kuba105 Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 Witam. Podczas instalacji wybrałem aby gruba zainstalował w na hda6, czyli partycji /. Przy bootowania nie widze (_wogóle_ → w ogóle) ORT gruba tylko od razu mi sie winda (_włancza_ → włącza) ORT. Ktoś wie na czym polega ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 Zainstaluj jeszcze raz, tylko w mbr dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba105 Napisano Styczeń 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 Problem nieaktualny, zainstalowałem bootmanagera i wszystko działa jak należy:) A nie instalowałem go w MBR bo chciałem móc winde uruchomić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2006 A nie instalowałem go w MBR bo chciałem móc winde uruchomić A tak byś niby nie umiał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba105 Napisano Styczeń 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2006 A tak byś niby nie umiał? będe bardzo wdzięczny jeśli pokażesz mi jak uruchomić winXP instalując grub-a w mbr, bo jak do tej pory nigdy mi się to nie udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Styczeń 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2006 dodaj do grub.confa wpis: title Windows XP rootnoverify (hd0,1) chainloader +1 u mnie winxp znajduje sie na primaryMaster(pierwszym fizycznym dysku) dysku, na drugiej partycji. Grub w mbr dziala bezproblemowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba105 Napisano Styczeń 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2006 Ja mam oba systemy na jednym dysku, a sutuacja z partycjami przedstawia się tak: hda2 - tutaj jest boot.ini hda5 - tutaj mam winde hda6 - fedora 4 hda7 - swap przemk: grub.conf mam taki sam jak ty, ale z tą róznicą że było (hd0,5) Za każdym razem gdy instalowałem gruba w mbr po wybraniu winxp pokazywał mi się jakiś błąd(dokłądnie nie pamietam jaki ale windy nie można było uruchomić). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2006 A nie jest tak, że wpis w grub.conf powinien wskazywać na tę właśnie partycję, gdzie jest boot.ini? Czyli na hd(0,1)? O ile wiem wszystkie pliki niezbędne do uruchomienia windy (jakieś tam ntldr i inne) są umieszczane przez Windowsa właśnie tam gdzie boot.ini. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2006 Skoro xpka nie masz na pierwszej fizycznej partycji na dysku, to się nie dziw, ze nie chodzi. Aby w takiej sytuacji zadziałało, musisz dodać do gryba opcje map. Poszukaj, bo było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 [ciach]hda5 - tutaj mam winde[ciach] przemk:grub.conf mam taki sam jak ty, ale z tą róznicą że było (hd0,5) juz widze blad: grub numeruje dyski i partycje OD ZERA! moja partycja windowsowa jest druga, hda2 i mam "0,1". Sprobuj u siebie ustawic "0,4", mysle ze o to chodzi. Czy przypadkiem linuksa tez nie masz ustawionego na "0,5"? Zglaszany blad przy instalacji wcale mnie nie dziwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi