Daniello Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Mam problem. Skompilowałem sobie najnowsze jądro i jest tak: 1. Mam Gruba. 2. Nie mam obrazu *.img po zainstalowaniu tego nowego jądra. 3. Po załadowaniu innego jądra wyskakuje Kernel Panic: Nie można zamontować korzenia na nieznanym bloku hd0,0. A edytowałem na hd0,5. Moze pokaze moja konfiguracje pliku grub.conf: # grub.conf generated by anaconda # # Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file # NOTICE: You have a /boot partition. This means that # all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg. # root (hd0,5) # kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda8 # initrd /initrd-version.img #boot=/dev/hda default=0 timeout=5 splashimage=(hd0,5)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Linux 2.6.x (2.6.11-1.1369_FC4) root (hd0,5) kernel /vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /initrd-2.6.11-1.1369_FC4.img title Linux 2.6.14.2 root (hd0,5) kernel /vmlinuz-2.6.14.2 ro root=LABEL=/ rhgb quiet title WinXP rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 Czy ktoś wie jak temu zaradzić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Najnowsze jądro fedorowe to de facto 2.6.14.2. http://www.redhat.com/archives/fedora-anno...r/msg00030.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 title Linux 2.6.14.2 root (hd0,5) kernel /vmlinuz-2.6.14.2 ro root=LABEL=/ rhgb quiet Czy ktoś wie jak temu zaradzić ?? Ja wiem Zapomniałeś dodać wpisu o initrd. Możesz go stworzyć za pomocą polecenia mkinitrd, jeśli go nie masz to yumem wgrywasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Listopad 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Dzięki, udało się. Ale teraz chyba powinienem usunąć tamto stare jądro no nie?? Chcę je usunąć ale nie wiem jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 Dzięki, udało się. Ale teraz chyba powinienem usunąć tamto stare jądro no nie?? Chcę je usunąć ale nie wiem jak. Ja sobie zawsze zostawiam jedno jądro z Fedory. Bo ono tak naprawdę w niczym nie przeszkadza, a czasem może się przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Listopad 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 No tak ale chciałbym wiedzieć na przszłosc jak sie pojawi nowa wersja jądra jak wykasować poprzednią. Przecież nie będę wiecznie przetrzymywał stare wersje jąder. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Listopad 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2005 rpm -qa |grep kernel rpm -e <kernel> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 a nie można yum remove <wersja jądra> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Grudzień 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 31, 2005 A tyz można:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi