@WalDo Napisano Luty 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2006 No to jeszcze raz to samo. Jak edytować menu w Gnome? To co na forum było, to przeczytałem, do jednego wątku sie dopisałem, ale jakoś nie widziałem odpowiedzi, a nie wierzę, że nikt tego nie robił. Trochę pogooglałem, trochę pomyślałem, trochę podłubałem w systemie i... Co chcę uzyskać: 1.Możliwość usuwania istniejących wpisów - to co jest w /usr/share/applications, to nie jest wszystko. 2.Możliwość dodawania własnych folderów - teoretycznie powinno działać, ale jakoś nawet po restarcie nei zobaczyłem menu, które dopisałem. 3.Możliwość edycji menusów "Środowisko", "Położenie" itp. Moje doświadczenia: 1.alacarte nie widzi wszystkich menu 2.Najlepiej edytowało mi się menu (przynajmniej te "główne" wpisy, czyli to co jest w obrębie "Applications") z poziomu Konquerora tudzież krusadera (czyli KDE ) po wpisaniu "applications:///", ale dostęp był ograniczony do menu "współdzielonych" z KDE (chyba) Teoretycznie takie samo coś powinien umieć Nautilus, ale niestety twierdzi, że taki protokół jest nieznany 3.Poza tym zgłębiłem nieco pliki .directory, .desktop i .menus ale nigdzie nie mogę się doczytać w prosty sposób opisanych powiązań między nimi. Kto ma jakieś fajne linki? A może jakieś bardziej zaawansowane doświadczenia? Tylko błagam bez wpisów "a u mnie to wystarczy w /usr/share/applications dopisać" albo "w /etc/xdg/menus trzeba zmienić" itp, bo to już w większości mam przetrenowane Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolly444 Napisano Marzec 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 prawy przycisk myszy na ikonie stopy gnome i modyfikuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2006 Mam FC4 i Gnome 2.10 - to o czym mowisz być może pojawia się w nowszych wersjach FC lub Gnome? Po naciśnięciu prawego klawisza mam standardowe menu "pomoc, usuń z panelu, przesuń, zablokuj". Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi