Skocz do zawartości

Polskie Znaki W Ooffice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po update systemu (Yumem) w Open Office nie ma poslkich znaków. Zamiast "ę" mam przeważnie kwadracik. Jest to dosyć denerwujące, gdyż np. w bazie danych nie mogę wpisać (a nawet wkleić) poslkich znaków diakrytycznych. CZy to wina aktualizacji i nie przygotowanego pakietu językowego dla OO? Używam KDE 3.5 (jeśli to coś podpowie).

Pozdrawiam i dzięki

Hej1

Tak, mam zainstalowany, tylko nie wiem, czy odpowiednią wersję. Wcześniej (przed update) było ok, aktualizowałem wszystko i stąd wziął się problem. Przypuszczam, że w repo nie ma jeszcze odpowiednich paczek językowych.

Chyba że się mylę i że można jakoś to obejść.

Pozdrawiam

hmm wiesz co jak aktualizowałeś wszystko to musisz mieć wszystko ok.

Według mnie problem tkwi w ustawieniu czionek, po prostu musisz znaleźć czcionkę z polskimi znakami i ustawić ją jako domyślną.

Polecam: Thorndale AMT

Widocznie musi być inna przyczyna. Ja też instalowałem przez yuma i mam zainstalowany office 2.0 (upgrade z 1.9 dostarczanego z płytami FC4) i wszystko jest OK - polskie litery w menu i w tekstach, które piszę.

Aktualnie mam langpack openoffice.org-langpack-pl_PL-2.0.1.1-5.1, pozostałe pakiety 2.0.0 lub 2.0.1 (różnie, bo nie do wszystkich modułów są wersje 2.0.1)

Może to kwestia czcionek? Nie bawiłeś się z tym? A jak jest w innych proghramach? Np. Koffice albo AbiWriter?

Pozdr,

W.

W innych programach interfejs działa bez zarzutu - "ę" "ą" itd. Tylko w OO nie chce - mimo, że ustawiałem język interfejsu na polski i domyślny. Przestawienie na ang. i powrót do polskiego niestety nie dał żadnego rozwiązania. Czcionki "polskie" mam zainstalowane. Co z tym fantem? sad.gif

POzdr.

Moze to glupi pomysl, ale jesli masz stale szybkie lacze to moze najszybsza i pewna metoda bedzie:

$ yum remove openoffice*

nastepnie wywalenie wszystkich katalogow OO ktore pozostana na dysku (zarowno tych "zwyklych" jak i ukrytych), a potem juz tylko

$ yum install openoffice*

Rozwiazanie moze malo edukacyjne, ale powinno zadzialac.

Pozdro

Ja miałem jakieś rozjazdy z OOo u siebie jak przy instalacji FC4 odpuściłem sobie instalowanie OOo, potem wziąłem rpm-a z UX.pl (1.9.costam), a potem zrobiłem update przez yuma.

Pomogło dopiero jak odinstalowałem całkowicie office tzn.usunąłem paczki z UX.pl, paczki z update'u a u userów w kat.domowych wykasowałem wszelkie .openoffice, .openoffice2.0 i inne takie podejrzane o związki z OOo wink.gif. A potem zainstalowałem całość od nowa już z yuma (yum install openoffice*).

Nie wiem czy u Ciebie to zadziała, ale zaszkodzić nie powinno.

Możesz jeszcze na próbę założyć jakiegoś całkiem nowego użytkownika i sprawdzić czy też ma źle. Jeśli tak, to wg mnie pełne usunięcie i potem instalka od nowa jest jedynym wyjściem z sytuacji. jeśli będzie dobrze na nowym koncie, to powinno wystarczyć usunięcie wszelkich plików i katalogów konfiguracyjnych OOo w "domkach" userów.

Pozdr,

W.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...