dj_oko Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Oto mój konfig iptables: ablica: filter Chain FORWARD (policy DROP) target prot opt source destination Chain INPUT (policy DROP) target prot opt source destination ACCEPT all -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 ACCEPT all -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 state ESTABLISHED LOG all -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 LOG flags 0 level 4 prefix `FROM INPUT DROP' Chain OUTPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain RH-Firewall-1-INPUT (0 references) target prot opt source destination ACCEPT all -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 ACCEPT icmp -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 icmp type 255 ACCEPT esp -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 ACCEPT ah -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 ACCEPT udp -- 0.0.0.0/0 224.0.0.251 udp dpt:5353 ACCEPT udp -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 udp dpt:631 ACCEPT all -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 state RELATED,ESTABLISHED REJECT all -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 reject-with icmp-host-prohibited To wydaje mi się trochę dziwne, ale tym się zajmę w dziale bezpieczeństwo. Chodzi mi teraz o to, ze w KAŻÐJ konsli przez CAŁY CZAS wypisuje mi komunikaty typu: FROM INPUT DROPIN=eth0 OUT= MAC=ff:ff:ff i t5ak dalej... Co z tym zrobić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Chodzi mi teraz o to, ze w KAŻÐJ konsli przez CAŁY CZAS wypisuje mi komunikaty typu: FROM INPUT DROPIN=eth0 OUT= MAC=ff:ff:ff i t5ak dalej... Co z tym zrobić?? Stawiam na to, że nie w każdej tylko w tej akurat aktywanej w danym momencie Oczywiście "na zewnątrz" to na jedno wychodzi - upierliwie utrudnia pracę. Ja porawdziłem sobie z tym zmniejszając poziom wyświetlania komunikatów systemowych (wszystkie oczywiście i tak lecą do /var/log/messages). Poczytaj "man klogd" i "man syslogd". Osobiście nie wiem czy wykonałem to poprawnie ale w pliku /etc/sysconfig/syslog mam wpisy: SYSLOGD_OPTIONS="-m 0" KLOGD_OPTIONS="-x -c 4" Pomijam oczywiście komentarze, które są w tym pliku. Głowna zmiana to było wpisanie opcji klogd "-c 4" zamiast domyslnej "-c 3" czy "-c 2" - nie pamietam juz dokładnie. W każdym razie syslog juz nie pluje mi bez przerwy komunikatów na ekran. Oczywiście zmiana jest dla zwykłego użytkownika. Osoby zajmujące się bezpieczeństwem powinny gapić się na takie komunikaty bez przewrwy I dla nich inny sposób to przekierowanie wszystkich komunikatów systemowych na jedną ściśle określoną konsolę, ale zapomniałem jak to się robiło Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 LOG all -- 0.0.0.0/0 0.0.0.0/0 LOG flags 0 level 4 prefix `FROM INPUT DROP' sprobuj zakomentować (ewentualnie wywalic) te linijke, bedziesz mial bloga cisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość amdfanatyk Napisano Marzec 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2006 to sa komunikaty jadra; wyswietlaja sie poniewaz napotkane zostaja pakiety traktowane -j LOG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi