Amos Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Mam świeżo zainstalowaną Fedorę Core 4. Podczas instalacji została wykryta nagrywarka obecna w moim kompie. Na pulpicie jest pięknie podpisana jako Nagrywarka CD. Ale, niestety ani X CD Roast ani k3b nie widzą jej... Co mam zrobić żeby ją widziały?? Zmienić wpisy w fstab czy coś innego?? Poprzednio miałem RH 8 i używałem X CD Roast emulując sobie tą nagrywarkę jako urządzenie SCSI. W jądrach serii 2.6.x emulacja SCSI miała być juz nie potrzebna, ale w tej sytuacji zastanawiam się czy dalej jej nie robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2005 Odpal k3b na rootcie i sprawdz, czy ją wykrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 Na jądrach z serii 2.6 nie musisz emulować scsi. Naiprościej wpisz sobie w terimnalu cdrecord --scanbus wtedy będziesz wiedział czy ją system widzi. cdrecord na pewno masz zainstalowany. Patrz na wycinek tego co mnie wyświetla scsidev: 'ATA' devname: 'ATA' scsibus: -2 target: -2 lun: -2 Linux sg driver version: 3.5.27 Using libscg version 'schily-0.8'. cdrecord: Warning: using inofficial libscg transport code version (schily - Red Hat-scsi-linux-sg.c-1.83-RH '@(#)scsi-linux-sg.c 1.83 04/05/20 Copyright 1997 J. Schilling'). scsibus1: 1,0,0 100) 'AOPEN ' '8X8 DVD Dual AAN' '1.4A' Removable CD-ROM Później sprawdź /etc/fstab, czy masz wpis dot nagrywarki i gdzie powinna być montowana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yari Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 To może ja mam trochę inny problem nie mniej bardzo dziwny .Mam świerzą instalkę fedory ,po włożenu płytki do kieszeni odpala ją i jest wszystko ok .Ale gdy już chcę wymienić płytkę na inną to nie da się ,dane z tej która siedzi w środku można odzczytywać bez problemu .Dopiero po wylogowaniu ,tudzież zrestartowaniu kompa udaje się włożyć nowa płytkę ,ale nie rozumiem dlaczego tak się dzieje .Mimo że miałem włączoną windę 2-3 dni bez przerwy niegdy nie miałem takich cyrków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 po włożenu płytki do kieszeni odpala ją i jest wszystko ok .Ale gdy już chcę wymienić płytkę na inną to nie da się ,dane z tej która siedzi w środku można odzczytywać bez problemu .Dopiero po wylogowaniu ,tudzież zrestartowaniu kompa udaje się włożyć nowa płytkę ,ale nie rozumiem dlaczego tak się dzieje. w systemach linuksowych nosniki z roznych uzadzen nalezy najpierw zamontowac (w twoim przypadku montowanie jest automatyczne), natomiast aby wyjac nosnik z CD pownienes najpierw odmontowac plytke (w windowsach jest to automatyczne) w tym celu jezeli pracujesz graficznie kliknij prawym przyciskiem na ikonke CD na pulpicie i wybierz polecenie 'odmontuj' i mozesz juz wyciagnac plytke i ja wymienic na inny nosnik, czasami bedziesz musial w podobny sposob zamontowac dyskietke albo CD, odmontowanie z lini polecen wykonuje sie przy pomocy polecenia: umount <nazwa urzadzenia> a montowanie: mount <nazwa uzadzenia> nazwy urzadzen ktore masz znajduja sie w katalogu /media, mozesz je zobaczyc wydajac polecenie w konsoli: ls /media Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 to odmontuj plyte, wysun i podmontuj nastepna... klikajac na ikonce plytki na pulpicie... Edycja: perl byl szybszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Sierpień 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 asasyn: uruchomiłem cdrecord --scanbus i okazało się, że widzi tylko CDROMa... W fstab mam wpis podobny jak dla CDROMa czyli : /dev/hdb /media/cdrecorder auto pamconsole, exec, noauto, managed, 0 0... lszk: na rootcie też nie wykrywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 Spokojnie, ile masz tych napędów cd???? Wklej zawartość tego co ci wyświetla. hdb jak wiadomo to napęd podpięty jako slave na drugim kanale ide. Jeżeli masz dwa napędy tj cdrom oraz nagrywarkę to w kat /dev powinno być urządzenie hdc. Jak te napędy/napęd masz podpięte???. Zakładając że masz na hdc nagrywarkę a na hdb zwykły cdrom to powiniens najpierw w /media założyć