DAREK WL. Napisano Luty 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2006 Mam taki problem; jesli w jakies dystrybucji (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie ma pakietu 'kernel-source' nie moge zainstalowac sterowników np nvidii czy neostrady, modemu sagem Sciagam wiec wtedy pod windows czy innym linuxem pakiet 'kernel-source' o identycznej nazwie jak jadro w danym (_linuxie_ → Linuksie) ORT , nagrywam na cd potem kopiuje do katalogu /usr/src/ rozpakowywuje, robie dowiazanie /usr/src/linux i zaczynam konpilacje sterownika neostrady. A sterownik po ./configure nadal pokazuje ze nie ma zródeł jadra Jesli z tych rozpakowanych zródeł skompiluje jadro chocby identyczne jak te istniejace to problem znika; wtedy sterowniki 'widza' te nieszczesne zródła. Dlaczego sterowniki nie widza zródeł jadra gdy te sa rozpakowane w /usr/src/ zrobione dowiazanie ,ale nowego jadra nie kompilowałem bo nie mam takiej potrzeby . Jakie moze inne dowiazanie miedzy rozpakowanymi zródłami a jakims plikiem czy katalogiem trzeba zrobic by sterowniki widziały pakiet 'kernel-source' bez koniecznosci kompilowania nowego jadra . Prosze o jakas pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Nie pamiętam jak to było w Fedorze, ale czy nie ma w niej przypadkiem jednego pakietu o nazwie bodaj kernel-header + numerki jaja? Wtedy źródła nie były potrzebne. Były to same pliki nagłówkowe potrzebne do wiadomych rzeczy. [edit] A dopiero teraz widze, że nie pytasz o Fedore Ten powyższy sposób jest dla Debiana. Niestety nie napisałeś, a jakie distro Ci chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Podobne problemy miałem przy instalacji, a właściwie przy ostatecznej konfiguracji VMware. Pomogło zainstalowanie pakietu kernel-devel - oczywiście odpowiedniego dla zainstalowanego jądra. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Ja akurat tu mam na mysli VECTORLINUKS ale problem dotyczy tez wielu innych dystrybucji szczegolnie tych na 1 cd w których brakuje paskietów 'kernel-source , czy -devel' a które sa niezbedne do instalacji sterowników. Sciagam wiec ze strony www.kernel.org lub z innej lokalizacji archiwum tar.gz czy bz2 o nazwie identycznej jak jadro np dla vectora to jest ; 2.6.13 Rozpakowywuje to w /usr/src/ robie dowiazanie 'linux' i zaczynanm instalacje sterownika neostrady a ten sterownik swoje KERNEL-SOURCES CANNOT BE FOUND Dlaczego sterowniki nie widza rozpakowanych zródeł kernela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi