Skocz do zawartości

Konfigurowanie Bootloadera

DAREK WL.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. smile.gif

Mam taki problem na kazdym (_linuxie_ → Linuksie) ORT; jesliskompiluje nowe jadro ze źródeł i polecenia

make, make modules_install i make install wykonaja sie bez błedów nie pojawia sie

automatycznie na bootloaderze wpis ze jest nowe jadro do wyboru ohmy.gif

Trzeba recznie edytowac pliki konfiguracyjne bootloaderów a mi i wielu innym ludziom sie

to nie udaje sad.gif Swiadczy o tym ilosc postów no np na forum gentoo i nie tylko.

Ja np dzis skompilowałem nowe jadro dla vidalinuxa i zmieniłem wpis w pliku

/boot/grub/brub.conf ale musiałem popełnic jakis bład bo zamiast uruchomic system mam

KERNEL PANIC nie znany system plików dla roota lub nieznany block hd[0,0]

Choc w jadro wkompilowałem obsługe plików ext3 jako stały moduł M

Czy jest takie narzedzie które po prawidłowym skompilowaniu jadra dodawało by wpis na bootloaderze który widzimy przy starcie systemu i by mozna było bez problemów uruchamiac nowe jadro. Prosze o porady w tej sprawie smile.gif

[ciach] [1] mam KERNEL PANIC  nie znany system plików dla roota lub nieznany block hd[0,0] Choc w jadro wkompilowałem obsługe plików ext3 jako stały moduł M

[2] Czy jest takie narzedzie które po prawidłowym skompilowaniu jadra dodawało by wpis na bootloaderze

smile.gif ad 1. a jak on ma zaladowac ten modul z dysku do pamieci, jesli jeszcze nie ma dostepu do parytcji, do ktorego potrzebny jest modul do obslugi plikow.. czyli w kolo Macieju wink.gif IMHO moduly podstawowych filesystemow musza byc na stale w kernelu, a nie w modulach

ad. 2 nie znam takiego narzedzia

Pozdrawienia Darku!

Myślę, że problem nie polega na konfiguracji bootloadera, ale raczej na złym skompilowaniu jądra. Systemy plików muszą być na stale wkompilowane w kernel (te, z których się startuje). Poza tym na niektórych dystrybucjach konieczne jest tworzenie pliku initrd. Mi się kiedyś zdarzyło, że go zrobiłem, ale nie dałem w kernelu jego obsługi wink.gif musisz tego typu sprawy pooglądać.