DAREK WL. Napisano Grudzień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 22, 2005 Witam wszystkich. Mam taki problem na kazdym (_linuxie_ → Linuksie) ORT; jesliskompiluje nowe jadro ze źródeł i polecenia make, make modules_install i make install wykonaja sie bez błedów nie pojawia sie automatycznie na bootloaderze wpis ze jest nowe jadro do wyboru Trzeba recznie edytowac pliki konfiguracyjne bootloaderów a mi i wielu innym ludziom sie to nie udaje Swiadczy o tym ilosc postów no np na forum gentoo i nie tylko. Ja np dzis skompilowałem nowe jadro dla vidalinuxa i zmieniłem wpis w pliku /boot/grub/brub.conf ale musiałem popełnic jakis bład bo zamiast uruchomic system mam KERNEL PANIC nie znany system plików dla roota lub nieznany block hd[0,0] Choc w jadro wkompilowałem obsługe plików ext3 jako stały moduł M Czy jest takie narzedzie które po prawidłowym skompilowaniu jadra dodawało by wpis na bootloaderze który widzimy przy starcie systemu i by mozna było bez problemów uruchamiac nowe jadro. Prosze o porady w tej sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Grudzień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2005 [ciach] [1] mam KERNEL PANIC nie znany system plików dla roota lub nieznany block hd[0,0] Choc w jadro wkompilowałem obsługe plików ext3 jako stały moduł M [2] Czy jest takie narzedzie które po prawidłowym skompilowaniu jadra dodawało by wpis na bootloaderze ad 1. a jak on ma zaladowac ten modul z dysku do pamieci, jesli jeszcze nie ma dostepu do parytcji, do ktorego potrzebny jest modul do obslugi plikow.. czyli w kolo Macieju IMHO moduly podstawowych filesystemow musza byc na stale w kernelu, a nie w modulach ad. 2 nie znam takiego narzedzia Pozdrawienia Darku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 23, 2005 Myślę, że problem nie polega na konfiguracji bootloadera, ale raczej na złym skompilowaniu jądra. Systemy plików muszą być na stale wkompilowane w kernel (te, z których się startuje). Poza tym na niektórych dystrybucjach konieczne jest tworzenie pliku initrd. Mi się kiedyś zdarzyło, że go zrobiłem, ale nie dałem w kernelu jego obsługi musisz tego typu sprawy pooglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi