Skocz do zawartości

Acrobat Reader

cosmo

Rekomendowane odpowiedzi

NIe (_rpma_ → RPM-a) ORT a (_rpm'a_ → RPM-a) ORT bo jest to wyraz obcy nie pryjęty w poczet polskich słow a takowe odmieniamy po apostrofie

LOL poprawło mnie ale to nie jest poprawne

Proponuję Ci jednak nie błaźnić się publicznie. I douczyć się co-nieco o odmianie wyrazów obcych w języku polskim.

Równie dobrze można zainstalować z paczki. To nie jest tak jak myślicie paczka ze źródłem tylko znajduje się w niej wygodny skrypt instalacyjny programu. To jest według mnie lepsze rozwiązanie, bo i ma się łatwą instalację ze skryptu, i ma się kontrolę nad tym gdzie ma się zainstalować. Dla mnie to jest opłacalne bo mam taką fajną partycję ReiserFS (30 GB) /home, na której instaluje programy, przechowuję dokumenty, foto, itp. Natomiast gdy mam pakiet to wiadomo, ze nie zainstaluje mi się tam gdzie chcę smile.gif Ale na partycję ext3, bo ja mam ext3 na /usr.

@Daniel_2005: wydaje mi się że pomyliłeś dystrybucje Linuksa, słyszałeś kiedy o Slacku?

Już @Gajownik tłumaczył dlaczego warto instalować wykorzystując RPM'yRPM-y a nie archiwa, natomiast nie rozumiem dlaczego chcesz zwaracać kijem Wisłę w co drugim poście?

A w temacie to zamiast Acrobata polecam Evince jeżeli nie polujesz na jakieś zaawansowane funkcje.

rpm -Uvh ./AdobeReader_enu-7.0.5-1.i386.rpm
błąd: Niespełnione zależności:
       libstdc++.so.5 jest wymagany przez AdobeReader_enu-7.0.5-1.i386
       libstdc++.so.5(CXXABI_1.2) jest wymagany przez AdobeReader_enu-7.0.5-1.i386
       libstdc++.so.5(GLIBCPP_3.2) jest wymagany przez AdobeReader_enu-7.0.5-1.i386

ale wystarczy

yum install libstdc++.so.5

i jest ok. Pakiet ten jest w base.

P.S.

Czy pakiet zainstalowany przez rpm można usunąc yum'emyumem

A w temacie to zamiast Acrobata polecam Evince jeżeli nie polujesz na jakieś zaawansowane funkcje.

nie znam za dobrze Evince ale tyz polecam tongue.gif. A jak uzywasz KDE to KPDF naprawde jest dobry, lepszy od Acrobata... Jak KPDFa właczą w KDE4 do oKulara to dopiero bedzie wymiatał. Nie zawsze producent dobrego oprogramowania na winde jest producentem dobrego oprogramowania na L.

KPDF dostepny jest od razu po instalacji KDE

// btw. jesli tylko macie jakakolwiek paczke dostępną w używanych przez siebie repo lub w rpmach na stronie to tak instalujcie. Opłaca sie z wielu względów.

Ja korzystam z Evince(bardzo dobry). Z Acroreaderem mialem dziwną historie, bo instalowalem go bo Evince mi nie chcial dobrze drukować(a po prostu mialem ustawione US letter zamiast A4...) dry.gif Acrobat ściągał się długo, bo to 37 MB(wymagal libstdc++, ktore musialem - o zgrozo! - instalowac z płyty instalacyjnej FC4...) mad.gif Sam Acrobat działa elegancko, ale w zupełności wystarcza Evince, a na dodatek mozna z niego skopiować tekst zawarty w PDF-ie!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...