kfr Napisano Styczeń 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2006 Hm hm. Nie wiem czy było na forum bo nie wiem pod jakimi słowami kluczowymi to znaleźć ale... Czy jest jakaś możliwość podglądu jakie są zainstalowane rpmy (najlepiej wraz z ich opisem - tak jak jest w trakcie instalacji) aby móc wiedzieć czego się mogę pozbyć ze systemu w celu zwolnienia miejsca na dysku? Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2006 Możesz np. użyć graficznej nakładki na yum - yumex, sekcja "Usuń" Tylko zainstalowane są do usunięcia, a w okienku u dołu widać opis pakietu. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2006 (edytowane) Jeśli chodzi Ci o nazwę RPM-a + jego krótki opis to wystarczy z linii komend wywołać: rpm -qa --queryformat="%{name} - %{summary} \n" |less Wyświetla to listę pakietów w takiej postaci: ...libacl - Dynamic library for access control list support. speex - A voice compression format (codec) pciutils - PCI bus related utilities.... A dodatkowo przekierowuje do polecenia less więc będziesz mógł sobie to spokojnie pooglądac A gdybyś dodatkowo chciał mieć posortowane alfabetycznie to: rpm -qa --queryformat="%{name} - %{summary} \n"| sort |less (jak ja się lubię bawić komendami bashowymi ) Edytowane Styczeń 1, 2006 przez ecik__ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kfr Napisano Styczeń 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Odnośnie yumexa - jest możliwość tak ustawienia programu aby wyświetlał rozmiar w "normalniejszych" jednostkach? Mam na myśli kb/mb. Bo bajty nie za wiele mi mówią. Nie chce mi się wszystkiego mnożyć, dzielić. A wracając do BASHa - można oprócz opisu jeszcze wyświetlić rozmiar pliku (też w kb/mb gdyby się dało) i wersję? Próbowałem czegoś w manie znaleźć na ten temat ale tam nic nie ma albo nie wszystkie opcje są opisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 2, 2006 Oj, ta Twoja zamiana jednostek komplikuje skrypt. Jako, że chciałem go zachować w jednej linijce to zamiany nie będzie... Potem by się to już trochę za bardzo skomplikowało. Więc po prostu wyświetlenie nazwy, wersji, rozmiaru i opisy będzie tak: rpm -qa --queryformat="%{name}-%{version} (%{size} B): %{summary} \n"| sort |less Nazwa, po myślniku wersja, w nawiasie rozmiar w bajtach, a potem opis. Jeszcze pomyślę nad prostą zamianą rozmiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 @kfr: proponuje przejrzec podstawy uzywania polecenia rpm: http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...id=66&Itemid=34 fajnie wyjasnione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi