Daniello Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Mam problem z odpaleniem X-ów i (_wogóle_ → w ogóle) ORT z zalogowaniem się do mojego konta. Muszę siedzieć cały czas na roocie. A stała się dosyć zła rzecz. Było tak: Chciałem nieco zmodyfikować użytkowników w moim systemie. No i wyrzuciłem grupę daniel i stworzyłem nową "users". GID: 500, a jako uzytkownika tej grupy dałem siebie, czyli daniel. Ustawiłem sobie UID: 501. I tam było jeszcze katalog domowy to też dałem /home/daniel tak jak było wcześniej. I nic nie kasowałem z tego katalogu. I teraz (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie mogę się zalogować z hasłem. Tylko najpierw muszę wejść na roota, a potem wpisać su daniel. I wyskakuje mi od razu powłoka, bez podawania hasła. Następnie próbuję "startx" i wypluwa takie coś: Fatal server error: PAM authentication failed, cannot start X server. Perhaps you do not have console ownership? Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.X.Org for help. (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie wiem jak się do tego zabrać... Czy ktoś z was by mi pomógł ?? Aha. Usunąłem katalog daniel, ale przed tym jeszcze zrobiłem archiwum tego katalogu, w którym była masa danych. Bo sporo pakietów i źródeł. I potem rozpakowałem do nowego folderu daniel. Ale to nic nie pomogło. Nawet jak nie przywracam to dzieje się tak samo. Ale raz zrobiłem uzytkownika o innej nazwie to też nie mogłem się zalogować. Co się dzieje ?? To zapewne chodzi o jakieś pliki konfiguracyjne, które nie uległy zmianie po konfiguracji systemu. Ale jakie to te pliki?? Nie mam pojęcia co dalej robić !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Też miałem kiedyś coś takiego i pomogło wpisanie w xorg.conf poprawnej ścieżki do czcionek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Też miałem kiedyś coś takiego i pomogło wpisanie w xorg.conf poprawnej ścieżki do czcionek. czcionek? jeśli to ten problem to naprawdę dziwne bo wg. komunikatu to nie ma praw dostępu. Ale wszystko może być możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2006 a potem wpisać su daniel. I wyskakuje mi od razu powłoka, bez podawania hasła. To że bez podawania hasła jak przechodzisz z roota na zwykłego użytkownika to oczywiste - tak to działa, tak ma być. A co do błędu to chciałem się upewnić, bo to dość częsty błąd: robisz "su daniel" czy "su - daniel"? Ten minus jest bardzo ważny. Z minusem ściągasz wszystkie ścieżki i inne ustawienia użytkownika daniel. Na początek spróbowałbym w ten sposób. To oczywiście tylko work around, bo głównego Twojego problemu nie umiem rozwiązać. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2006 WalDo Zrób jak pisze WalDo: su - daniel Poza tym przywróć pierwotne ustawienia gid i uid. Powinno Ci działać. To jest coś czego nie powinno się ruszać bo porządek tam jest z góry narzucony, co innego jeśli chcesz dodać sobie inną grupę wtedy możesz przydzielać gid według uznania o ile nie jest już zajęte. Jednak gdyby było inaczej proszę o sprostowanie pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2006 Wpisałem su - daniel i nic... A poza tym jak jest powłoka prosząca o wpisanie nazwu uzytkownika i hasla, przed X-ami to wpisuje daniel i haslo takie jakie mialem i wyskakuje ze login niepoprawny. Zeby (_wogole_ → w ogóle) ORT moc sie zalogowac na swoje konto to musze najpierw na roota a potem na swoje. Oczywiście X-ów u siebie nie odpale. Bo ja mam poziom uruchomienia "4". Czyli musze zawsze X-y samemu odpalić. O to mi chodzi. A może by tak dzienniki systemowe poprzeglądać teraz mi to przyszło na myśl. To coś da?? Bo to nawet nie wiadomo o co chodzi! A może to chodzi o jakiś plik na /home/daniel ?? Ale stworzyłem nowego uzytkownika "danek" i jest to samo. Dzieje się tak samo jak z "daniel". Jak tak dalej pójdzie to szlak trafi mój system przed premierą FC5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2006 Daniel_2005 Najlepiej z tarój wszystko na bezpieczny nośnik, przeinstaluj system, i rozpakuj wszystko na swoim miejscu (koniecznie z opcją 'p' przy dekompresji). To być może prostsze niż naprawianie tego ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2006 Nie nagram tego na płyty bo jest to za duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Styczeń 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2006 Nie nagram tego na płyty bo jest to za duże. Załatw sobie drugi dysk lub wrzuć na partycję której nie będziesz używał podczas instalacji systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2006 Daniel_2005 Nie nagram tego na płyty bo jest to za duże. Nie ma potrzeby zabezpieczać całości, tylko pliki konfiguracyjne (/etc) i /home, może jeszcze /boot. Reszte możesz doistalować z paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Styczeń 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2006 Nie wiem czy to dobre rozwiazanie. W sumie mogę tak zrobić, ale co to za pomoc reinstalacja systemu ?? Sam na to wpadłem jeszcze wcześniej. Chcę się nieco dowiedzieć o systemie, jak go konfigurować. Nie chcę od nowa wgrywać wszystkich programów...To zajmie sporo czasu, bo mam tego dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi