Other Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Witam. Który z tych programów startowych jest lepszy ? Grub czy Lilo ? I mam pytanko małe. W jaki sposób mogę usunąć program startowy z MBR i przenieść go bodajże do pierwszego sektoru partycji ? (tak żeby winda nie kasowała go). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Grub jest nowszy i zastąpił lilo. Jest też chyba ładniejszy co dla niektórych jest istotne Co do MBR: ja bym po prostu przy instalacji ręcznie wybrał instalację na pierwszym sektorze linuksa a nie w MBR. Jak ręcznie przenieść nie wiem. Ale i tak po każdej instalacji windy będziesz musiał robić dodatkowy wpis w C:boot.ini, żeby mieć możliwość wyboru linuksa (windows nie zrobi tego za Ciebie tak jak Linux robi to z windami;)). Chyba że chcesz stale odpalać linuksa z dyskietki. A dlaczego nie chcesz wstawić Gruba do MBR? Po reinstalacji windy odpalasz Fedorę w trybie "linux rescue", postępujesz zgodnie z instrukcjami na ekranie a potem (po chroot) wydajesz polecenie "grub-install /dev/hda" (hda oczywiście przykładowe, chodzi o dysk z którego się bootujesz). W sumie to ja na wszelki wypadek wysłałem GRUBasa na wszystkie moje 3 twardziele - zawsze z któregoś wstanie. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Witam. Który z tych programów startowych jest lepszy ? Grub czy Lilo ? Są tak samo dobre. Jedyne co je wyroznia to proces konfiguracji (ja uzywam GRUBa bo dla mnie konfigurowanie GRUBa jest duzo czytelniejsze i łatwiejsze oraz nie trzeba po wprowadzeniu zmian podawac komendy "lilo" by załapał zmiany)... tylko tyle i az tyle. Owszem by stuningowane LILO wygladalo tak samo dobrze jak stunningowany GRUB trzeba troche wiecej pokombinowac ale da sie -> splashe Wszyscy wspominaja ze GRUB jest nowszy i zastepuje LILO. Co z tego skoro LILO jest rozwijane a GRUB nie Currently under development, GRUB 2, has replaced what was formerly known as GRUB (i.e. version 0.9x), which has, in turn, become GRUB Legacy. GRUB 2 aims at merging sources from PUPA in order to create the next generation of GNU GRUB. A mailing list and a wiki have been setup for discussing the development of GRUB 2. GRUB Legacy is no longer being developed. For the differences between GRUB Legacy and GRUB 2, please visit their respective pages. czyli GRUB nie jest juz rozwijany a pracuje sie nad czyms innym. Ale w tym przypadku cos czuje ze to taka sama praca jak nad xmms2 ..... cos robia ale to raczej legenda niz fakty ;] wybierz ten ktorego pliki konfigurcyjne sa dla Ciebie czytelniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Luty 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Chodzi mi o coś innego. Mam sobie płytkę z windą i muszę ją wgrać, bo reszta rodziny potrzebuje nie widomo do czego. W jaki sposób mam to coś zainstalować,a by po instalacji nie wywaliło mi GRUBa z MBR, a po instalacji Windy mógbym wybrać w GRUBie czy mam uruchomić Winde czy Fedorke =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Gruba i tak wywali, jak masz go w mbr. Po instalce windy musisz gruba przywrócić przez tryb rescue. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Chodzi mi o coś innego. Mam sobie płytkę z windą i muszę ją wgrać, bo reszta rodziny potrzebuje nie widomo do czego. W jaki sposób mam to coś zainstalować,a by po instalacji nie wywaliło mi GRUBa z MBR, a po instalacji Windy mógbym wybrać w GRUBie czy mam uruchomić Winde czy Fedorke =] Najłatwiej to . Jako pierwszy instalować Windows (można zrobić obraz partycji i go przywracać w razie czego) A drugi Linux Linux sobie poradzi ze wszystkim ( tylko partycje dla win musisz odpowiednio przygotować) PS Gdzieś widziałem na forach edycję boot.ini żeby dodać Linux ....może centruXP.pl Tego nie jestę pewien ale sobie sprawdź : konsola odzyskiwania winXP >> fixmbr (usunołeś program ładujący Linux-a) instalujesz win i tak jak wyżej "Linux rescue" .. ..... i masz przywruconu Linux + windows wcześniej zainstalowany. TU Może BYC PROBLEM Linux nie odświeży zmienionych partycji - należy to zrobić ręcznie) Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 Są tak samo dobre. LILO ssie ;-) Nie ma to obsługi Multiboot → http://www.gnu.org/software/grub/manual/multiboot/ więc nie obsłuży to Xen, GNU/Hurda czy mikrojądra L4. czyli GRUB nie jest juz rozwijany a pracuje sie nad czyms innym. No trochę nie bardzo. W "starym" GRUB-ie poprawiane są błędy, ale nie są dodawane nowe funkcje. Ale w tym przypadku cos czuje ze to taka sama praca jak nad xmms2 Nie tak do końca :-) Z Changeloga widać, że coś się dzieje → http://cvs.savannah.gnu.org/viewcvs/grub2/...t=grub&view=log Podobnie na grupie mailingowej → http://lists.gnu.org/archive/html/grub-devel/ :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Luty 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2006 gajownik LILO ssie Za mocne słowa. Wszystko zależy co kto chce używać, ja np po Hurda nie sięgam, wystarczy mi Slackware. WalDo Grub jest nowszy i zastąpił lilo. Jest też chyba ładniejszy co dla niektórych jest istotne Bezedura Lilo ma świetne animowane bootsplash'e, wystarczy je sobie ściągnąć z netu. Lilo jest czytelne i przyjazne, przynajmniej ja wole je od Gruba. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Luty 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 Są tak samo dobre. LILO ssie ;-) Nie ma to obsługi Multiboot → (...) no dobra, rzeczowe argumenty do mnie przemawiaja. ;] Ale w typowym desktopie to naprawde obojetne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi