Darnok Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Zainstalowalem sobie fedore 4, mam mysz logitecha(z rolka) xorg.conf juz edytowalem chyba na tysiace sposobow i mysz nie dzila dalej. Obecnie to wtglada tak: Indentifier "Mouse" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/psaux" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7' I emulacja 3 klawiszy na "yes" nie wiem moze cos trza doinstalowac ? Z gory dzieki za wszystkie wskazowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Ja też mam mychę Logitecha i mój wpis w xorg.conf wygląda tak: Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok Napisano Grudzień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Niestety lipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2005 Mysz PS/2 czy USB ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok Napisano Grudzień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 Ps2 w slacku mi normalnie smigala nie wime co jest 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 Oczywiście po zmianie w xorg.conf odpalasz ponownie X'sy? Ja mam co prawda mysz Vobisa, ale również z rolką i mam identyczny wpis, jak ecik__. Po restarcie X'sów chodzi jak złoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2005 Właśnie jakiś dziwny problem, bo przy takim wpisie w xorg.conf mysz powinna ruszyć bez zająknięcia. Darnok zamieść całą treść swojego xorg.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok Napisano Grudzień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Tak odpalam ponownie X'y Moj xorg.conf: Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevic "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" RgbPath "/usr/X11R6/lib/X11/rgb" FoutPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load " fbdevhw" Load "glx" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "dri" EndSection Section "ServerFlags" Option "AllowMouseOpenFail" "yes" EndSection Section "InputDevice" Indentifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout "us" EndSection Section "InputDevice" Indetifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons "yes" EndSection . . . Section "Dri" Group0 Mode 0666 EndSection I tak to wyglada , na moj gust tez mycha powinna smigac moze to jest wina czegos innego? Jescze jedno nie wiem czy to jest istone ale w pliku dmesg znalazlem nastepujacy wpis: PNP: PS/2 controller doesn't have KBD irq; using default 0x1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Legion83 Napisano Grudzień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Hmm niby wszystko jest ok, proponuję jeszcze próbnie zmienić w sekcji myszki: Option "Protocol" "ExplorerPS/2" Option "Device" "/dev/psaux" Ciekawy jest też ten wpis (może mieć znaczenie): Section "ServerFlags" Option "AllowMouseOpenFail" "yes" EndSection Proponowałbym to "zahaszować" i spróbować ponownie uruchomić X'y. Ostatecznie warto także poczytać logi z uruchamiania X'ów, tam powinny być wszelkie potrzebne informacje. PNP: PS/2 controller doesn't have KBD irq; using default 0x1 To dotyczy klawiatury (Driver "kbd"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok Napisano Grudzień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Jak wpisuje /dev/psaux to (_wogole_ → w ogóle) ORT x'sy sie nie cha zaladowac , linie zahaszowalem ("serverflags") i pytanko w jakim pliku sa przechowywane logi z uruchamiania X'sow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 /var/log/Xorg.log Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok Napisano Grudzień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 wpisuje mcedit var/log/Xorg.log ale tam jest pusto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Naciśnij jeszcze TAB, bo one są numerowane. Ostatni jest chyba log.0, czy jakoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darnok Napisano Grudzień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 jak jest dev/psaux to w logach pokazuje ze nie odnalazl takiego pliku jak jest Mouse1 to tez pisze ze nie moze znalezc Wydaje mi sie ze musi byc dev/input/mice i Mouse 0 bo wtedy w logach wszystko gra wydaje mi sie ze rzecz nie lezy w xorg.conf to jest cos innego jutro sprobuje przeinstalowac fedorke i jak to nie pomoze to nie wiem co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Grudzień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2005 Wydaje mi sie ze musi byc dev/input/mice i Mouse 0 bo wtedy w logach wszystko gra zostaw wiec z powyzszymi ustawieniami jutro sprobuje przeinstalowac fedorke i jak to nie pomoze to nie wiem co. po co przeinstalowywac, znowu bedzie to samo, lepiej w biosie komputera wylacz wspieranie klawiatury USB i myszki USB i zobacz czy pojdzie ponadto zrob tak jak powiedzial Legion83 i zahaszuj sekcje ServerFlags (czyli wstaw znaki "#" przed kazda z linijek sekcji ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi