Skocz do zawartości

Freeze Systemu

Amos

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt:

płyta główna U8768, VIAP4X266E; procesor Celeron 2,40 GHz; pamięć 256 MB DDR; karta grafiki nVidia GeForce 4 MX440 AGP 8x 64MB.

Dystrybucja:

Fedora Core 4 regularnie aktualizowana, obecnie z jądrem 2.6.14-1.1653_FC4; KDE 3.5.

Problem:

Całkowity freeze systemu po dłuższym lub krótszym czasie od uruchomienia kompa. Pomaga tylko twardy reset.

Informacje dodatkowe:

- w logach systemowych nic nie znalazłem,

- memtest86 nie wykazał błędów w pamięci,

- sterowniki do karty grafiki zainstalowałem z repo Fedory,

- ten sam problem miałem jeszcze w Red Hacie 8.0,

- to samo dzieje się po uruchomieniu Knoppiksa 4.0.2 z płytki,

- pod WIN98SE problem nie występuje,

- jeżeli po odpaleniu kompa zrobię reboot, to problem znika,

- wygląda na to, że w trybie konsoli nie ma tego problemu,

- jeden gość w komentarzu pod artykułem na jakilinux.org napisał, że miał taki sam problem, i że rozwiązał go używając nvagp zamiast agpgart, ale nie podał jaką ma kartę grafiki i jaką dystrybucję, więc nie wiem czy odnosi się to też do mojej sytuacji...

Aha, jeśli umieściłem ten post w złym dziale, to proszę moda albo admina o przeniesienie go do właściwego działu...

jeden gość w komentarzu pod artykułem na jakilinux.org napisał, że miał taki sam problem, i że rozwiązał go używając nvagp zamiast agpgart, ale nie podał jaką ma kartę grafiki i jaką dystrybucję, więc nie wiem czy odnosi się to też do mojej sytuacji...

Tak to Pomaga nie zależnie od dystrybucji i sprzętu

Moze to calkowicie slepy zaulek, ale moze warto zainteresowac sie "zarzadzaniem energia" + wszystkie dodatkowe opcje (szczegolnie HDD power down i wszelkie suspendy / resumy, hibernacje) w BIOS'ie na ta okolicznosc? Intrygujace jest ze problem wystepuje pod roznymi dystrybucjami a nie wystepuje pod winda - a (niestety) wiadomo, ze kwestie "zarzadzania energia" (tak jak i obslugi P'n'P - to na marginesie) sa poki co troche lepiej rozwiazane w systemach od malego-miekkiego...

Nie zaglebiam sie w temat bo jesli wiesz o czym napisalem to pewnie ta mozliwosc juz wykluczyles, jesli natomiast nie wiesz o co chodzi to bedzie potrzebna dluzsza notka... a na taka chwilowo nie mam czasu, sorry.

Pozdrawiam

• 7 months later...

Odświeżam temat, ponieważ mam nowe obserwacje po ośmiu miesiącach i mnóstwie aktualizacji...

Otóż robię tak: tuż po starcie kompa, gdy pojawia się splashscreen BIOSa daję mu twardy reset. I po uruchomieniu mogę pracować tyle, ile chcę bez obawy o zwiechę. Ale w przypadku pozostawienia kompa samemu sobie (np. gdy w nocy ściągam duży plik) po ok. godzinie (czasem dłużej czasem krócej) następuje zawieszenie.

Czyżby to jednak sprawa sprzętowa??

A może ma coś do tego fakt, że np. USB i nvidia są na jednym przerwaniu??

A może ma coś do tego fakt, że np. USB i nvidia są na jednym przerwaniu??
A czy przypadkiem modem DSL nie jest podpiety na USB?

Jesli tak - to prawie na pewno zwiechy sa spowodowane przez zarzadzanie energia i proby wylaczenia karty graficznej... a jesli ta pracuje na tym samym przerwaniu co USB/modem to klopot gotowy (mialem kiedys cos takiego...)

Na marginesie: jesli tylko mozesz - nie lacz sie z modemem po USB... to zawsze powoduje problemy przy wiekszych transferach, ze o p2p nie wspomne.

Pozycz od kogos karte graficzna na PCI, zamien na kilka dni - a zobaczysz, ze problem zniknie...

Pozdro

Rzeczywiście, modem jest podpięty do USB (to oczywiście SAGEM). Wygląda na to, że muszę kupić sobie jakiś podpinany do sieciówki albo zrezygnować z Neostrady.

Jeśli zwiechy są powodowane przez próby wyłączenia karty grafiki, to dlaczego w trybie tekstowym nie ma takich problemów??

Jesli zwiechy sa powodowane przez próby wylaczenia karty grafiki, to dlaczego w trybie tekstowym nie ma takich problemów??
Niestety na to pytanie Ci nie odpowiem wyczerpujaco bo z lenistwa nie zglebialem tematu, a to co kiedys odkrylem juz puscilem w niepamiec.

U mnie po zamianie grafiki na starego Matroxa na PCI i odpieciu od USB wszystkich innych urzadzen poza modemem - problem zniknal... dalej nie szukalem, tylko zmienilem modem na modem/router z interfejsem eth ;)

Mozliwe, ze istnieje jakies obejscie tego problemu (np wylaczenie wszelkich opcji oszczedzania energii w BIOSie i OSie itp), ale mi sie nie chcialo szukac tego wszystkiego - polaczenie z modemem po USB jest samo w sobie tak kulawe ze decyzja byla bardzo prosta.

W zwiazku z Twoim pytaniem - przychodzi do glowy taki pomysl, ze oszczedzanie energii w trybie graficznym dziala po prostu inaczej niz w trybie tekstowym (zwykle czysta VESA) - moze tam go po prostu nie ma zaimplementowanego albo jest ale w jakiejs szczatkowej formie? Tak jak nie ma i nie bylo wygaszaczy ekranu pod dos czy inne systemy tekstowe oszczedzajacych energie, byly jedynie takie do oszczedzania monitora (unikniecie wypalenia nieruchomego obrazka...)

Przypuszczam takze, ze przyczyn mozna szukac w znanych spod windy funkcjach 'zezwol systemowi na wylaczenie tego urzadzenia w celu oszczedzania energi' (dostepne we wlasciwosciach kazdego urzadzenia). Kiedys takie oszczedzanie energii przez notoryczne wylaczanie kart sieciowych w nocy sprawilo mi sporo klopotow: jak masz do obiegniecia kilkanascie biur zeby obudzic 120 komputerow bo Wake-On-Lan oczywiscie nie dziala ze wzgledu na oszczedzanie energii... to przestajesz byc zainteresowany oszczedzaniem ;)

Pozdro