Skocz do zawartości

Porządek Na Dysku

phaphiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio martwi mnie wielki bajzel na mojej instalacji. Ściągam jakiś spakowany program i ten plik zazwyczaj trzymam w $HOME. No i tam mam także wszystkie dokumenty które wraz jeszcze z folderami które powstały po rozpakowaniu tamtych tarów tworzą ogromny nieporządek.

Ciekaw jestem jak wy to sobie ładnie porządkujecie, tzn gdzie trzymacie ściągnięte pliki tak, ażeby się w tym nie pogubić.

No i pytanie poza konkursem. Jak rozpakuję źródła program-x-tar.gz w $HOME i wejdę potem do utworzonego katalogu i z niego wydam polecenia ./configure make make install to czy mogę potem [po zainstalowaniu] usunąć ten katalog czy jest on niezbędny w tym samym miejscu?

No i pytanie poza konkursem. Jak rozpakuję źródła program-x-tar.gz w $HOME i wejdę potem do utworzonego katalogu i z niego wydam polecenia ./configure make make install to czy mogę potem [po zainstalowaniu] usunąć ten katalog czy jest on niezbędny w tym samym miejscu?

Nie jest potrzebny bo gdyby był, to inni userzy nie mogliby uruchomic programu, który skompilowałes i zainstalowaleś w systemie.

Ciekaw jestem jak wy to sobie ładnie porządkujecie, tzn gdzie trzymacie ściągnięte pliki tak, ażeby się w tym nie pogubić

Tutaj nie wiem czy ci chodzi o jakies skrypty porządkujące, ćzy po prostu o metodę pracy. Moj /home jest zasyfiony MIMO posiadania ładnych folderków takich jak /targz, /rpm, czy /jpegi ablo /erteefy. Dlaego sobie warto napisac skrypt, który sobie sam to wszyskto poprzenosi do opdpowiednich folderów.

jeżeli zrobiłeś tak

./configure --prefix="home/nazwa_usera/katalog "

make

make install

to raczej nie

a w innych przypadkach to już nie wiem zawsze można zrobic kopie /usunąć i sprawdzić

a w innych przypadkach to już nie wiem zawsze można zrobic kopie /usunąć i sprawdzić

Wg mnie bez tego katalogu oraz obiektów które się w nim utworzyły (i w podkatalogach) nie będziesz mógł wykonać "make uninstall" (o ile dostarcza taką opcję) jak już program Ci się znudzi albo z innych przyczyn będziesz chciał go usunąć z dysku. Dlatego dobrze robić/korzystać z paczek RPM, które po zainstalowaniu można usunąć nie tracąc możliwości późniejszego odinstalowania softu przez rpm -e <paczka>. Wiem, że czasem trudno się powstrzymać wink.gif Wtedy korzystam do zrobienia RPM z checkinstall - po zebraniu krytyki od ludzi, którzy na tym forum IMHO sporo wiedzą muszę zaznaczyć, że checkinstall robi paczki kiepskiej jakości, więc warto pouczyć się jak się robi poprawne paczki RPM. Niemniej jednak dzięki checkinstall mam w prosty sposób RPM, po kompilacji usuwam katalog ze źródłami i obiektami, a w razie potrzeby rpm -e i już programu nie ma biggrin.gif Oczywiście paczki zrobionej checkinstallem nikt normalny nie włączy do dystrybucji ani nie udostępni na szanującym się repo, ale na użytek własny...

Co do porządków na dysku to każdy chyba ma swoje przyzwyczajenia, więc nie ma co pisać. I tak na koniec każdy robi po swojemu wink.gif

Pozdr,

W.

Ja mam coś jak ~/downloads/pierdoly smile.gif

A tak to wygląda mniej więcej :

[gryhild@pldmachine gryhild]$ ls
Desktop  dokumenty  downloads  filmy  mp3  obrazki  programy  src  tmp
[gryhild@pldmachine gryhild]$                                           

Jak się w miarę dba o to żeby wszystko było tam gdzie powinno, to nie jest źle smile.gif

filmy - tu trzymam filmy ;D

mp3 - muza

downloads - wszystko co ściągam

obrazki - foty i obrazki

programy - tar.* i rpm

src - katalog dla projektów kdevelop

dokumenty - wiadomo

Chwilowo to tak wygląda ale pewnie z czasem coś dokoptuję biggrin.gif

Pozdrawiam

[uosiu@localhost ~]$ ls
aMule shared  Burdel    ddclient  Firefox_wallpaper.png  Green Day                     kde.txt           lockfile     TransGaming_Drive
bin           czcionki  Desktop   google_pl.pdf          install_flash_player_7_linux  kleansweep-0.2.4  public_html  Zeskanowane
[uosiu@localhost ~]$

[rafalzaq@localhost ~]$ ls
11405-cynapses_karamba.tar.bz2      helloworld                                        psi-20051220-1.i386.rpm
11fxie3vv7fg.png                    HPIM0644.JPG                                      psi_pl.qm
13166-ubermon1.0.tar                IEC220.tmp                                        psi-profile
16813-monbar.tar.gz                 IEC4d4a.tmp                                       psycho
1fxie3vv7fg.png                     IEC635b.tmp                                       ReportError.log
1.jpg                               IECa99e.tmp                                       rozszerzenia.pdf
1k points.sav                       IECad59.tmp                                       rpmbuild
24187-xalendar-0.5.tar.bz2          IECe2ad.tmp                                       rtl8180-0.21.tar.gz
4h_to_za_malo.pdf                   IECea47.tmp                                       rtl8180-64
64-8180(174)(0523).zip              illusion42.jpg                                    shit
6503-Glas-news-0.2.tar.gz           image3.jpg                                        simulinux-0_84_16_4.tar.gz
6qeef34v.default                    images                                            spell-pl.xpi
7wm51nqd.1.5b2                      k3b_audio_0_01.wav                                splash.xpm
aaaa                                kderepo.txt                                       Src1.21.zip
aaauvkui.odt                        kerstr                                            stage1.download
asound.conf                         last_christmas.odt                                stage1.list
azureus                             Life_of_Brian_1cd(id13602).zip                    strona
bin                                 Life_of_Brian_1cd(id55229).zip                    stuff
biola.doc                           listagg                                           subfont.ttf
biszkopt.png                        lol.sh                                            superkaramba_themes
ble                                 make.conf                                         thunderbird2.png
blech.geagbae                       make.conf~                                        thunderbird3.png
ble.odt                             mapper.txt                                        thunderbird.png
ble.sdjo                            misc                                              tomaszlis - www.smieszne.pl.mp3
ble.txt                             Monty_Python_and_the_Holy_Grail_1cd(id50471).zip  torrent
bookmarks.html                      Monty_Python_and_the_Holy_Grail_1cd(id59525).zip  TUX_pattern_0.6_a1.pdf
boot                                montypython's-lifeofbrian.txt                     TUX_pattern_0.6_a4.pdf
Borealis_superkaramba-2.5b.tar.bz2  mp3                                               uazniacert.xml
checkinstall-1.6.0-1.i386.rpm       mp32wav                                           universalcd_back.png
cpp                                 mp32wav~                                          universalcd_front.png
Desktop                             mpc2kxp6487.7z                                    universal.tar.gz
doomCpu-0.7.tar.gz                  mplayerc.exe                                      unknown - unknown
dosbox.conf                         mplayerplug-in-3.16-fc4.i386.rpm                  unnamed1.cpp
dosbox.conf~                        nu_pogodi_18.wmv                                  unnamed.pro
downloads                           ogame_kalk                                        viewtopic.php
error                               openttd                                           viewtopic.php.html
error~                              openttd-0.4.0.1                                   Winamp_X_XMMS_1.01.tar.gz
firefox_48.png                      opera6.html                                       WinXP
firefoxprofile                      OperaDownloads                                    xorg.conf
fltk-1.0.11-1.src.rpm               OTTD-linux-i686-nightly-r3592                     xorg.conf.backup
form1.ui                            out.png                                           yum.txt
form1.ui~                           ouw850_pl.lng                                     zrzut ekranu10.png
form1.ui.h                          pisearch.tar.gz                                   zrzut ekranu1.png
form3.ui                            prad.odt                                          zrzut ekranu2.png
form3.ui.h                          prepatch.log                                      zrzut ekranu3.png
gent.pdf                            prog                                              zrzut ekranu4.png
geton.txtaa                         prog.cc                                           zrzut ekranu5.png
geton.txtab                         prozgui-2.0.2-1.i386.rpm                          zrzut ekranu6.png
geton.txtac                         prozgui-2.0.4beta2-1.i386.rpm                     zrzut ekranu7.png
Getting_Online.txt                  prozgui-2.0.4beta3-1.i386.rpm                     zrzut ekranu8.png
gry                                 prozgui-2.0.4beta3-1.src.rpm                      zrzut ekranu9.png
gufityglupcze.png                   psi

Oto mój syf. tongue.gif

I właśnie przez to miejsce mi się kończy na partycji (a szkoda wywalać). Dobrze że za chwilę nowa Fedora. Przerzucę się na inną (większą) partycję (i pewnie też będzie za mała tongue.gif ).

Najlepsze jest to jak się pościąga różne pliki a później nie wiadomo do czego są. :]

ls
2005-05-04                                           geodwa.odt                            planlekcji.rtf
2005-05-12                                           gg2-2.2.8.tar.bz2                     Praca-francuski-2005.doc
2005-05-24                                           gnome-cd-au-cas-ou                    Procdll.odt
2005-06-08                                           hs_err_pid8785.log                    planpracy-olimpiada-filozoficzna-2005.rtf
2005-07-21                                           HumanXMMS-latest.tgz                  plikaa.txt
2005-07-31                                           ICON-Gartoon.tar.gz                   pracafranc2sem.odt
2005-11-20                                           ICON-OldGnome.tar.bz2                 PRZYGOTOWANIE.doc
6089903.jpg                                          kamieniołomy2.rtf                     RadioBis.asx
ag-1.jpg                                          klucz_schem_gm_a1_p2005.pdf           RealPlayer
ag-2.jpg                                          kula-odbiera-drukarke-2006.jpg        reg2006.pdf
a3e.xcf                                          livna-release-4-0.lvn.2.4.noarch.rpm  rhwall.jpg
agata.jpg                                            logo-a.jpg                            rpm
agata-modify.jpg                                     logobeta2.jpg                         saveoe-mine
agata-modify.xcf                                     logobeta.svg                          sc-6.21-700.i586.rpm
ahd                                                  marzena2a.xcf                         Stars in Black.mpg
angielski-zakres-gim.pdf                             marzenab.jpg                          Templates
ark_gm_a1_p2005.pdf                                  marzena.jpg                           test_probka.pdf
Bzddddd.doc                      marzena.xcf                           tezyikon.odt
Conan O'brien Walker Texas Ranger Lever Best Of.avi  MCity-Alphacube-1.tar.gz              tezyikon.rtf
Desktop                                              MCity-Alphacube.tar.gz                tytull.odt
Diana Krall                                          mira2.xcf                             tytulowa.rtf
doc.pdf                                              mira.jpg                              Wigila 2005
Dok2.doc                                             mp3                                   wigilia 2005
dokdwa.odg                                           muzyka                                windows-all-20050412.zip
dokfc.pdf                                      netstat_fc4.jpg                       wycieczka 2005
Dominka.xcf                                          News                                  xspread-1.rpm
DSCN1079.JPG.XCF                                     #.newsrc-dribble#                     xspread.rpm
Dudek_Aleksandra_2005-04-10.dpit                     Nintendo GameBoy ROMs                 zdjecia.tar.bz2
EventSystem.html                                     Nowy folder                           zdjecia-temp
fotos2.tar.bz2                                       Obraz 005.jpg                         Zdjecia z Wigilii 2004
fotos-inne                                           olimpiada-fiozofiaczna-2005-2.rtf     zmistrzostw-informatyka-2006.jpg
fotos.tar.bz2                                        olimpiada-fiozofiaczna-2005.odt       zobaczmy.txt
francais                                             olimpiada-fiozofiaczna-2005.rtf       zrzutekranucn.png
freedesktop.png                                      Outlook Express                       zrzutekranujz.png
GDM-BlueSwirl.tar.bz2                                photos-09-09-2005
geo1.odt                                             planlekcji.odt

Hehehehe smile.gif Skrypty porządkujące działają u innych użytkownikw u mnie nie... bardzo widac? biggrin.gif

Wg mnie bez tego katalogu oraz obiektów które się w nim utworzyły (i w podkatalogach) nie będziesz mógł wykonać "make uninstall" (o ile dostarcza taką opcję)

Coś w tym jest, ale wydaje mi się że do tego nie są potrzebne CAŁE źródła, tylko niektóre pliki "konfigi" w katalogu źródeł skrypty configure makefile itp...

• 1 month later...

a panowie napiszcie mi jak dużo miejsca zajmują Wam katalogi systemowe takie jak /proc, /etc, /lib, /usr, /var, /root. Bo mi cały Linux FC3 zajmuje około 10GB a plików MOICH takich z których korzystam jest ok 2GB.

A jaka jest zależność między katalogiem /root a katalogiem /home bo u mnie obydwa mają po 2,5GB. Czemu /root wazy tak dużo?

następnie:

/var - 1GB - a u Was też tak dużo?

/boot - 6MB

/root - 2,5G - strasznie...

/home - 2,5GB - tu niby OK, bo tu są moje pliki np. z netu.

/tmp - 170MB - czy ten katalog można czyścić kiedy tylko mi się podoba?

/sbin - 18MB

/usr - 4,8GB - Boże, co tu tyle waży?all rpm`y?bez przesady...

/proc - 513 MB - tyle uruchomionych procesów?...

/lib - 258MB

/etc - 58MB

wielkość katalogów sprawdzałem przez

du -sh /katalog

Mi się te wartości nie podobają...

a panowie napiszcie mi jak dużo miejsca zajmują Wam katalogi systemowe takie jak /proc, /etc, /lib, /usr, /var, /root. Bo mi cały Linux FC3 zajmuje około 10GB a plików MOICH takich z których korzystam jest ok 2GB.

A jaka jest zależność między katalogiem /root a katalogiem /home bo u mnie obydwa mają po 2,5GB. Czemu /root wazy tak dużo?

następnie:

/var - 1GB - a u Was też tak dużo?

/boot - 6MB

/root - 2,5G - strasznie...

/home - 2,5GB - tu niby OK, bo tu są moje pliki np. z netu.

/tmp - 170MB - czy ten katalog można czyścić kiedy tylko mi się podoba?

/sbin - 18MB

/usr - 4,8GB - Boże, co tu tyle waży?all rpm`y?bez przesady...

/proc - 513 MB - tyle uruchomionych procesów?...

/lib - 258MB

/etc - 58MB

wielkość katalogów sprawdzałem przez

du -sh /katalog

Mi się te wartości nie podobają...

Wcale się nie dziwie, że coś ci tu nie gra. Dla porównania podam moje wartości. Ja osobiście w systemie mam idealny porządek, więc mało zajmuje(choć miejsca na dysku mam huhuhu, a może i więcej).

93M /var - może u ciebie siedzą RPM'y z yuma ?

3,6M /boot - tylko jedno jądro tu siedzi

3,1M /root - chyba ikony mam tutaj :-)

2,0G /home - moje głupoty tongue.gif

2,8M /tmp - posikam się zaraz tongue.gif

21M /sbin - mniej niż plik wejściowy do jakiejś większej windowsowej gry tongue.gif

3,6G /usr - RPM'y itd...

515M /proc - wartość niemal identyczna, o ile wiem linux próbuje (_wykożysta_ → wykorzysta) ORTć cały RAM

69M /lib - więcej bibliotek siedzi w /usr/lib

99M /etc - coś dużo te konfigi zajmują...

W systemie mam 1015 pakietów. Zliczyłem je poleceniem:

rpm -qa |grep -c ""

W systemie 1012 pakietów..

140M /var

3,6M /boot - 2 jądra...

2,4M /root

4,9G /home - zgrałem jakieś filmy tongue.gif

544K /tmp - jestem lepszy tongue.gif

21M /sbin - identycznie

4,2G /usr - RPM'y itd...

515M /proc - tyleż samo

114M /lib - więcej bibliotek siedzi w /usr/lib

99M /etc - tyleż samo...

tyleż samo odnosi się do adiosa

Pozdrawiam Rasp

a w jaki sposób doprowadzić system do poządku?coś mi się widzi,że czeka mnie mały reinstall systemu...

Mam 965 pakietów.

W wielkim katalogu /var znalazłem takie oto katalogi:

88M lib

152K lock

4.0K mail

8.0K opt

8.0K nis

8.0K preserve

20M tmp

8.0K tux

24K yp

15M www

39M spool

152K lock

16K ftp

28K db

765M /cache/yum // katalog yum ma 765mb!! można go usunąć?Po co on yumowi?

katalog /usr mam o 1gb większy... jak go odchudzić? poodinstalowywać zbędne rpm`y?

W katalogu /lib mam dwa razy wiecej danych. CZemu?Czyzby czesc bibliotek FC pakowała mi do /lib niż do /usr/lib?

/root zajmuje mi 2,5GB bo mam tam vmware... ktory zajmuje ok 2gb. Ale mimo to, jest na nim 500mb!! a u Ciebie ok 5mb.