Ponury Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 od tygodnia codziennie dostaję dziwne maile np: Od: Boggs Hugo <[email protected]> Dla: mó[email protected] Temat: hey mój_mail Data: Sat, 28 Jan 2006 12:52:27 -0800 (21:52 CET) Od: Rosen Grover <[email protected]> Dla: mó[email protected] Temat: hey mój_mail Data: Fri, 27 Jan 2006 10:01:42 -0800 (19:01 CET) nie zawierają one treści ani załączników, może wie ktoś o co chodzi zwykły spam, ktoś może tak zarabia kasę, reklama, choć nie widzę by te domeny były zarejestrowane. Jak dalej tak będzie to chyba będę zmuszony zlikwidować tą skrzynkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 może wie ktoś o co chodzi zwykły spam, ktoś może tak zarabia kasę, reklama, choć nie widzę by te domeny były zarejestrowane. Jak dalej tak będzie to chyba będę zmuszony zlikwidować tą skrzynkę Dokładnie tak! Zwykły spam. Też mam tego od cholery na skrzynce WP, ale oni mają nienajgorsza odspamiarkę. Gdzieś po tygodniu nauczyła się wywalać do katalogu SPAM wszystkie tego rodzaju śmieci. Faktem też jest, że wywala tam czasem niesłusznie przesyłki :] (czasem np. potwierdzenia rejestracji na forach czy u producentów oprogramowania), ale można wtedy kliknąc "To nie jest spam" i będzie OK. Jak potrzeba to mogę Ci podesłać zaproszenie do gmail.com, jeśli jeszcze nie masz a chcesz się wynieść z WP. Jeśli tak to pisz na waldo7 at gmail.com Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 szkoda mi tego maila tracić bo to jest mój główny mail podaję go zawsze dla znajomych oraz używam go do rejestracji na stronach poważnych instytucji, sklepów i sprawdzonych forach internetowych PS Na szczęście w evolution znalazłem filtr spamu, trzech dni używam, zawsze jest ten sam temat więc łatwo będzie skonfigurować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Najlepszy jaki dostałem to taki bez tematu, treści i nadawcy (przynajmniej tak było napisane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Najlepszy jaki dostałem to taki bez tematu, treści i nadawcy (przynajmniej tak było napisane). Eeee tam:-) A dostałes kiedyś list od samego siebie? Też bez treści i tematu. Czasami dostaje listy ktore nie są spamami wysłane od kogos znajomego ten list przychodzi do mnie i w polu nadawca i dbiorca jest ten sam adres nadawcy:-) Nie wiem jakim cudem go odbieram! Leci z Webmaila o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Najlepszy jaki dostałem to taki bez tematu, treści i nadawcy (przynajmniej tak było napisane). Eeee tam:-) A dostałes kiedyś list od samego siebie? Też bez treści i tematu. Czasami dostaje listy ktore nie są spamami wysłane od kogos znajomego ten list przychodzi do mnie i w polu nadawca i dbiorca jest ten sam adres nadawcy:-) Nie wiem jakim cudem go odbieram! Leci z Webmaila o2.pl Wysłany przez BCC. Też tak czasem robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2006 Jeśli chodzi o spam, to polecam zgłaszać takie przypadki na SpamCop.net. Też swego czasu dostawałem różnego rodzaju przesyłki reklamowe (z tego co się zorientowałem, były ze sobą powiązane). Zgłosiłem to i przestały przychodzić Takie rzeczy należy zgłaszać, z tym trzeba walczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Luty 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 W sumie to gdyby na spam odpowiadać spamem, takim aż zapcha skrzynkę instytucji reklamującej się w ten sposób i tym samym paraliżować ich funkcjonowanie, to by może przestali używać tej nieetycznej formy reklamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 No, nie wiem czy jest to najlepszy pomysl... Takie "spamujace" konto, a czesto takze trefny serwer pocztowy znika (lub zostaje globalnie zbanowany) "kilka chwil" po akcji rozeslania spamu - natomiast Ty dzialajac tak jak powiedziales wysylasz potwierdzenie ze dane konto pocztowe istnieje i jest aktywne... wtedy Twoj adres laduje w spamerskiej bazie i staje sie celem jeszcze wiekszej liczby atakow jako adres "zweryfikowany" a takze moze byc przedmiotem handlu... IMHO najlepsza reakcja na spam jest po prostu skasowanie e-maila i w zadnym wypadku nie potwierdzanie jego otrzymania w zaden sposob - nie wysylanie potwierdzen doreczenia / przeczytania (nie przyklepywanie "Nadawca zazadal potwierdzenia doreczenia..." czy jakos tak), w zadnym wypadku nie odpowiadanie na niego no i nie uzywanie linkow w nim zawartych ktore takze czesto sluza weryfikacji adresu, nie wspominam nawet o tym gdzie moga prowadzic takie linki "przy okazji"... Zglaszanie spamu do np. SpamCop.net to oczywiscie bardzo dobry pomysl - im wiecej zgloszen tym sprawa jest "powazniej" traktowana i podejmowane sa szybsze i bardziej radykalne srodki zapobiegawcze... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 w zadnym wypadku nie odpowiadanie na niego no i nie uzywanie linkow w nim zawartych ktore takze czesto sluza weryfikacji adresu, nie wspominam nawet o tym gdzie moga prowadzic takie linki "przy okazji"... i dodatkowo najlepiej mieć jakiś program który blokuje wyświetlanie grafiki w takich mejlach. Chodzi mi o tą grafikę, którą należy ściągnąć aby poprawnie odczytać mejla. W ten sposób również można dać znać, że Twój adres istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Luty 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 @exbros: fakt te maile są wysyłane z dziwnych kont, ale ja nie mówię żeby odsyłać je na te same maile, tylko by zapychać skrzynkę pocztową tym instytucjom/stronom, które przez taki spam się reklamują. I nie mówię tu o reklamach, na które się godzę zakładając konto np na wp.pl, ale stronach/sklepach które wykupują wykradane ze stron/for internetowych itp. e-maile, a potem rozsyłają swoje reklamy na nie za pomocą przedziwnych kont. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 Jesli "nadawca" spam'u jest rzeczywiscie istniejacy "sklep" lub jakakolwiek oficjalnie sprzedajaca "uslugi" organizacja (platne strony itp...) to tym bardziej nalezy takie przypadki zglaszac do odpowiednich instytucji powolanych do scigania spammerow - Twoje maile nie specjalnie sa im w stanie zaszkodzic, natomiat dzialania organow powolanych do scigania takich typkow moga w powazny sposob utrudnic lub uniemozliwic im prowadzenie interesu... osobna kwestia jest to, ze "nadawca" spamu wcale nie musi byc firma ktora jest pod nim "podpisana" - moze to byc np. zlosliwe dzialanie konkurencji, w zwiazku z tym takie rzeczy nalezy weryfikowac przed podjeciem jakichkolwiek dzialan, po raz koleny twierdze ze nalezy to zostawic odpowiednim instytucjom... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 i dodatkowo najlepiej mieć jakiś program który blokuje wyświetlanie grafiki w takich mejlachNom, lub wyłączyć HTML w mailach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoshi314 Napisano Marzec 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2006 ostatnio czytalem jak rozprawiono sie z kilkoma spamerami. goscie zrobili typowi zbiorówę : zaczeli zamawiac u nich reklamowane produkty NA POTEGE (kilkadziesiat tysiecy zamowien), po czym w ostatniej chwili...anulowali zamowienia X-D po dwoch tygodniach gosc zaczal blagac o litosc i zbankrutowal ]:-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Marzec 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2006 Można też zgłośić klienta w jednym albo wielu tzw. RBL'ach. Polecam np. http://www.nospam-pl.net/rbl.php. Przy okazji można sprawdzić, czy nasz komp już tam się nie znajduje. walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi