Skocz do zawartości

Brak Możliwości Pisania Polskich Liter

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam idiotyczny problem z "ogonkami".

W środowisku graficznym (GNOME, KDE - innych nie sprawdzałem) nie mogę pisać polskich liter dopóki z dowolnego miejsca (linia komend ze skrótu Alt+F2, terminal) nie wywołam polecenia

setxkbmap pl

Sprawa dotyczy tylko pisania i tylko w środowisku graficznym. Polskie litery są zawsze poprawnie wyświetlane i zawsze daja się pisać w terminalu znakowym (nie w emulatorze pod X-ami tylko w tym 'prawdziwym' pod Ctrl-Alt-F1 do F6).

Gdzie to się właściwie ustawia? Sprawdzałem xorg.conf, ale tam też w zasadzie wygląda OK:

Option      "XkbLayout" "pl"

w sekcji InputDevice.

Wszędzie gdzie tylko coś znalazłem związanego z klawiaturą lub językiem ustawiałem język polski i "pl".

Czyli podsumowując pytania są 2:

1.Gdzie to się ustawia, żeby było dobrze?

2.Jakie pliki konfiguracyjne użytkownika są ładowane przy uruchamianiu Xów, żebym mógł gdzieś na stałe dopisać sobie "setxkbmap pl"?

Pozdr,

W.

Może coś Ci pomoże mój wpis z xorg.conf:

Identifier  "Keyboard0"
       Driver      "kbd"
       Option      "AutoRepeat" "500 30"
# Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1))
       Option      "XkbRules" "xfree86"
       Option      "XkbModel" "pc105"

To wszystko co związane z klawiaturą.

No niestety sad.gif Nie bardzo mi to pomogło. Wpis mam taki sam z wyjątkiem linijki z "AutoRepeat".

Poza tym, to oszukałem trochę. Problem NIE DOTYCZY desktopu KDE. Kłopoty są wyłącznie pod GNOME. Sprawdziłem przez ten czas jeszcze w XFCE i też polskie litery piszą się bez kłopotów.

Czyli pozostaje pytanie co i w jakim pliku konfiguracyjnym GNOME trzeba zmienić, żeby było dobrze?

Próbowałem coś wynaleźć w gconf-editor, ale w sekcji "desktop->gnome->peripherals->keyboard->kbd" mam ustawione "pl" w kluczu layouts i nigdzie więcej nie widzę miejsca gdzie coś mógłbym zmienić.

Czy GNOME nie ma żadnych plików, które wykonują się przy starcie? Chodzi mi o taki odpowiednik dla GNOME jakim jest np. .bashrc dla powłoki Bash.

Pozdr,

W.

Zobacz co masz ustawione w /etc/X11/gdm/locale.alias.

U mnie jest min:

...
Polish      pl_PL.UTF-8,pl_PL
...

Gdy wchodzisz w gnome->panel sterowania ->klawiatura , w sekcji klawiatura daj Polish.

(Mogłem machnąć tu jakieś przejęzyczenie przy ścieżkach – gnome już jakiś czas nie używam ;-) )

linijka w xorg.conf:

Section     "InputDevice"
Identifier  "Keyboard0"
Driver      "keyboard"
# poniższe trzy linijki Option... trzeba dopisać samodzielnie:
Option      "XkbRules" "xorg"
Option      "XkbModel" "pc101"
EndSection

Być może ustawiłeś dla każdego środowiska z osobna polskie krzaczki a brakuje Ci ustawień globalnych dla serwera X, w każdym razie prawidłowy wpis w xorg.conf powinien był sprawę rozwiązać.

Zajrzyj do /etc/X11/gdm/Init/Default tam jest wywołanie tego setxkbmap ...

W najgorszym razie wpisz tą linijke co pokazywałeś do sekcji gdm w /etc/rc.d dla twojego runlevel'a:

if [ -x /usr/bin/gdm ]; then
 exec /usr/X11R6/bin/setxkbmap pl &
 exec /usr/bin/gdm -nodaemon
fi

Nie wiem czy & jest konieczny ale niech lepiej będzie.

pozdro

Znalazłem smile.gif

Ustawienia domyślne, o których pisze Sanczo mam poprawne.

Problem polegał na wpisach w gconf. Kiedy uruchomiłem gconf-editor dostałem standardowe pytanie o hasło roota. No i oczywiście ustawienia klawiatury edytowałem w tym momencie dla roota a nie dla siebie - zwykłego usera.

Dopiero po przejrzeniu paru plików odnalazłem w katalogu $HOME/.gconf odpowiedniego XML-a, w którym miałem w ustawieniu klawiatury wpisane "us".

Wystarczyło zmienić na "pl" i już jest OK. Ale skąd to "us"? Nie mam pojęcia.

Wystarczy pomyśleć, ale czasem dojście do właściwych wniosków kosztuje trochę czasu i zdrowia sad.gif

A swoją drogą to czy można odpalić gconf-editor tak, żeby edytować ustawienia aktualnego użytkownika, czyli bez podawania hasła roota. Jest w ogóle taka możliwość? Czy zwykły user musi ręcznie poprawiać tak, jak ja to zrobiłem?

Pozdr,

W.

[Edit] Aaaa, Sanczo dzięki za ten ostatni przypis nt. /etc/rc.d i sekcji gdm. Nie wiedziałem gdzie takie rzeczy dopisywać, a to czasem może się przydać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...