punkt montowania np mkdir /media/nagryw A do /etc/fstab dodać /dev/hdc /media/nagryw auto pamconsole,exec,noauto, managed 0 0 Na przyszłość podawaj więcej danych Wpisz w terminalu ls /dev i popatrz czy masz hdc, hdb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 7, 2005 /dev/hdb /media/cdrecorder auto pamconsole, exec, noauto, managed, 0 0... dla mnie dziwne jest ze nagrywarke masz podpieta jako SLAVE'a poniewaz wiekszosc nagrywarek wrecz wymusza podpiecie na MASTERA, podyktowane jest to kwestia pierwszenstwa przerywan na magistrali IDE co odbija sie na poprawnosci nagrywania i prawidlowym dzialaniu systemow Burn-proof wbudowanych w nagrywarke doradzalbym: > sprawdzenie czy kudzu dziala (powinno zeby po zmianie konfiguracji wszystko ladnie poszlo) > przestawienie nagrywarki na mastera a cd na slve'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Sierpień 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 asasyn: Mam dwa napędy CD: nagrywarkę na hdb, a CD-ROM na hdd. Wpisy w fstab dla nich są takie same z wyjątkiem punktów montowania - dla nagrywarki /media/cdrecord, a dla CD-ROMa /media/cdrom... Próc tego mam dwa twardziele: hda z linuksem i hdc z windowsem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 Po pierwsze dałem plamę bo hdb to nie drugi kanał ide tylko pierwszy, literówka mi wyskoczyła, sorry. Zrobiłbym tak: nagrywarkę na hdc (drugi kanał ide, nagrywarka jako master) cdrom na hdd (drugi kanał ide cdrom jako slave) Wpis w /etc/fstab dla nagrywarki byłby taki /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,exec,noauto, managed 0 0 a dla cdrom-u taki: /dev/hdd /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto, managed 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 Mam dwa napędy CD: nagrywarkę na hdb, a CD-ROM na hdd. Próc tego mam dwa twardziele: hda z linuksem i hdc z windowsem... taka konfiguracja zle odbija sie na wydajnosci dyskow ktore masz, poniewaz przepustowosc ograniczana jest do CD-ROMu (ew. CD-RW), a czytniki zawsze pracuja w wolniejszym trybie (gora jest to ATA-66,czesciej PIO MODE4 lub ATA-33, natomiast dysk twardy ATA-100) doradzalbym: > sprawdzenie czy kudzu dziala (powinno zeby po zmianie konfiguracji wszystko ladnie poszlo) > przestawienie nagrywarki na mastera a cd na slve'a uzupelniajac swoja wypowiedz radzilbym a jednej tasmie (kanale pierwszym) podpiac dwa dyski twarde, natomiast na drugiej tasmie (kanale drugim) podpiac napedy CD, wtedy przydzial dyskow bedzie nastepujacy: > Kanal pierwszy (PRIMARY): * hda - dysk twardy - linux (MASTER) * hdb - dysk twardy - winda (SLAVE) > Kanal drugi (SECONDARY): * hdc - CD-RW (MASTER) * hdd - CD-ROM (SLAVE) po zmianie konfiguracji (gdy bedzie wlaczony kudzu) plik fstab powinien zostac automatycznie zmieniony (poprawiony) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Sierpień 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 perl: Dzięki, wypróbuję... Asasyn: Ja też dałem plamę, bo powinienem napisać od razu co się pojawia po wydaniu polecenia cdrecord --scanbus. A wypisuje on m.in. takie linie: scsibus0: ... 0,1,0 1) '' '�' '' Removable vendor specific 7 unknown/no device ... scsibus1: ... 1,1,0 101) 'LG ' 'CD-ROM CRD-8520B' '1.00' Removable CD-ROM ... A co ciekawe w pliku hwconf przy urządzeniu hdb jest zczytany jego symbol: CD-RW IDE5224... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasyn Napisano Sierpień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 To poprzepinaj te taśmy, na wszelki wypadek sprawdź w /usr/sbin czy kudzu ma atrybut wykonywalności i powinno zaskoczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Sierpień 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2005 Poprzepinałem taśmy. Teraz mam: hda - twardziel linux, hdb - twardziel winda, hdc - nagrywarka, hdd - cdrom. Ale cdrecord --scanbus daje taki wynik jak poprzednio, tylko że oczywiście obie linie na scsibus 1. Na rootcie bez różnicy... Widać moduł jądra nie rozpoznaje tego modelu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi