Adalbertus Napisano Luty 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 Witam! Po update systemu (Yumem) w Open Office nie ma poslkich znaków. Zamiast "ę" mam przeważnie kwadracik. Jest to dosyć denerwujące, gdyż np. w bazie danych nie mogę wpisać (a nawet wkleić) poslkich znaków diakrytycznych. CZy to wina aktualizacji i nie przygotowanego pakietu językowego dla OO? Używam KDE 3.5 (jeśli to coś podpowie). Pozdrawiam i dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 Witam! w Open Office nie ma poslkich znaków. Zamiast "ę" mam przeważnie kwadracik. A masz zainstalowany openoffice.org-langpack-pl_PL odpowiedni do wersji OOo? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Luty 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 Hej1 Tak, mam zainstalowany, tylko nie wiem, czy odpowiednią wersję. Wcześniej (przed update) było ok, aktualizowałem wszystko i stąd wziął się problem. Przypuszczam, że w repo nie ma jeszcze odpowiednich paczek językowych. Chyba że się mylę i że można jakoś to obejść. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Luty 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 hmm wiesz co jak aktualizowałeś wszystko to musisz mieć wszystko ok. Według mnie problem tkwi w ustawieniu czionek, po prostu musisz znaleźć czcionkę z polskimi znakami i ustawić ją jako domyślną. Polecam: Thorndale AMT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 Widocznie musi być inna przyczyna. Ja też instalowałem przez yuma i mam zainstalowany office 2.0 (upgrade z 1.9 dostarczanego z płytami FC4) i wszystko jest OK - polskie litery w menu i w tekstach, które piszę. Aktualnie mam langpack openoffice.org-langpack-pl_PL-2.0.1.1-5.1, pozostałe pakiety 2.0.0 lub 2.0.1 (różnie, bo nie do wszystkich modułów są wersje 2.0.1) Może to kwestia czcionek? Nie bawiłeś się z tym? A jak jest w innych proghramach? Np. Koffice albo AbiWriter? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Luty 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 W innych programach interfejs działa bez zarzutu - "ę" "ą" itd. Tylko w OO nie chce - mimo, że ustawiałem język interfejsu na polski i domyślny. Przestawienie na ang. i powrót do polskiego niestety nie dał żadnego rozwiązania. Czcionki "polskie" mam zainstalowane. Co z tym fantem? POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 A problem jest tylko na jednym użytkowniku czy na wszystkich? Jeśli tylko na jednym, to spróbuj usunąć wszystkie katalogi w "domku" tego usera zaczynające się od .openoffice* Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Niestety na wszystkich userach pojawia się ten sam problem. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 Moze to glupi pomysl, ale jesli masz stale szybkie lacze to moze najszybsza i pewna metoda bedzie: $ yum remove openoffice* nastepnie wywalenie wszystkich katalogow OO ktore pozostana na dysku (zarowno tych "zwyklych" jak i ukrytych), a potem juz tylko $ yum install openoffice* Rozwiazanie moze malo edukacyjne, ale powinno zadzialac. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2006 Ja miałem jakieś rozjazdy z OOo u siebie jak przy instalacji FC4 odpuściłem sobie instalowanie OOo, potem wziąłem rpm-a z UX.pl (1.9.costam), a potem zrobiłem update przez yuma. Pomogło dopiero jak odinstalowałem całkowicie office tzn.usunąłem paczki z UX.pl, paczki z update'u a u userów w kat.domowych wykasowałem wszelkie .openoffice, .openoffice2.0 i inne takie podejrzane o związki z OOo . A potem zainstalowałem całość od nowa już z yuma (yum install openoffice*). Nie wiem czy u Ciebie to zadziała, ale zaszkodzić nie powinno. Możesz jeszcze na próbę założyć jakiegoś całkiem nowego użytkownika i sprawdzić czy też ma źle. Jeśli tak, to wg mnie pełne usunięcie i potem instalka od nowa jest jedynym wyjściem z sytuacji. jeśli będzie dobrze na nowym koncie, to powinno wystarczyć usunięcie wszelkich plików i katalogów konfiguracyjnych OOo w "domkach" userów. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi