siekiera Napisano Marzec 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2006 Zgodnie z opisem 3. Sprawdzić załadowane moduły: # lsmod | grep speedtch speedtch 12617 0 usb_atm 17009 2 speedtch nie pokazuje nic. Niby wszystko zainstalowane prawidłowo, (skryptem z płytki też próbowałem, i wtedy przy połączeniu pokazuje brak załadowania firmware)... Potrzebne źródła kernela?? Wersja 2.6.14-1.1637 (z rpm). System Core 4. Chodzi o neostradę tp, modem speedtouch 330. Z instrukcji instalacji znalazłem coś takiego:Dodatkowo, do działania sterowników potrzebne są odpowiednie moduły jądra systemu Linux. Pliki modułów znajdują się w podkatalogach /lib/modules/wersja_używanego_jądra/.Wymagane moduły to: • ppp_generic.o • ppp_deflate.o • ppp_synctty.o • ppp_async.o • pppoatm.o • n_hdlc.o • usbcore.o • usb-uhci.o lub usb-ohci.o (dla bodajże auroxa 9.4). U mnie brak. A więc kompilacja jądra konieczna?? Na standardowym nie pójdzie pewno... A podobno neostrada chodzi nawet po updacie jąder... Pozdrawiam, Robert. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Marzec 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2006 Miałem podobny problem i chyba najprostszym (i najmniej nerwowym) jest kupienie za 10-20 PLN Sagem F@ST 800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Marzec 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2006 Przeinstalowałem na fc 3 i speedtouch poszedł bez problemu wg opisu http://fedora.pl/index.php?option=content&...id=98&Itemid=34 . Dzięki wielkie Jerzemu i Błażejowi! Ciekawe czy po aktualizacji do Core 4 nadal będzie działać? Ma ktoś jakieś doświadczenie, co do tej kwestii? Prosiłbym o sugestie, czy można spokojnie aktualizować. Ale może już poczekam na Core 5... Pozdrawiam, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Wskazany powyzej opis instalacji dziala bezblednie z FC4 - kernel 2.6.11 (oryginalny z dystrybucji), natomiast po zainstalowaniu nowego kernela neo pada i ni jak (nawet restart ze starym jadrem nie pomaga - prawdopodobnie nadpisane moduly???) nie da sie go juz uruchomic... Obawiam sie, ze tak samo bedzie z FC5. Prawdopodobnie cos developerzy pozmieniali w modulach (sposobach ich ladowania ?) i domyslnych opcjach nowszych kerneli - ale co, tego juz nie wiem (problem mnie nie dotyczy, wiec go nie zglebialem). Z tego co pamietam, to ten sposob instalacji neo dzialal poprawnie do kerneli z galezi 2.6.13 - pozniej klapa, ale glowy nie dam. A tak swoja droga moze ktos z odrobina czasu i doswiadczeniem przejrzal by roznice miedzy 2.6.11 a 2.6.15 i znalazl na czym sie to wykrzacza? Maly update artykulu i niezawodny oraz prosty (bez rekompilacji jadra) sposob na instalke neo znow bylby okay?... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smopi Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Z tego co pamietam, to ten sposob instalacji neo dzialal poprawnie do kerneli z galezi 2.6.13 - pozniej klapa, ale glowy nie dam Ja mam jądro 2.6.14..... i instalowałem Neo (modem speedtouch) według OPISU U mnie działa w zasadzie bez problemu. Piszę "w zasadzie" bo sporadycznie są jakieś problemy z uzyskaniem prawidłowego IP - pewnie DHCP po stronie TPSA coś nawala W takim przypadku restart usługi "network" i jest OK. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Marzec 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 W takim razie zostanę narazie przy FC 3. Speedtouch śmiga bez zarzutu. Dzięki wszystkim za pomoc! Pozdrawiam, Robert. ############################# Przesiadka z powrotem na FC 4 po aktualizacji trójki - i nadal działa!!! Ten system jest niezły, byle nie śmiecić skryptami z dziwnych płytek Neo... A bedzie śmigać!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi