gajosr Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 Witam Mam pytanie czy da się zainstalowac Fedore Core 4 w wersji 32 bit na serwerze o specyfikacji Intel Xeon 3.0 GHz FSB800 EMT64 Płyta pod dwa procesorki z chipsetem Intel 7525 Dysk SATA Czy nie będzie problemu z obsługa tego procka. Czy lepiej zainstalować wersję 64bit. Tylko wtedy obawiam się jednego, jak bedzie z dostepnym oprogramowaniem, tzn czy yum bez problemu działa, czy są repozytoria. Chodzi głownie o oprogramowanie serwerowe typu Apache, Postfix, Vsftp, php, mysql itd. Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 Z oprogramowaniem (_niema_ → nie ma) ORT problemu na FC 86_64, no i ona po to jest by instalować na prockach x64. A jeśli nie ma paczki dokładnie pod archtekture to ściągasz src.rpm i budujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajosr Napisano Listopad 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 OK dzięki A swoją drogą to czy wersja 32 bit zainstaluje sie (_wogole_ → w ogóle) ORT na tym Xeonie czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 Jak Xeon jest x64 to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 Dlaczego nie? Głównym założeniem architektury x86-64 (implementacje AMD64 i EM64T) była możliwość uruchamiania 32-bitowego oprogramowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 Teoretycznie zakładając to powinny chodzić a od sprawy praktycznej to nie zawsze chodzą programy 32bit na platformie 64bit Wiem z własnego doświadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 Teoretycznie zakładając to powinny chodzić a od sprawy praktycznej to nie zawsze chodzą programy 32bit na platformie 64bit Wiem z własnego doświadczenia a co np. Ci nie poszlo?? bo ja sie nie spotkalem zeby 32 bitowe aplikacje nie chodzily, tak jak wspomnial Raven architektura x86_64 (EM64T oraz AMD64) z zalozenia w pelni obsluguje 32 bitowe aplikacje, jak i 64 bitowe, poniewaz jest to tylko rozszerzenie 32 bitowego zestawu instrukcji procesora o funkcje 64 bitowe czyli ponsumowujac mozesz zainstalowac 32 bitowa wersje Fedory jednak ona nie bedzie wykorzystywala dodatkowych instrukcji, dlatego warto zainstalowac FC 64 bitowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 U mnie np. kadu, superkaramba, kmpio, palace (paczki pod x32) na x64 nie chodzą, a jak sie odplą to z błędami. Kiedyś miałem system x32 wszystko chodziło. ( a pozatym kadu i superkaramb-e dopiero odpaliłem z paczkam pod x64) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 U mnie np. kadu, superkaramba, kmpio, palace (paczki pod x32) na x64 nie chodzą, a jak sie odplą to z błędami. Kiedyś miałem system x32 wszystko chodziło. ( a pozatym kadu i superkaramb-e dopiero odpaliłem z paczkam pod x64) mysle ze w tym przypadku to jednak wina niestarannie zbudowanych paczek, w systemach x86_64 jest ten problem ze posiadaja wersje bibliotek i kompilatorów dla 32 i 64 bitow, wiem po sobie ze trzeba bylo sie troszke nagimnastykowac zeby niektore progsy pokompilowac i zbudowac paczki, wiec w trzecio lub czwarto rzedowych repo czasami takie rzeczy sie zdarzaja, ja na 64 bity sam skompilowalem kadu i pomyka bardzo ladnie, co do reszty to niestety nie uzywam PS. no wlasnie to powinno byc w tym watku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajosr Napisano Listopad 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 Wielkie dzięki za zainteresowanie. Ściągneła mi się już pierwsza płytka 32 bity, w czwartek powinien dotrzeć serwer więć na razie spróbuje odpalić na 32 bitach, jak będą problemy to ściągne ver.64bit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Listopad 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 na razie spróbuje odpalić na 32 bitach, jak będą problemy to ściągne ver.64bit na 32 bitach - tak jak napisalismy wczesniej- nie bedziesz mial problemow, warto jednak od razu zainstalowac 64 bitowa wersje, zeby wykorzystac moc procesora, to tak jakbys kupil formule1 a uzywal jej do niedzielnych spacerow - 15km/h, zamiast scigac sie na torze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajosr Napisano Listopad 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2005 Rozumiem to i się jeszcze zastanowię. Chodzi mi głównie o to aby działały serwery www, poczty ftp. To nie będzie w żadnym wypadku sprzęt do użytku domowego. Na pewno będzie zainstalowane Apache, MySql, PHP, VsFtp, Postfix i prawdopodobnie Cyrus-imap, pop3d (może macie inne promozycje na serwer pop3). Chodzi mi głownie o to oprogramowanie a to chyba jest standardowo w dystrybucji Fedory, tak więc może jednak ver. 64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Listopad 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 może macie inne promozycje na serwer pop3 Może Dovecot? Jest domyślny w Fedorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajosr Napisano Listopad 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2005 Może spróbuje Dovecot, teraz na maszynie przejściowej próbuje to wszystko skonfigurować. Mam duże problemy z pocztą , postfix jako tako działa ale z odbieraniem mam problemy. Może ktoś zna jakieś strony z dokładnymi instrukcjami jak zainstalować serwer poczty od początku do końca na Fedorze (smtp i pop3). Najlepiej bez kompilacji źródeł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi