rafalzaq Napisano Luty 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 Nie zapomnij o makeinitrd (czy jakoś tak podobnie) bo bez tego nie działa (przynajmniej u mnie nie chciało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Luty 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 Nie wiedziałem o tym poleceniu i się zastanawiałem skąd wziąć *.img EDIT: to nie to polecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Luty 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 mkinitrd /boot/initrd-2.6.15.4 2.6.15.4 To są początkowe RAM-dyski. Stosowane tylko w systemach Red Hat, takich jak Fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Luty 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 Problem dalej nierozwiązany Każdy kto może pomóc w rozwiązaniu go, proszony o kontakt, lub post na forum z pytaniami ewentualnymi, albo gotowym rozwiazaniem EDIT: zapomniałem opisać dokładnie. Przy modules_install wyskakuje: if [ -r System.map -a -x /sbin/depmod ]; then /sbin/depmod -ae -F System.map 2.6.15.4; fi /bin/sh: line 1: 8617 Unicestwiony /sbin/depmod -ae -F System.map 2.6.15.4 make: *** [_modinst_post] Błąd 137 Prawdopodobnie przez to nie potrafi zadziałać mkinitrd /boot/initrd-2.6.15.4.img 2.6.15.4 Wiecei czym to może być spowodowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Luty 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 A z jakiego konta odpalasz instalacje ?? Musisz koniecznie z roota !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Luty 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 Wszystko robie na root. Wpadłem na trop, że może błędy są przez brak gcc-c++-4.0.0.2-8, wczesniej sie tym nie przejmowalem, bo w koncu sie uruchomiło. Jednak kiedy instaluję, jest napisane, że potrzebuje tego i tego. Instaluje i robi się w zasadzie piramidka, ale nie szkodzi. Problem w tym: [root@localhost Desktop]# rpm -Uvh cpp-4.0.2-8.fc4.i386.rpm ostrzeżenie: cpp-4.0.2-8.fc4.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 4f2a6fd2 błąd: Niespełnione zależności: cpp = 4.0.0-8 jest wymagany przez (zainstalowany) gcc-4.0.0-8.i386 I nie mogę ruszyć, podobnie jest z gcc. Czy jestem aż takim lamerem, albo mam coś z kompem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Luty 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 1) jeśli chodzi o dowiązanie to ln /usr/src/linux-2.6.15.4 /usr/src/linux jeśli wersja jądra to 2.6.15.4 2) lepiej zainstalować TO i TO dla i586 bądż TO i TO dla i686. Oczywiście to są paczki z jądrem dla fedory 4. IMHO nie powinno się kompliować jądra w dystrybucjach opartych na rpm, a szczególnie początkujący. P.S i586 i i686 to architektura procesora. Musisz się dowiedzieć, jakiej używasz, np. dla pentium 4 jest to i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Luty 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 Po co robić dowiązanie ?! Co to ma na celu ?? zrob update gcc, a potem ewentualnie gcc-c++. Można oczywiście paczke, ale trzeba później, jak się chce mieć w pełni funkcjonalne jądro doinstalowywać moduły, np. NTFS, więc ja raczej wolę kernel ze źródeł. Dla początkujących oczywiście dobrze się nadaje kernel z paczki RPM i najlepiej jeszcze wgrać sobie kernel-devel czyli źródła tego jądra, żeby potem ewentualnie dograc sobie jakieś moduły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Luty 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 Prowblem w tym, że nie da się zrobić update gcc-c++, a co do aktualizacji to jestem świadomy, że w nowym kernelu będzie trzeba dogrywać moduły, które tera dogrywam do starego kernela Ponieważ nie mogę dopisać dowego posta to edit: problemy prawdopodobnie są z depmod, o ile dobrze rozumuje błędy: [root@localhost ~]# depmod -F /usr/src/linux-2.6.15.4/System.map 2.6.15.4 Unicestwiony [root@localhost ~]# depmod -V module-init-tools 3.1 [root@localhost ~]# depmod -F /usr/src/linux-2.6.15.4/System.map 2.6.15.4 Unicestwiony [root@localhost Desktop]# depmod -F /usr/src/linux-2.6.15.4/System.map 2.6.15.4 Unicestwiony [root@localhost Desktop]# depmod -V module-init-tools 3.2-pre9 powodują nie zarejestrowanie nowego kernela i brak możliwości utworzenia *.img Tylko pozostaje pytanie: wina System.map, systemu, komputera czy samego depmoda, zayczyna mnie to irytować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 mkinitrd /boot/initrd-2.6.15.4 2.6.15.4 To są początkowe RAM-dyski. Stosowane tylko w systemach Red Hat, takich jak Fedora. Tylko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 Może spróbuj zaktualizować pakiet z depmodem? yum update module-init-tools Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi