dawidson Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Witam, Kiedy instaluje oprogramowanie rpm prosi mnie o zaleznosci ale mimo ze wszstko mam to i tak nadal mnie prosi. nawet jak podam mu wszystkie brakujace pakiety. To zaczyna byc chore... Np. php potrzebuje php-mysql =>mysql potrzebuje php-pear i cos tam to tylko przyklad ale kiedy instaluje *.src.rpm i robie rpm --rebulid to wystarczy ze dogram to co mi brakuje ladnie sie kompiluje itd. Pozniej przechodze do usr/src... i instaluje rpm . To wtym wypadku nie lepiej kompilowac oprogramowania ze zrodel wszystko zaczelo sie od " Juz nie wiem oco chodzi" wytłumaczcie mi . Np. to yum install postgresql-devel-8.1.3-1.i386.rpm postgresql-libs-8.1.3-1.i386.rpm Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Examining postgresql-devel-8.1.3-1.i386.rpm: postgresql-devel - 8.1.3-1.i386 Marking postgresql-devel-8.1.3-1.i386.rpm to be installed Examining postgresql-libs-8.1.3-1.i386.rpm: postgresql-libs - 8.1.3-1.i386 Marking postgresql-libs-8.1.3-1.i386.rpm as an update to postgresql-libs - 8.0.7-1.FC4.1.i386 Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package postgresql-devel.i386 0:8.1.3-1 set to be updated ---> Package postgresql-libs.i386 0:8.1.3-1 set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: libcrypto.so.6 for package: postgresql-libs --> Processing Dependency: libcrypto.so.6 for package: postgresql-devel --> Processing Dependency: postgresql = 8.1.3-1 for package: postgresql-devel --> Processing Dependency: libssl.so.6 for package: postgresql-libs --> Processing Dependency: libssl.so.6 for package: postgresql-devel --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: libcrypto.so.6 is needed by package postgresql-libs Error: Missing Dependency: libcrypto.so.6 is needed by package postgresql-devel Error: Missing Dependency: postgresql = 8.1.3-1 is needed by package postgresql-devel Error: Missing Dependency: libssl.so.6 is needed by package postgresql-libs Error: Missing Dependency: libssl.so.6 is needed by package postgresql-devel Nie dlugo cala fedorke z gram na twardy. To tylko przyklad.. Dzieki za posty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Z kodu wynika, że yum nie radzi sobie z zależnościami. Miałem podobne problemy, ale nie znalazłem rozwiązania tylko obejście: zainstalowałem smart'a. Jest to manager pakietów zrobiony przez Connectiva'ę(?), wersja dla dla Fedory znajduje się w repozytorium PyVault. Smart dużo lepiej radzi sobie z zależnościami od (_yum'a_ → yuma) ORT (mimo, że wersja jest młoda ), nie wywala błędów a będzie najwyżej chciał coś odinstalować (jakiś "konfliktowy" pakiet) i sam podłącza się pod repozytoria. podrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 Witam, Kiedy instaluje oprogramowanie rpm prosi mnie o zaleznosci ale mimo ze wszstko Np. php potrzebuje php-mysql =>mysql potrzebuje php-pear i cos tam to tylko przyklad ale kiedy instaluje *.src.rpm i robie Np. to Dzieki za posty. a yum i tak będzie chciał zależności dociągać z internetu chyba że zastosujesz yum makecache na razie szukam więc decyzja należy do Ciebie nie znam się na yum-ie .. ale może rpm [opcje] x.rpm y.rpm tak nalepiej pozbyć się zależności instalując dwa(x) pakiety zależne od siebie naraz jest opisane w wiki to jest tylko sugestia decyzja należy do ciebie narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Luty 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2006 To już ktoryś z kolei post dotyczący tego problemu. Może spróbujesz zainstalować sobie apta najlepiej ze strony Daga Wieers'a : http://dag.wieers.com/packages/apt/. Sa tam gotowe rpmy do różnych wersji. Potem robisz apt-get update i już masz problem z głowy. Ten apt bardzo dobrze współpracuje z yumem i bedziesz miał kilka repozytoriów z rpmami. Aby jeszcze bardziej sprawę uczynić łatwą i kolorową zainstaluj sobie graficzną nakładkę na apta poleceniem: apt-get install synaptic i od tej pory wszystko będziesz robił w synaptiku i bez opisanych problemów. A jeśli będziesz chciał skorzystać z jakichś plików źrodłowych to instalację przeprowadzisz klasycznie, ale wtedy zależności będziesz musiał przerobić sam na piechotę. pzdr walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Luty 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2006 to juz jest naprawde chore rpm -i apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386.rpm ostrzeżenie: apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386.rpm: Nagłówek Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 6b8d79e6 błąd: Niespełnione zależności: libreadline.so.4 jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386 librpm-4.3.so jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386 librpmdb-4.3.so jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386 