Skocz do zawartości

A Propos /etc/fstab

dj_oko

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzałem swój plik /etc/fstab i jest on tak dziwny, że nie chce się nawet dobrze wkleić! Przyjrzyjcie się i pomocy!:

LABEL=&\uffff\uffff\uffff\uffff;)+\uffff\uffff7\uffff%   swap                    swap    defaults        0 0
/dev/fd0                /media/floppy           auto    pamconsole,exec,noauto,utf8,managed 0 0
/dev/hdd                /media/cdrom            auto    pamconsole,exec,noauto,managed 0 0
/dev/hdc                /media/cdrecorder       auto    pamconsole,exec,noauto,managed 0 0

To oczywiście fragment tylko, ale ta linia ze swap jest przerażająca! Midnight Commander pokazuje ją JESZCZE inaczej ! Ludzie, co z tym zrobić? Formatować swapa? Od kiedy swap ma label?

Pomijam fakt, że jedna z partycji ma label /boot1 i ma zamontowane /home .....

Formatować swapa? Od kiedy swap ma label?

Generalnie to ostro coś namieszałeś biggrin.gif

Bardziej szczegółowo, to nie słyszałem o formatowaniu swapa, bo niby po co? wink.gif

A że swap ma etykietę? Ano ma. Każda partycja pod linuksem może mieć (pod windami czy innym MacOS zresztą też wink.gif) Ja mam np. taki wpis:

LABEL=SWAP-hde5         swap                    swap    defaults        0 0

Sądzę, że najprostszy wpis (przy założeniu, że swap jest np. na /dev/hda3) powinien wyglądac jakoś tak:

/dev/hda3         swap                    swap    defaults        0 0

Jeśli chcesz mieć label to skorzystaj z polecenia e2label - polecenie jest proste a man do niego krótki, więc nie będę tu szczegółów opisywał.

Pozdr,

W.