pozdrawiam i mniej nerwów a tak w ogóle to polecam sobie dodac do zakładek: http://stanton-finley.net/fedora_core_4_in...tion_notes.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2005 Uwaga: jeśli podczas instalcji wywala błąd, że nie ma źródeł to proponuję dokonać uaktualnienia systemu i wybrać w opcjach up2date: KERNEL oraz KERNEL Devel, po takiej aktualizacji powinno wszyściutko zadziałać instalacja przy pomocy orginalnego instalatora czy to nvidii czy ati nie jest zalecana, lepiej uzywac sterownikow w formie paczek, dbajac o porzadek w systemie ponadto niezalecane jest rowniez uzywanie up2date i zastapienie go yumem, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crow Napisano Listopad 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2005 No cóż, ja napisałem to wszystko, żeby pomóc a nie po to żeby się wymądrzać, co jest zalecane, a czego się nie powinno używać, wódka zabija szare komórki a mimo to czasem i przez lekarzy jest zalecana - nie lubię takich co to dużo mówią ale treści w tym żadnej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2005 No cóż, ja napisałem to wszystko, żeby pomóc a nie po to żeby się wymądrzać, co jest zalecane, a czego się nie powinno używać, wódka zabija szare komórki a mimo to czasem i przez lekarzy jest zalecana - nie lubię takich co to dużo mówią ale treści w tym żadnej nie ma. no to troche tresci: - nie uzywaj up2date, nie jest dopracowany i zawiera bledy, potrafi nawet zniszczyc baze rpmow - redhat sie z niego wycofal na rzecz yuma - instalowanie sterow tak jak napisales robi kolejna kaszane, a mianowicie: trudnosci z aktualizacja, odinstalowaniem sterownikow itp. sterowniki nvidii w orginale nie wystepuja w formie paczek, FC jest oparta o system RPM, co zapewnia porzadek, dlatego instaluje sie w formie dobrze opracowanych paczek z livna.org ja za to nie lubie takich ktorzy mowia glupoty i nawet nie probuja wysluchac innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crow Napisano Listopad 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 no i znowu dużo piany a tak naprawde to nic ciekawego, mi stery śmigają aż miło i to nie z żadnej syfiastej paczki, z livna.org bo niestety to gówno nie chciało działać i ja osobiście z tego tytułu miałem krzaki, a całe to blablabla o tym z czego to się redhat wycofał a z czego nie, to większość użytkowników zwłaszcza początkujących obchodzi mniej więcej tyle, co zeszłoroczny śnieg - dla mnie najważniejsze jest to, żeby metoda prowadziła do osiągnięcia celu, a ty nie doradzasz, a chcesz tylko pouczać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 Oj Crow, wojenki robisz... Perl ma rację w tym co mówi. Po prostu przy nieuważnym update'cie kompa przy sterownikach nVidii system może się wykrzaczyć. A potem ludzie, którzy niespecjalnie siedzą w Linuksie będą mówili jaki to badziew bo zaaktualizowali system i nie chodzi.Sterownik z livny wyklucza takie problemy. Przyznam się, że ja mam sterowniki nVidii, ale jak mi kiedyś powiedział gajownik to właściwie byłem bliski tego, żeby mi się system wykrzaczył I radzę trochę więcej kultury, bo forumowiczom nie będzie się potem chciało rozwiązywać twoich problemów, lepiej pracuj na swoją dobrą reputację, a nie wyzywaj wszystkich od debili i nie nazywaj paczki z livny gównem, ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2005 no i znowu dużo piany a tak naprawde to nic ciekawego, mi stery śmigają aż miło i to nie z żadnej syfiastej paczki, z livna.org bo niestety to gówno nie chciało działać i ja osobiście z tego tytułu miałem krzaki mysle ze pownienes napisac list do developerow tych paczek, bo oni nie sa swiadomi ze robia "nic ciekawego" a całe to blablabla o tym z czego to się redhat wycofał a z czego nie, to większość użytkowników zwłaszcza początkujących obchodzi mniej więcej tyle, co zeszłoroczny śnieg wlasnie ich najbradziej obchodzi to co napisalem, bo sluchajac niedobrych rad (czyt. takich jak twoje) powoduja ze beda mieli jeszcze wieksze problemy, bo potem beda "plakac" na forum ze Crow im tak radzi a po kolejnym update'cie maja kaszane dla mnie najważniejsze jest to, żeby metoda prowadziła do osiągnięcia celu wlasnie o to chodzi ze twoja metoda nie osiaga celu tylko szkodzi ty nie doradzasz, a chcesz tylko pouczać wez sie czlowieku wczytaj co powiedzialem wlasnie doradzilem wszytkim zeby Ciebie nie sluchali ponadto polemizowalem z twoim sposobem (ktore moim zdaniem wprowadza w blad), i do tego rowniez jest forum! a ty jezeli chcesz ze mna dyskutowac to napisz jakies argumenty, a nie trzeci raz przepisujesz swoijego posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Listopad 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2005 ty nie doradzasz, a chcesz tylko pouczać wez sie czlowieku wczytaj co powiedzialem wlasnie doradzilem wszytkim zeby Ciebie nie sluchali Przypomnę, że jestem moderatorem. Nie chcę straszyć, ale proszę o zachowanie zimnej krwi i uspokojenie się. Podejmowanie interwencji w stylu bann wcale nie należy do przyjemności. W ramach "ochłodnięcia" po zagorzałej (niepotrzebnej i bezsensownej dyskusji), oraz w ramach zastanowania się nad własną indolencją proponuję ponownie przeczytać wyśmienity tekst autorstwa gajownika http://wiki.fedora.pl/Hardware/BinarneSterowniki Myślę, że nikt nie ma tu już ciekawego do napisania. Temat zamykam. Szkoda, że na forum, które wielu uważa za jedno z najbardziej kulturalnych w swojej klasie ludzie nie potrafią rozmawiać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi