Skocz do zawartości

Home Zwykłego Użytkownika - Gdm Nie Może Zapisać P

zeusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam jeden mały problem, a brzmi on:

Nie moge się zalogowac jako zwykły uzytkownik. Wywala mi komunikat, że GDM nie moze zapisac pliku autoryzacji.

Póki co mogę logować sie jako root. mogę odpalić konsolkę i wpisać su - user

Przelaczam sie wtedy na siebie - zero bledow etc. Natomiast jesli wpisze startx wywala mi taki blad:

[user@user ~]$ startx
/usr/X11R6/bin/startx: line 133: cannot create temp file for here document: Brak miejsca na urządzeniu
/usr/X11R6/bin/startx: line 133: cannot create temp file for here document: Brak miejsca na urządzeniu

Fatal server error:
PAM authentication failed, cannot start X server.
       Perhaps you do not have console ownership?

Please consult the The X.Org Foundation support
        at http://wiki.X.Org
for help.

Xlib: connection to ":0.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

giving up.
xinit:  unable to connect to X server
xinit:  No such process (errno 3):  Server error.
Nie można uzyskać deskryptora pliku wskazującego na konsolę

Czy ktoś może mi rozwiazac ten problem.

aha wcześniej w czasie normalnej pracy moja Fedorka potrafiła mnie odłaczyc od moich zasobów - wszystko przelaczało się w tryb tylko do odczytu.

W systemie nic nie bylo zmieniane - tzn był tylko automatyczny update. Pozatym nic innego nie bylo w nim zmieniane, grzebane, etc.

Czy ktoś może mi pomóc...

Zaloguj się jako root na konsole i wpisz

# chmod /home/[user_name]/.ICEauthority 777 

O ile się orientuje powien być na 600 ale możesz też w sumie wpisać 777.

Po pierwszym restarcie system zmieni te ustawienia na właściwe

chmod 777 [reszta] jak już.

Ech sad.gif pokićkało mi się

Chmod sobie sam poprawilem.

Zmieniłem wszystkie uprawnienia na 777 w mc i nadal nic.

Nie moge się zalogować, a przez root su - user a potem startx nadal mam błąd jak ten w cytacie na gorze.

Wszystkie ??!!

To znaczy jakie?

Witam

Poradziłem sobie samodzielnie... jak widac nalezy uwazniej czytac komunikaty dawane prez system, a nie zawierzac forum.

Problem lezał w tym iz na dysku z katalogiem home zostalo 497 mega wolnego. W takim przypadku system odmawial zalogowania kogokolwiek procz roota. po usunieciu 10 mega (ponad 500 mega wolnego) zalogowalem sie bez problemow.

Po czym znowy po zapchaniu kilku mega system odmawoaila logowania - powiem tak - adnej quoty nie ustawialem, wiec to ogranicnie musi byc jednym z systemowych ustawien FC. Ktoś może wie gdzie to odszukac??

no wlasnie w jaki sposob przeniosles home na inna partycję ?? bo ja probowalem tworzyc linki symboliczne itd. i wszystko wyglada ok ale w momencie jak chce sie zalogowac jak zwykly uzytkownik to wywala mi ze "sesja trwala krocej niz 10 sec i najprawdopodobniej jest problem z instalacja albo z przestrzenia dyskowa" co do przestrzeni to był problem na pewno bo nie miałem miejsca ale wtedy wyskakiwal komunikat ze nie moze zapisac pliku GDM czy cos takiego a teraz terotycznie tego nie ma ale jest inny komunikat i i tak nie moge sie zalogwac. Jak macie jakis pomysl to walcie. pozdr

no wlasnie w jaki sposob przeniosles home na inna partycję ?? bo ja probowalem tworzyc linki symboliczne itd. i wszystko wyglada ok ale w momencie jak chce sie zalogowac jak zwykly uzytkownik to wywala mi ze "sesja trwala krocej niz 10 sec i najprawdopodobniej jest problem z instalacja albo z przestrzenia dyskowa" co do przestrzeni to był problem na pewno bo nie miałem miejsca ale wtedy wyskakiwal komunikat ze nie moze zapisac pliku GDM czy cos takiego a teraz terotycznie tego nie ma ale jest inny komunikat i i tak nie moge sie zalogwac. Jak macie jakis pomysl to walcie. pozdr

Ja to robiłem tak:

1. init s - przejście do single-user mode

2. mv /home /home_old

3. utworzenie nowego fs na wybranej partycji

4. utworzenie katalogu /home

5. podmontowanie ręczne nowego fs na /home dla sprawdzenia

6. sprawdzenie wpisów w /etc/fstab ew. użycie polecenia e2label żeby zmodyfikować odpowiednio etykiety filesystemów

7. cp -rp /home_old/* /home (sprawdź opcje kopiowania - generalnie chodzi o kopiowanie rekursywne katalogów "r" a parametr - chyba! - "p" albo "P" pozwala kopiować z zachowaniem atrybutów (user, uproawnienia itp)

Nie pamiętam dokładnie, ale być może w trybie single-user trzeba było się jeszcze pobawić z montowaniem/odmontowywaniem filesystemów. Ale z tym sobie pewnie poradzisz.

Pozdr,

W.

jestem prawie pewien ze tak wlasnie robile tylko przy kopiowaniu mialem inne parametry ale to raczej nie to gdyz nawet jak stworzylem nowego usera to bylo to samo a przeciez dla niego nic nie kopiowalem, pewnie trzeba bedzie go przeinstalowac bo mialem ostatnio drobna awarie z grubem i tak go jakos dziwnie skonfigurowalem ze uruchamia sie inaczej niz przed tem poza tym wydaje sie byc wszystko ok no chyba ze tak opisana przeze mnie dolegliowść to właśnie tego wina. Ale dziekowa jeszcze powalcze. pozdr

Ja to robiłem tak:

1. init s - przejście do single-user mode

2. mv /home /home_old

3. utworzenie nowego fs na wybranej partycji

4. utworzenie katalogu /home

5. podmontowanie ręczne nowego fs na /home dla sprawdzenia

6. sprawdzenie wpisów w /etc/fstab ew. użycie polecenia e2label żeby zmodyfikować odpowiednio etykiety filesystemów

7. cp -rp /home_old/* /home (sprawdź opcje kopiowania - generalnie chodzi o kopiowanie rekursywne katalogów "r" a parametr - chyba! - "p" albo "P" pozwala kopiować z zachowaniem atrybutów (user, uproawnienia itp)

Nie pamiętam dokładnie, ale być może w trybie single-user trzeba było się jeszcze pobawić z montowaniem/odmontowywaniem filesystemów. Ale z tym sobie pewnie poradzisz.

Pozdr,

W.

o rany blink.gif

a ja zrobiłem tylko link symboliczny do innej partycji gdzie przeniosłem /home i działa, hmmm na razie przynajmniej smile.gif

a ja zrobiłem tylko link symboliczny do innej partycji gdzie przeniosłem /home i działa, hmmm na razie przynajmniej smile.gif

Byłoby dziwne gdyby nie działało. W końcu od tego są linki symboliczne. Ale partycję i tak musisz gdzieś podmontować, więc czemu nie zamontować partycji /home w katalogu /home? wink.gif