Skocz do zawartości

Edytor Html

trOcu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Forum

Szukam jakiegos programu, ktory pomoze mi w miare bezbolesnie przesiasc sie z Pajaczka. Zalezy mi na dwoch rzeczach:

1. Chcialbym zeby kolorowal TAGi - dzieki temu sruktura jest bardziej przejrzysta

2. Chcialbym zeby mozna bylo wybrac strone kodowania w jakiej zapisuje sie pliki

Dodatkowym atutem bedzie automatyczne zamykanie TAGow - to znacznie przyspiesza pisanie.

Pozdrawiam

masz małe wymagania

Pajączek przy Quanta Plus jest co najmniej prosty smile.gif Quanta to niesamowity kombajn - automatyczne zamykanie tagów - BUHAHA - przykładowo Quanta po wpisaniu <TABLE> dopisze po jednym TD I TR i jeszcze zamknie tabelę oczywiście; świetnie koloruje składnię (X)HTML, CSS i PHP, Java Script (i wielu innych jezyków), współpracuje z Tidy i CSSed (walidacja HTML w trakcie pisania kodu z objaśnianiem błędów w dolnym paneliku, CSS umie "jednorazowo" wypluwajać błędy), można "zamykać" w jednej linijce zawartośc tagów, pilnuje akapitów, możliwa jest konwersja kodowania, sprawdzanie ortografii, są rowzijane listy służące do autouzupelniania tagów, czy nazw ich parametrów i ma baaardzo wygodny interfejs, inspirowany trochę Visual Studio WEB Development-em

Bluefish to natomiast siła prostoty - jedyny bajer (choć przydatny) to "zintegrowane" manuale HTMl, PHP i CSS z możliwością automagicznego wstawiania owówionych tam tagów i funkcji

ja akurat używam Bluefisha, bo nie jest mułowaty i jak na moje potrzeby i umiejętniści wystarczający

Co do edytora to kate lub kwrite chyba ze kdevelop. natomiast quanta jest tragiczna jeśli jest juz koło tyś linijek kodu to zaczyna umierać. Quanta jest dobra ale tylko dla malych prostych stron. Chyba że jesteś początkujący.Najlepszym edytorem chyba jest eclipse. Choć ja głównie używam go do php

Dzieki za podpowiedzi. Poczatkujacy nie jestem i juz widze ze Bluefish w zupelnosci powinien wystarczyc. Kompajnow nie lubie, bo cenie sobie prostote i jestem samowystarczalny, wiec Quanta+ sobie daruje - Kwrite i Kate z kolei nie spelniaja minimalnych wymagan o ktorych bylo w pierwszym poscie. Zreszta najwiecej osob wskazalo BF.

Dzieki, pozdrawiam.

M

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...