Skocz do zawartości

Reactos

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

Powstało coś niezwykłego jak ReactOS. Proszę o wasze opinie smile.gif Dodatkowo zanosi się na implementację linuksowych bibliotek, czyli jednym słowem powstanie jeden dobry system operacyjny windowsowo-linuksowy. Ciekawe czy zdobędzie popularność. Już nie mogę się doczekać ukończonej wersji, bo od razu ją ściągam.

Powstało coś niezwykłego jak ReactOS

powstało ??

Ależ już dosyć dawno

Dokładnie.

Projekt jest stary. Od dawna współpracują, a właściwie to jest istny mix deweloperski z WINE. Tak szybko ten system nie zacznie być używalny. Dopiero od wersji 0.3 dziła sieć, a z tego co pamiętam to jeszcze nie wyszła ta wersja. To jest stary duchem, zaś młody kodem projekt. Z całego serca życze im powodzenia, choć osobiście uważam, że reimplementacja Windowsa to samobójstwo.

Ba! WINE to samobójstwo. Projekt ma ok. 14 lat, a wersja jest młoda :-) (nie dawno wyszli z fazy Beta). Co prawda zawsze mieli wygórowane cele ale mimo wszystko - jak dla mnie coś takiego to samobójstwo.

linux generalnie lepiej implementuje rozwiazania sterownikow , chocby. Rozmieszczenia plikow wykonywalnych, uprawnien, takze. Nie da sie od tak uzywac -- do czego dąża autorzy w/w dziadostwa -- sterownikow windowsa i jednoczesnie stworzyc lepszy (czyt: stabilniejszy i bezpieczniejszy system). Nie da sie i juz.... to taki ndiswraper tylko na wieksza skale. Nawet developerzy auroxa sie z tego (z ndiswrapera) wycofali ostatnio choc byli uparci.

100 do 1go ze ten projekt upadnie, czego mu zycze.

Ogólnie rzecz biorąc nie bardzo rozumię jaki jest sens kopiowania windwows.

Zeby jeszcze było co tongue.gif

Nie wiem jaki jest/ma być status ReactOS, ale jeśli GPL to chyba warto choćby po to, żeby:

a. był wybór ((_linuks_ → Linux) ORT i coś jeszcze)

b. Kill Bill biggrin.gif

• 3 weeks later...

Według mnie ReactOS to dobry system. Niestety, nie jest jeszcze stabilny. Według mnie ma większe szanse odciągnięcia windowsowców od ich jedynego i "najlepszego" systemu. Chcociażby nawet, że przypomina bardzo mocno windowsa i jest za darmo(może przyciągnie piratów).

• 2 weeks later...
Powstało coś niezwykłego jak ReactOS. Proszę o wasze opinie smile.gif Dodatkowo zanosi się na implementację linuksowych bibliotek, czyli jednym słowem powstanie jeden dobry system operacyjny windowsowo-linuksowy. Ciekawe czy zdobędzie popularność. Już nie mogę się doczekać ukończonej wersji, bo od razu ją ściągam.

yy tego....raczej POWSTAJE...a nie powstalo. no i nie wiadomo czy theBill sie nie wscieknie biggrin.gif (juz mieli pewne problemy jak rzucono na nich podejrzenie o kradziez kodu czy rozwiazan)