Skocz do zawartości

Czy W Xfce Panel Może Być Węższy?

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

No, w zasadzie całe pytanie w temacie smile.gif

Dodam może, że chodzi mi o coś takiego jak na TYM preview.

Żeby ten pasek narzędziowy był wąski. Bo w standardowych ustawieniach zajmuje pół ekranu (nawet w opcji "najmniejszy"), a nie lubię ukrywania paneli, bo jakoś tak zaczynam się wtedy gubić. No i najlepiej gdyby zamował 100% szerokości. Inaczej mówiąc chcę uzyskać taki pasek jak mam w Gnome, ale jednocześnie odciążyć nieco pamięć.

Pozdr,

W.

oprocz ustawien [menu]>settings>Panel settings mozesz ewentualnie zmienic recznie w ustawieniach Xfce
Tzn. jak? W ~/.config/xfce4 przejrzałem wszystkie .xml które tam siedza i nie znalazłem nic co by wskazywało na szerokość panelu sad.gif

jednak wielkosc panelu na obrazku wynika z duzej rozdzielczosci ekranu - wtedy panel jest mniejszy wink.gif
Tego się obawiałem sad.gif Przy 1024x768 i ustawieniu na najmniejszy z możliwych panel jest jak dla mnie i tak o jakąś 1/3 za szeroki wink.gif

A może wiesz jeszcze czy/jak pozbyć się całkowicie paska zadań. Mówię o tym osobnym pasku, który na początku pokazuje sie na górze ekranu. Osobiście wolę pasek zintegrowany z ikonkami i menu na dole (i tak sobie to urządziłem), ale i tak pozostał pasek zadań na górze. Na razie zrobiłem go jak najmniejszym i ustawiłem "autohide", ale to tylko obejście - wolałbym całkiem to usunąć.

Pozdr,

W.

niestety nie moge Ci wprost powiedziec gdzie sie to ustawialo bo dosc dawno sobie Xfce konfigurowalem, ale pamietam ze wylaczalem w ogole pasek zadan,

przejrzyj dokumentacje ze strony projektu Xfce, bo z niej korzystalem

przejrzyj dokumentacje ze strony projektu Xfce, bo z niej korzystalem

Przejrzałem na samym początku wink.gif Staram się nie zawracać ludzim d... o pomoc w sprawach, które już są opisane. Może nie umiem znaleźć, ale to już inna sprawa.

Poszukam jeszcze jakiegoś forum tematycznego - powinno być chyba coś takiego, nie? unsure.gif

Dzięki za chęć pomocy.

Pozdr,

W.

• 2 weeks later...

O ile mnie pamiec nie myli to zeby pozbyc sie panelu wystarczylo go potraktowac kill'em a potem przy wychodzeniu zachowac ustawienia. I juz sie nie pojawial. No przynajmniej u mnie wink.gif ale zerkne jeszcze w configi czy czegos nie przelaczylem wtedy.