librpmio-4.3.so jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386 oczywiscie pakiet readline jest zainstalowany rpm -i readline-4.3-13.i386.rpm pakiet readline-5.0-3 (nowszy niż readline-4.3-13) jest już zainstalowany plik /usr/share/info/history.info.gz z instalacji readline-4.3-13 jest w konflikcie z plikiem z pakietu readline-5.0-3 plik /usr/share/info/readline.info.gz z instalacji readline-4.3-13 jest w konflikcie z plikiem z pakietu readline-5.0-3 plik /usr/share/info/rluserman.info.gz z instalacji readline-4.3-13 jest w konflikcie z plikiem z pakietu readline-5.0-3 plik /usr/share/man/man3/history.3.gz z instalacji readline-4.3-13 jest w konflikcie z plikiem z pakietu readline-5.0-3 plik /usr/share/man/man3/readline.3.gz z instalacji readline-4.3-13 jest w konflikcie z plikiem z pakietu readline-5.0-3 Oczywiscie starszy wziolem z rpmfind.net myslalem ze nie jest zainstalowany przeciez to bezsensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Luty 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2006 Wykonaj 1 . http://faq.fedora.pl/#installsoftware Bedziesz miał prawidłową konfiguracje yuma 2. http://faq.fedora.pl/#gpgsig Nie będziesz dostawał komunikatów ze brakuje kluczy 3. yum update yum 4. yum update a do samej instalacji programow mozesz urzywać nakładek graficznych na yuma np: yumex , kyum http://www.fedorafaq.org/#yumgui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Luty 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2006 to teraz takie lamerskie pytanie po co sa te klucze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Luty 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2006 Nie radze ignorować kluczy. Instalowane są one w systemie (tzn klucz publiczny) i uzywane podczas instalowania oprogramowania, aby stwierdzić autentyczność pakietu. Jednym słowem ,abyś nie zainstalował sobie np. trojana albo innego szajsu. Poczytaj o podpisie elektronicznym jak sprawa cię interesuje. pzdr walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Marzec 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 to juz mnie (_napewno_ → na pewno) ORT juz grzeje powiedzcie co jest nie tak. zainstalowalem jeszcze raz serwer sciagnolem potrzebne paczki i DUPAAAAAAAA! yum install MySQL-client-standard-5.0.18-0.rhel4.i386.rpm MySQL-server-standard-5.0.18-0.rhel4.i386.rpm php-mysql-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm php-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm php-ldap-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm php-pear-5.0.4-10.5.i386.rpm php-odbc-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm php-pgsql-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Examining MySQL-client-standard-5.0.18-0.rhel4.i386.rpm: MySQL-client-standard - 5.0.18-0.rhel4.i386 Marking MySQL-client-standard-5.0.18-0.rhel4.i386.rpm to be installed Examining MySQL-server-standard-5.0.18-0.rhel4.i386.rpm: MySQL-server-standard - 5.0.18-0.rhel4.i386 Marking MySQL-server-standard-5.0.18-0.rhel4.i386.rpm to be installed Examining php-mysql-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm: php-mysql - 5.1.2-2.fc4.remi.i386 Marking php-mysql-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm as an update to php-mysql - 5.0.4-10.5.i386 Examining php-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm: php - 5.1.2-2.fc4.remi.i386 Marking php-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm as an update to php - 5.0.4-10.5.i386 Examining php-ldap-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm: php-ldap - 5.1.2-2.fc4.remi.i386 Marking php-ldap-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm as an update to php-ldap - 5.0.4-10.5.i386 Examining php-pear-5.0.4-10.5.i386.rpm: php-pear - 5.0.4-10.5.i386 php-pear-5.0.4-10.5.i386.rpm: does not update installed package. Examining php-odbc-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm: php-odbc - 5.1.2-2.fc4.remi.i386 Marking php-odbc-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm as an update to php-odbc - 5.0.4-10.5.i386 Examining php-pgsql-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm: php-pgsql - 5.1.2-2.fc4.remi.i386 Marking php-pgsql-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm as an update to php-pgsql - 5.0.4-10.5.i386 Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package php.i386 0:5.1.2-2.fc4.remi set to be updated ---> Package MySQL-server-standard.i386 0:5.0.18-0.rhel4 set to be updated ---> Package php-odbc.i386 0:5.1.2-2.fc4.remi set to be updated ---> Package MySQL-client-standard.i386 0:5.0.18-0.rhel4 set to be updated ---> Package php-ldap.i386 0:5.1.2-2.fc4.remi set to be updated ---> Package php-pgsql.i386 0:5.1.2-2.fc4.remi set to be updated ---> Package php-mysql.i386 0:5.1.2-2.fc4.remi set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: php-pdo for package: php-mysql --> Processing Dependency: php = 5.0.4-10.5 for package: php-pear --> Processing Dependency: php-pdo for package: php-pgsql --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: php-pdo is needed by package php-mysql Error: Missing Dependency: php = 5.0.4-10.5 is needed by package php-pear Error: Missing Dependency: php-pdo is needed by package php-pgsql Powiedzcie juz co jest grane juz lopatologicznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 I po co tyle krzyku?... Mam wrazenie ze sam nie wiesz co robisz + masz tam juz niezly burdel (a to niestety nie jest wina "yuma" ani "zaleznosci")... w pierwszym poscie opisales probe zainstalowania yum install postgresql-devel-8.1.3-1.i386.rpm postgresql-libs-8.1.3-1.i386.rpm nie posiadajac w systemie m.in. podstawowej paczki - postgresql-8.1.3-1.i386.rpm Error: Missing Dependency: postgresql = 8.1.3-1 is needed by package postgresql-devel Nie chce mi sie wnikac w reszte balaganu, wiec krotko - skofiguruj poprawnie repozytoria, zainstaluj klucze (tak jak Ci polecil arturek) i pokaz co Ci wypluje yum install postgresql* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Marzec 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 Dziala odinstalowalem wszystko zainstalowalem za pomoca rpm -i paczki tam gdzie yum mnie tak zgrzal ze zaczolem rpm i jeszcze raz i wszystko dziala nie wiem czy dobrze ale zrobilem to tak rpm -i MySQL-server-standard-5.0.18-0.rhel4.i386.rpm tak samo Mysql-client nastepnie rpm -i --force php-mysql-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm php-odbc-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm php-pdo-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm php-pear-5.0.4-10.5.i386.rpm php-pgsql-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm php-ldap-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm php-5.1.2-2.fc4.remi.i386.rpm I wszystko w kazdym badz razie po uruchomieniu apacha i test.php wszystko jest ok. Mam wrazenie ze sam nie wiesz co robisz + masz tam juz niezly burdel (a to niestety nie jest wina "yuma" ani "zaleznosci")... w pierwszym poscie opisales probe zainstalowania Nie mialem burdelu po doslownie przed tym postem system byl swiezutki. z standartowym php i mysql wiem co robie chcialem sie przeniesc na (_linuxa_ → Linuksa) ORT bo wszyscy go zachwalaja z adminow ale to przeszlo moje oczekiwania. wystarczylo ze tylko chcialem sobie z updetowac mysql tak poprostu przeciez mam prawo miec najnowsza wersje a co ... powinno to byc proste. sorki to juz nerwy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 Wazne, ze dziala Zapewne o tym wiesz, ale niestety, po uzyciu rpm --force musisz sie teraz pilnowac z kolejnymi instalkami i update'ami - z doswiadczenia wiem, ze z uplywem czasu bedzie juz tylko gorzej... Ale moze Ciebie to ominie? Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Marzec 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 To tak wskrocie jak poradzic sobie takimi zaleznosciami np. pakie xxx wymaga yyy a yyy jest w systemie instalujesz xxx i yyy a on mowi potrzebny jest zzz itd. bledne kolo nastepnie odistalowujesz starsze wersje a on ciach tego czego nie chcesz np. wielu uzytkownikow nie podjelo sie update bo (_napewno_ → na pewno) ORT mieli tak odinstalowywali pakiet php - mysql a ten pieknie dotego mysql php . xxx i jeszcze cos. instalujesz mysql nowego a on potrzebuje php my sql wiec ciagniesz go ponownie a ten remove MySQL tego ktorego sobie wgrales nowego. Dzieki za posty ale wydaje mi sie ze tak nie powinno byc moze jeszcze jestem za cienki. Podobnie jest z kompilacja ale to juz inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 4, 2006 To tak wskrocie jak poradzic sobie takimi zaleznosciami można używac yuma, tylko prawidłowo nie tak: yum install nazwapakietu-wersja.fc4.rpm tylko tak: yum install nazwapakietu yum jest bardziej automagiczny niż myślisz - instaluj po prostu nazwami pakietów (np. yum install mc , yum install mysql php...), a co to będą za pliki i na jakim serwerze i jakie to wersje pakietów itd... to juz yum sam sobie znajdzie PS. tym rpm --foirce narobiłeś sobei niezłego szamba i prędzej czy później sam to zauważysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Kwiecień 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2006 może temat jest trochę nieświeży, ale zawsze można użyć rpm --nodeps, bo bardzo często się zdarza że pakiet A wymaga pakietu B, a pakiet B wymaga pakietu A Wtedy wystarczy zrobić najpierw rpm -i --nodeps A.rpm rpm -i --nodeps B.rpm o ile oczywiście nie ma więcej wymaganych pakietów. Oczywiście najlepiej żeby oba- A i B były w tej samej wersji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi