Sahin Napisano Grudzień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 Witam Mam problem z sterownikami nvidii 1.0-8174. Kiedy próbuję uruchomić X'y wyłącza się monitor. Wcześniejesze sterowniki 7676 chodziły na tym samym xorg.conf bez problemów. Problem występuje w FC4 i w Gentoo. Karta to GF6600GT na AGP monitor AOC Spectrum 5Vlr 15'. W Gentoo po prostu zainstalowałem spowrotem starsze stery, a w Fedorce nie mogę znaleźć rpm'a od livny dla najnowszego jajka a oficjalnego sterownika nvidii nie mogę zainstalować, bo kończy się na komunikacie błędu, że mam zainstalowane złe źródła. Bawiłem się też z rozdzielczościami w xorg.conf (odświerzania nie ruszałem bo są to wartości podane przez producenta). Monitor włączał się dopiero gdy usunąłem z xorg.conf wszystkie rozdzielczości od 1024x768 wzwyż. Plik xorg.conf : Section "Files" FontPath "unix/:7100" # local font server # if the local font server has problems, we can fall back on these FontPath "/usr/lib/X11/fonts/misc" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/cyrillic" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/Type1" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/CID" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/100dpi" FontPath "/usr/lib/X11/fonts/75dpi" # paths to defoma fonts FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/CID" EndSection Section "Module" Load "bitmap" Load "dbe" Load "ddc" # Load "dri" Load "extmod" Load "freetype" Load "glx" Load "int10" Load "record" Load "type1" Load "vbe" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "CoreKeyboard" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" Option "CorePointer" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "Protocol" "ImPS/2" Option "Emulate3Buttons" "true" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "Device" Identifier "NVIDIA Corporation NV43 [GeForce 6600/GeForce 6600 Ultra]" Driver "nvidia" BusID "PCI:2:0:0" Option "NoLogo" EndSection Section "Monitor" Identifier "Generic Monitor" Option "DPMS" HorizSync 30-65 VertRefresh 50-75 EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "NVIDIA Corporation NV43 [GeForce 6600/GeForce 6600 Ultra]" Monitor "Generic Monitor" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 1 Modes "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 4 Modes "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 8 Modes "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 15 Modes "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 16 Modes "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Depth 24 Modes "1280x1024" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480" EndSubSection EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" InputDevice "Generic Keyboard" InputDevice "Configured Mouse" EndSection Section "DRI" Mode 0666 EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klemenes Napisano Grudzień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 Witam Nie umiem odowiedzieć na Twoje pytanie ale mam do Ciebie pytanie po co instalowałeś nowe strowniki jeśli jak były stare nie było żadnych problemów. Nie chce być złośliwy ale dobra rada to nie zmieniać na nowsze jeśli działa no chyba że stare strowniki ( oprogramowanie ) ma jakiś błą[Private] np. błąd który zagraża bezpieczeństwu systemu, ale to nawet dla domowego uzytkownika nie powinno być powodem dla którego należy instlować coraz to nowsze wersje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 Wiem, że to nie na temat, ale mam wrażenie, że klemenes prowadzi ostatnio na forum dość dziwną krucjatę. Po to są nowe wersje, żeby je testować i sprawdzać, zawierają sporo ulepszeń. Czasem zdarza się, że coś nie działa -ale to nic takiego. A co do problemu: ja instalowałem sterownik nVidii i u mnie nie ma żadnych problemów. Właściwie nasze xorg.conf nie różnią się za bardzo, może w tej wersji sterów mają jakiś błąd z Twoją kartą, albo monitorem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klemenes Napisano Grudzień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 Nie prowadzę żadnej krucjaty. Chcę zwrócić uwagę na podstawowe pytanie: Po co instluję najnowszą wersję tylko po to żeby mieć najnowsza czy może po to zeby korzystać z nowszych funkcji która jest w tym programie. Podobna sytuacji jest w Pakiecie MSOffice już sam nie weim jaka jest najnowsza wersja ale wiem ze jego najnowsza wersja ma tyle nowych funkcji ( pewnie i błędów ) z któych normalny użytkownik nie bedzie korzystał. Np w Twoim przypadku dlaczego nie instalujesz najnowszego KDE 3.5 ? Jeśli system działa i nie posiada dziur w bezpieczeństwie to po co mam instalować najnowszą wersję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 Nie prowadzę żadnej krucjaty. Po co instluję najnowszą wersję tylko po to żeby mieć najnowsza czy może po to zeby korzystać z nowszych funkcji która jest w tym programie. Czasami sobie nawet nie zdaję sprawy jakie nowe funkcje zawiera nowa wersja. Czasami nowe wersje to po prostu poprawki bezpieczeństwa, a innym razem mogą wprowadzać jakieś nowe udoskonalenia i funkcje, W każdym razie, w miarę możliwości staram się instalować nowe wersje programów Np w Twoim przypadku dlaczego nie instalujesz najnowszego KDE 3.5 ? Tu odpowiedź nijak się ma do problemu. Mam bardzo słabe łącze, a nowe KDE to jest sporo megabajtów do ściągania i po prostu na długo niemal zablokowałbym sobie dostęp do .neta. Za to kernela aktualizuję regularnie, bo tutaj wystarczy tylko patch i z tym nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Grudzień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 Witam ...po co instalowałeś nowe strowniki jeśli jak były stare nie było żadnych problemów. Nie zmieniałem, zainstalowałem FC4 i od razu te stery, bo tylko te były. W Gentoo owszem sterownik uaktualniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemorek Napisano Grudzień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 Chyba nie jest to wina sterownikow tylko nowego jajka 2.6.14 niestety mam taki sam objaw i to przy karcie Ati Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2005 Chyba nie jest to wina sterownikow tylko nowego jajka 2.6.14 niestety mam taki sam objaw i to przy karcie Ati Nie sądze, ja też mam to jajko i nie mam problemów z nowymi sterami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemorek Napisano Grudzień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2005 Nie sądze, ja też mam to jajko i nie mam problemów z nowymi sterami. No ale (_napewno_ → na pewno) ORT nie ze sterownikami do kart graficznych ,troche powalcze z Fedorka moze uda mi sie dowiedziec jaka to przyczyna,no chyba ze ktos ma pomysl od czego zaczac szukac to bede wdzieczny.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Grudzień 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2005 Przemorek, może też masz stary monitor jak ja Może po prostu nvidia wycofała wsparcie dla takich starych rupieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemorek Napisano Grudzień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2005 Przemorek, może też masz stary monitor jak ja Może po prostu nvidia wycofała wsparcie dla takich starych rupieci Wlasnie wrecz przeciwnie monitor mam LCD LG,a jak juz wczesniej wspominalem karte graficzna mam Ati ,wiec przyczyna jest gdzie indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Grudzień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2005 Ja instaluje stery z FAQ i śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2005 Witam panowie! ja osobiscie uzywam linux-a od dawna testowalem duzo roznych dytrybucji malem rozne problemy ale jeszcze takiego nie mialem nigdy. po wymianie plyty glownej z msi kt600 na gigabyte 7vt880rz-c (karta nvidia 6600) tylko wymienilem ta plyte reszta jest ta sama (proc amd) po zainstalowaniu sterow z nvidia lub livna cale kde sie wiesza (martwe bez mozliwosci zrobienia czegokolwiek) zadne opcje w sterach nie pomagaja,wspomne ze na plycie msi bylo wszystko dobrze nigdzie nie znalazlem zadnej informacji o blednym dzialaniu tej plyty glownej, jestem raczej przekonany iz posiada ona blad w biosie - tryb graficzny i dochodzi do kolizji sterownika z biosem, windowsy chodza dobrze uprzedzam pytania - bios nowy system zaktualizowany jajo tez, instalowalem rozne linux-y aby sprawdzic dzialanie (fc4,suse 92,suse 10,kubuntu, i jest wszedzie tak samo po zainstalowaniu nvidii pada kde (w tym i 3.5), ale na sterowniku systemowym "nv" działa dobrze tylko ekran jest przesuniety. uprzedzam iz nie jestem nowicjuszem - sprzet oraz system nie jest dla mnie problemem. Prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 24, 2005 Pada KDE czy ogólnie nie wstają / wieszają się X'y (GNOME i inne także) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Grudzień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 25, 2005 kompletnie pada KDE - bez zadnej mozliwosci wyjscia - tylko reset - przycisk wskaznik myszy reaguje i sie przesuwa, ale tak jakby nie bylo nic podnim (ekrany kde) gnome nie uzywam, klawiatura nie reaguje, zaznaczam iz jest to na sterach nvidii lub livny. zadne wpisy nie pomagaja w xorg.conf windows dziala bezblednie - tylko zauwazylem iz w trybie DOS-a przy emm386 jest zle wyswietlany obraz w trybie graficznem -mozaika. stad moj wniosek iz powodem jest bios, a w biosie (_niema_ → nie ma) ORT ustawien co do : - bios cachetable - video rom shadow - nie wiem jak jest ustawiony w ukrytych opcjach - czy bios jest ladowany do pamieci - video bios cache - tez nie wiem czy jest w pamieci z uwagi iz bardzo duzo dzialam na problemach sprzetowych podejrzewam iz jest winny bios, ale nie moge stwierdzic na 100% bo nie mam dostepu do opcji w biosie na plycie msi linux ze sterami nvidii i liwny dzialal i nie bylo problemu - rozne linux-y dziekuje za zainteresowanie zastanawiam sie czy napisac do gigabyte o tym problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi