zbyszekduzy Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 witam Mam na jednym dysku winXP, win98, fedore problem powstał po reinstalacji XP windy działają, ale nie moge dostać sie do Fedory próba instalacji gruba z linux rescue chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda konczy się odpowiedzią systemu że nie znaleziono hda cytuję : /dev/hda: not found or not a block device i gruba nie ma nie wiem czemu to teraz nie działa kiedyś miałem ten sam problem i tak było OK chciałbym spróbować opcje z dyskiem startowym win98 do czyszczenia mbr fdisk /mbr ale nie wiem czy nie musze podać jakichś dodatkowych parametrów mam 4 partycje fat 32 i partycje dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT 98 mam na partycji C:, XP na D:, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 A grub`a nie instaluje się przypadkiem tak: root(hd0,0) - (jeśli system jest na pierwszym dysku i pierwszej partycji) setup(hd0) - aby zainstalować grub`a w MBR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Styczeń 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 Nie bardzo rozumiem co napisałeś wyżej... czy w trybie rescue mam wpisać te komendy i potem to co pisałem sam? czy tylko te komendy które podałeś? czy to juz wystarczy aby fedorka wstała z uśpienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 Piewsze pytanie i chyba najważniejsze. Masz może przypadkiem dysk na sata? Jeżeli nie, to jak masz podłączone napędy? (master-slave) Co pokazuje fdisk -l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Styczeń 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 mam 1 dysk podłączony jako primary master jako primary slave nagrywarkę 1 czy na sata - nie jestem pewien to seagate barracuda 7200 rpm - 80Gb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 A wklej z ciekawości wynik tego fdisk -l. To rozwieje wszelkie wątpliwości. Bo z tego, co pisałeś, wynika że powinien to być dysk hda. Zrób np. fdisk -l > plik, a później zawartość pliku na forum. Jeżeli nie pomoże, to chyba pozostaje tylko to, o czym neo_fox wspominał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Styczeń 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 poszukałem mego dysku ST 380011A jest na interfejs ultra ATA/100 ok a teraz co mi pokazał fdisk: 1 non dos 9217 Kb 2non dos 518 Kb 3 Pri dos c: win98 fat 32 10268 Kb 4 ext dos 56314 Kb potem mogłem obejrzeć sobie pozostałe partycje w rozszerzonej partycji dos d :winxp fat 32 e: dane fat 32 f: filmy fat 32 wszystkie z podaniem rozmiaru do dosa wszedłem spod 98 -uruchom w trybie ms- dos komendą fdisk działanie fdisk -l kończy sie komunikatem o złym parametrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 Zrób tak jak przywracasz Gruba chroot /mnt/sysimage fdisk -l I napisz nam tu wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 zbyszekduzy po chrootowaniu zrób jeszcze: cat /boot/grub/device.map i pokaż jaki był wynik. Może z jakiegoś powodu GRUB Fedory nie zmapował urządzenia(dysku)? A ten "fdisk -l" który zrobiłeś to mi wygląda na wyjście spod Windows. Zrób to samo po chrootowaniu na Fedorze, czyli tak jak napisał arturek Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Styczeń 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 Zrób tak jak przywracasz Gruba KOD chroot /mnt/sysimage fdisk -l zrobiłem tak i fedorka rzekła: cannot open /proc/partitions Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2006 KOD chroot /mnt/sysimage fdisk -l zrobiłem tak i fedorka rzekła: cannot open /proc/partitions Ekhemm, no sorki... Zapomnieliśmy chyba Ci powiedzieć, że musisz odpalić się z płytki instalacyjnej Fedory (1 CD lub DVD) i wpisać "linux rescue" jak wystawi prompta przed zabootowaniem. Potem czytaj uważnie instrukcje na ekranie - będzie coś o zamontowaniu systemu na /mnt/sysimage albo jakoś tak i dopiero potem to chroot. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 To ja się podłączę. Jest jakiś sposób by mając działającą fedore bez rescue i chroot gdziekollwiek automatycznie zupdatował się /etc/grub.conf. Tak by ręcznie nie trzeba było wpisywać? Mam niedodanego jeszcze debiana i slaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 Tak by ręcznie nie trzeba było wpisywać? Mam niedodanego jeszcze debiana i slaka. Automagicznie, to się raczej nie da. Ale co za problem zrobic to ręcznie? Żadna filozofia. Wpisy są prawie identyczne, jak te od Fedory. Zmieniasz tylko wersje kernela pod dany system i numer partycji, gdzie on siedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Styczeń 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 neofox napisał: grub`a nie instaluje się przypadkiem tak: KOD root(hd0,0) - (jeśli system jest na pierwszym dysku i pierwszej partycji) setup(hd0) - aby zainstalować grub`a w MBR przed tymi linijkami wpisałem jeszcze #grub i dostałem komunikaty unexpected 'hdo,0' oraz unexpected 'hd0' oczywiście przed wszystkimi działaniami korzystam z płyty z opcji rescue i piszę chroot /mnt/sysimage i niestety nadal nie mam fedorki ;(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2006 No a jak z tym "fdisk -l" po chrootowaniu? Spod linuksa a nie spod windy. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi