zbiku0 Napisano Luty 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2006 Witam, jestem poczatkujacym uzytkownikiem fedory 4 i jak juz zauwazylem sporo programow jest w postaci np. tar.gz i nie mam pojecia jak to odpalic:) a moze da sie to jakos do rpm przekonwertowac jakims programem? byloby wszystko duzo prosciej:) czekam na sugeste:) ((prosze o wyrozumialosc:P)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2006 Duża większość tak spakowanych progsów wymaga kompilacji. Robi się w tym celu następujące kroki po rozpakowaniu i wejściu do katalogu programu: ./configure make make install W Fedorze jednak (nie tylko w niej) nie jest to jednak zalecany sposób instalacji oprogramowania. Lepiej korzystać z gotowych od razu paczek rpm. Żeby z takich źródeł zrobić pacze, to najprościej jest skorzystać z programu checkinstall, ale jest też inny, dużo lepszy sposób. Rozchodzi mi się o budowanie paczek ze pliku spec. Ale do tego odsyłam na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiku0 Napisano Luty 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 sciagnalem azureusa wlasnie w tar.bz2, zainstalowalem juz checkinstall, w katalogu nie ma pliku configure, ale cos tam pisze w readme ze zamiast tego jest plik AZUREUS. Wiec zgodnie z opisem programu postępuje tak w konsoli: ./azureus && make && checkinstall tylko ze zamiast coś kompilować to on poprostu sie odpala, i za każdym włączeniem trzeba postępować tak samo :| o co chodzi? czy może najpierw jakoś to checkinstall odpalić i dopiero mu podać katalog źródlowy do kompilacji na RPM? DZIEKI ZA HELP:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Z tego co wiem Azureusa nie trzeba kompilować bo jest napisany w jakimś języku interpretowanym. Po prostu go rozpakowujesz i uruchamiasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Heh napisałem Duża większość Azureus się zalicza do tej mniejszości Poprostu go rozpakowujesz i uruchamiasz skrupt Azureus. Musisz mieć w systemie tylko jave. napisany w jakimś języku interpretowanym W javie właśnie. Dlatego wymaga jej do działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Witam, jestem poczatkujacym uzytkownikiem fedory 4 i jak juz zauwazylem sporo programow jest w postaci np. tar.gz i nie mam pojecia jak to odpalic:) a moze da sie to jakos do rpm przekonwertowac jakims programem? byloby wszystko duzo prosciej:) czekam na sugeste:) ((prosze o wyrozumialosc:P)) Hehe, najlepiej żeby to było install.exe albo install.msi No, nie nie da się, Linux nie windy, żródła (tar.gz) nie instalka. Ale można skorzystać z RPM (albo lepiej z automatycznych instalacji yumem) i wtedy nie ma bólu związanego z tar.gz. Na czym polegają róznice i co jest co, to dzisiaj właśnie w innym poście się wypisałem - TUTAJ Większość dystrubucji przygotowuje pakiety instalacyjne z tar.gz - łatwiej i przyjemniej dla początkujących i nie tylko. Jeśli chcesz tar.gz obłaskawić to poszukaj haseł "kompilacja". "make", "make install", "./configure". Co do yum to wystarczy "man yum" + http://faq.fedora.pl Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiku0 Napisano Luty 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 nom dzieki z tym azureusem rzeczywiscie wystarczy kliknac yuma juz rozbudowuje ale moze sie zdarzyc tak ze czegos yumem nie znajde rpm rowniez:) wiec wtedy jak to tym checkinstallem przekonwertowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Luty 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2006 Jak skorzystać z tego checkinstall ...? robie ./configure make ale komenda checkinstall nie istnieje... Jak tego używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2006 yum install checkinstall o ile sie nie myle a jak nie to rpm.pbone.net oczywiscie fedora4 i wpisujesz chceckinstall ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi