cosmo Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Witam, tak jak w temacie - w repozytoriach yum jest tylko ff 1.0.7 natomiast w win* jest już wersja 1.5. Jak to jest czemu jest takie opóźnienie? Można jakoś dla fedory wykombinować nowszego ff'a? (bo na tym to nawet większość them'ów nie działa) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Można jakoś dla fedory wykombinować nowszego ff'a?Można Ja mam zainstalowanego, ale szczerze mówiąc juz nie bardzo pamiętam skąd. Chyba wyszukałem na rpm.pbone.net, tylko trzeba uważać żeby to był pakiet dla FC4 (chyba że masz inną wersję Fedorki) i dla odpowiedniej architektury - zazwyczaj dla i386. Z drugiej strony licz się z tym, że niektóre rozszerzenia do FF nie mają jeszcze wersji pod 1.5, więc mogą przestać działać. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Więc znalazłem takiego (_rpma_ → RPM-a) ORT ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fedora/linux/testing/4/firefox/firefox-1.5-0.fc4.i386.rpm I teraz co zwyczajnie yum remove firefox i dalej rpm -Uvh ftp.freshrpms.net/pub/freshrpms/fedora/linux/testing/4/firefox/firefox-1.5-0.fc4.i386.rpm ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Tam jest testing, więc nie wiem czy to wersja stabilna. Ja ściągnąłem plik tar.gz z oficjalnej stronki, wypakowałem i zrobiłem dowiązania. Z updatem nie ma problemu bo za to odpowiada wbudowany mechanizm. Do używania nowej wersji lepiej założyć nowy profil (oczywiście pewne dane można przenieść bez problemu np. hasła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Z updatem nie ma problemu bo za to odpowiada wbudowany mechanizm. No tak tyklko ten wbudowany mechanizm updatu ff'a nie działa pod linuksem.. a jeśli chodzi o rpm to ich zwyczajnie NIE ma (poza tymi testing). Czy ktoś instalował te z testing, jest szansa, że zadziałają. Ja ściągnąłem plik tar.gz z oficjalnej stronki, wypakowałem i zrobiłem dowiązania. Jakbyś mógł opisać trochę dokładniej jak to zrobiłeś. Skoro tobie dziła bez problemu a z freshrpms może nie działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 yum remove firefox A po co? Opcja "-U" załatwia temat. Sprawdż zresztą "man rpm". No tak tyklko ten wbudowany mechanizm updatu ff'a nie działa pod linuksemNo to musiałeś jakąs niezła jazdę w systemie zrobić, bo u mnie też działa bez problemów w zakresie rozszerzeń, motywów. Co do freshrpms to słuszna uwaga, że to testing, ale ja chyba właśnie tę wersję mam zainstalowaną i działa bez zarzutu - oczywiście instalujesz jak zwykle na własne ryzyko Jakbyś mógł opisać trochę dokładniej jak to zrobiłeśOdpowiem za rafalzaq: zwyczajnie Rozpakowujesz i robisz sobie nowy wpis w menu albo wyciągasz ikonkę na pulpit, albo na panel desktopu albo po prostu wpisujesz całą ścieżkę w linii komend wskazującą na binarkę do 1.5 a nie do 1.0.7. Chyba wystarczy? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 A po co? Opcja "-U" załatwia temat. Sprawdż zresztą "man rpm". Fakt masz rację No to musiałeś jakąs niezła jazdę w systemie zrobić, bo u mnie też działa bez problemów w zakresie rozszerzeń, motywów. No nie , chodziło mi raczej o programowy update samego siebie przez ff'a Co do freshrpms to słuszna uwaga, że to testing, ale ja chyba właśnie tę wersję mam zainstalowaną i działa bez zarzutu - oczywiście instalujesz jak zwykle na własne ryzyko No właśnie skoro u Ciebie dobrze chodzi... Miałem na myśli że chyba lepiej zciągnąc z tamtąd gdzie zrobili to ludzie którzy się na tym znają dużo bardziej niż ja (dopiero się uczę) niż samemu to robić (niebardzo mogę sobie pozwolić na niestabilność systemu) Odpowiem za rafalzaq: zwyczajnie Rozpakowujesz i robisz sobie nowy wpis w menu albo wyciągasz ikonkę na pulpit, albo na panel desktopu albo po prostu wpisujesz całą ścieżkę w linii komend wskazującą na binarkę do 1.5 a nie do 1.0.7. Chyba wystarczy? OK dzięki wielkie ale troche przeceniłeś moje wiadomości jakbyś mógł napisać krok po kroku to myślę, że bardzo wielu osobom by się przydało taki poprawny algorytmm postąpowania dla robienia sobie dobrze działającego FF 1.5 pod FC4 (tym bardziaj że nie ma stabilnych rpm) I wtedy można by go przykleić P.S. 1.Jakie są szanse że jeśli zrobie sobie samemu paczkę z SRPM to będzie ona poprawnie w 100% działać? 2. Czy to wszystko jedno skąd wezmę SRPM (jak nie to skąd najlepiej)? 3. Jaka jest różnica między paczkż z SRPM a tą którą znalazłem na freshrpms? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 (niebardzo mogę sobie pozwolić na niestabilność systemu) No to ja bym poczekał, aż ktoś mądry zrobi oficjalną wersję. Ale wydaje mi się, że paczka jest utworzona z src.rpm z FC5 Test 2. Biorąc pod uwagę, że to jest ostatnia przed zamrożeniem kodu beta-wersja FC5, to powinna ona być dość stabilna. Poza tym jak zainstalujesz "rpm -U" to zawsze możesz odinstalować "rpm -e" i zaciągnąć z powrotem 1.0.7 przez yuma. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Ale wydaje mi się, że paczka jest utworzona z src.rpm z FC5 Test 2. Biorąc pod uwagę, że to jest ostatnia przed zamrożeniem kodu beta-wersja FC5, to powinna ona być dość stabilna. Masz na myśli tę znalezioną przeze mnie paczkę z fresrpms? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Masz na myśli tę znalezioną przeze mnie paczkę z fresrpms?Tak, tak mi się wydaje, a właściwie wydawało bo na FC5 test2 jest firefox-1.5-4 czyli (chyba?) nowsza/poprawiona/zmodyfikowana. Nie tylko zresztą src.rpm jest - gotowa paczka też -> TUTAJ <- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 hmm.... Tylko czy pójdzie na mojej FC4? No to pewnie najpierw zupdatuje sobie system i spróbuje tą twoją zainstalować prez rpm -U P.S. Teraz widzę że w nazwie rpm nie ma nic o FC4 -ale chyba nie ma to więksego znaczenia prawda? P.S.2 a skąd Ty wiesz że to jest fc5 test2? gdzie to jest napisane bo naprawde nie moge znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 P.S. Teraz widzę że w nazwie rpm nie ma nic o FC4 -ale chyba nie ma to więksego znaczenia prawda? P.S.2 a skąd Ty wiesz że to jest fc5 test2? gdzie to jest napisane bo naprawde nie moge znaleźć ad.1.Pójdzie Zresztą tak jak mówiłem zawsze można odinstalować i z yum wrócić do starej wersji. ad.2.Bo siedzi w katalogu ....test/4.91/i386/os/Fedora/RPMS . To 4.91 to jest test2. Tak wnioskuję, bo w katalogu ....test/4.91/i386/iso siedzą obrazy ISO Fedory o nazwach FC5-test2-i386-disc*.iso, więc wniosek jest oczywisty. Analogicznie jest z test 1 - katalogi ....test/4.90 Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Styczeń 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 OK dzięki. Jak zwykle solidny P.S. Mam przy instalacji niespenione takie zależnoości $ rpm -U firefox-1.5-4.i386.rpm ostrzeżenie: firefox-1.5-4.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 30c9ecf8 błąd: Niespełnione zależności: nspr >= 4.6 jest wymagany przez firefox-1.5-4.i386 nss >= 3.10 jest wymagany przez firefox-1.5-4.i386 libcairo.so.2 jest wymagany przez firefox-1.5-4.i386 libc.so.6(GLIBC_2.4) jest wymagany przez firefox-1.5-4.i386 libpangocairo-1.0.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5-4.i386 to muszę je po prostu yumem albo rpmem ? Ehh ale już wiem że nie ma w yumie libc.so.6 Parsing package install arguments Nothing to do ani libcairo.so.2 No Match for argument: libcairo.so.2 Nothing to do trzeba będzie z rpm szukać ;( Ok ale rpm z rpm.pbone.net poszedł jak burza tylko miałem koomunikat ostrzeżenie: firefox-1.5-0.fc4.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID e42.. itd ale czy to wczymś przeszkadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi