klemenes Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Witam Co jest nie tak w konfiguracji skryptów starowych jeśli za kazdym razem po uruchomieniu systemu nie mam połaczenia z internetem Dopiero po wydaniu polecenia /etc/init.d/iptables start jako root mam dostep do internetu a oto zawartosc pliku /etc/sysconfig/iptables :INPUT ACCEPT [0:0] :FORWARD ACCEPT [0:0] :OUTPUT ACCEPT [0:0] :RH-Firewall-1-INPUT - [0:0] -A INPUT -j RH-Firewall-1-INPUT -A FORWARD -j RH-Firewall-1-INPUT -A RH-Firewall-1-INPUT -i lo -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -i eth0 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p icmp --icmp-type any -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p 50 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p 51 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p udp --dport 5353 -d 224.0.0.251 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -p udp -m udp --dport 631 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 22 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 25 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 80 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 443 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 21 -j ACCEPT -A RH-Firewall-1-INPUT -j REJECT --reject-with icmp-host-prohibited COMMIT Wiem że nie sa to cuda bezpieczenstaw Prosze o podpowiedz ktory skrypt startowy a moze cos innego moze byc skopany Za kazdym razem skonfiguraowania firewall-a wykonuje polecenie /etc/init.d/iptables save Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Co jest nie tak w konfiguracji skryptów starowych jeśli za kazdym razem po uruchomieniu systemu nie mam połaczenia z internetem Dopiero po wydaniu polecenia /etc/init.d/iptables start Sprawdź czy w odpowiednich katalogach masz wywołanie /etc/init.d/iptables. Takie wywołanie powinno być we wszystkich katalogach związanych z poziomami uruchamiania linuksa (szczegóły 'man init'). Inaczej mówiąc sprawdź czy w /etc/rcX.d masz linki symboliczne to /etc/init.d/iptables (X cyfra od 1 do 6). W moim przypadku są to linki startowe /etc/rcY.d/S08iptables oraz /etc/rcZ.d/K92iptables, gdzie Y od 2 do 5 a Z=1 i 6. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arman Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Co jest nie tak w konfiguracji skryptów starowych jeśli za kazdym razem po uruchomieniu systemu nie mam połaczenia z internetem Dopiero po wydaniu polecenia /etc/init.d/iptables start Sprawdź czy w odpowiednich katalogach masz wywołanie /etc/init.d/iptables. Takie wywołanie powinno być we wszystkich katalogach związanych z poziomami uruchamiania linuksa (szczegóły 'man init'). Inaczej mówiąc sprawdź czy w /etc/rcX.d masz linki symboliczne to /etc/init.d/iptables (X cyfra od 1 do 6). W moim przypadku są to linki startowe /etc/rcY.d/S08iptables oraz /etc/rcZ.d/K92iptables, gdzie Y od 2 do 5 a Z=1 i 6. Pozdr, W. O ja ja myślałem, że do tego zadania jest chkconfig? ale ja lamer jestem? nawet znalazłem taki wpis na fedora.pl: Użyj chkconfig lub serviceconf aby włączyć sambę (smb) w runlevels 3 i 5. [root@charon samba]# chkconfig --list smb smb 0:off 1:off 2:off 3:off 4:off 5:off 6:off [root@charon samba]# chkconfig --level 35 smb on [root@charon samba]# chkconfig --list smb smb 0:off 1:off 2:off 3:on 4:off 5:on 6:off Do Klemensa: sprawdź po starcie: #> service iptables status - powinno być włączone jeśli nie patrz wyżej, jak jest włączone to napisz co daje: #> iptables -L pozdr, ArMan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 O ja ja myślałem, że do tego zadania jest chkconfig? ale ja lamer jestem? No może i tak wygodniej. Ja mam już takie skrzywienie, że wolę sam wpisać/usunąć to co mam w /etc/rcX.d. Jakoś tak nieco pewniej się czuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klemenes Napisano Luty 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 sprawdzalem we wszystkich katalogach /etc/init/rc(0-9).d sa to skrypty powłoki które cos sprawdają ale dokładnei nie wiem czy odnosza sie do pliku z konfiguracją iptables Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 sa to skrypty powłoki które cos sprawdają ale dokładnei nie wiem czy odnosza sie do pliku z konfiguracją iptables Polecenie "ls -l" rozwiałoby wątpliwości, ale jeśli mówisz, że to skrypty powłoki, to zapewne jest to tak naprawdę jeden skrypt /etc/init.d/iptables Istotne są nazwy linków w katalogach /etc/rc[0-6].d. Jeśli pracujesz w trybie okienkowym to co najmniej w /etc/rc5.d powinienneś mieć plik (a właściwie dowiązanie do /etc/init.d/iptables) zawierający w nazwie ciąg "iptables" i zaczynający się dużą literą "S" po której następują dwie cyfry - standardowo S08iptables, ale cyfry mogą być inne. Możesz też jak to powyżej ktoś zauważył skorzystać z programów narzędziowych (chkconfig) i sprawdzić czy firewall powinien się uruchamiać. A co pokazuje polecenie "iptables-save" zanim uruchomisz firewall? (z myślnikiem nie jako opcja save do /etc/init.d/iptables) Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi