Skocz do zawartości

Gnome - Edycja Menu

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

No to jeszcze raz to samo. Jak edytować menu w Gnome?

To co na forum było, to przeczytałem, do jednego wątku sie dopisałem, ale jakoś nie widziałem odpowiedzi, a nie wierzę, że nikt tego nie robił. Trochę pogooglałem, trochę pomyślałem, trochę podłubałem w systemie i... lamo.gif

Co chcę uzyskać:

1.Możliwość usuwania istniejących wpisów - to co jest w /usr/share/applications, to nie jest wszystko.

2.Możliwość dodawania własnych folderów - teoretycznie powinno działać, ale jakoś nawet po restarcie nei zobaczyłem menu, które dopisałem.

3.Możliwość edycji menusów "Środowisko", "Położenie" itp.

Moje doświadczenia:

1.alacarte nie widzi wszystkich menu sad.gif

2.Najlepiej edytowało mi się menu (przynajmniej te "główne" wpisy, czyli to co jest w obrębie "Applications") z poziomu Konquerora tudzież krusadera (czyli KDE dry.gif) po wpisaniu "applications:///", ale dostęp był ograniczony do menu "współdzielonych" z KDE (chyba) Teoretycznie takie samo coś powinien umieć Nautilus, ale niestety twierdzi, że taki protokół jest nieznany sad.gif

3.Poza tym zgłębiłem nieco pliki .directory, .desktop i .menus ale nigdzie nie mogę się doczytać w prosty sposób opisanych powiązań między nimi.

Kto ma jakieś fajne linki? A może jakieś bardziej zaawansowane doświadczenia? Tylko błagam bez wpisów "a u mnie to wystarczy w /usr/share/applications dopisać" albo "w /etc/xdg/menus trzeba zmienić" itp, bo to już w większości mam przetrenowane wink.gif

Pozdr,

W.

• 1 month later...