phaphiq Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Witam. Ostatnio martwi mnie wielki bajzel na mojej instalacji. Ściągam jakiś spakowany program i ten plik zazwyczaj trzymam w $HOME. No i tam mam także wszystkie dokumenty które wraz jeszcze z folderami które powstały po rozpakowaniu tamtych tarów tworzą ogromny nieporządek. Ciekaw jestem jak wy to sobie ładnie porządkujecie, tzn gdzie trzymacie ściągnięte pliki tak, ażeby się w tym nie pogubić. No i pytanie poza konkursem. Jak rozpakuję źródła program-x-tar.gz w $HOME i wejdę potem do utworzonego katalogu i z niego wydam polecenia ./configure make make install to czy mogę potem [po zainstalowaniu] usunąć ten katalog czy jest on niezbędny w tym samym miejscu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 No i pytanie poza konkursem. Jak rozpakuję źródła program-x-tar.gz w $HOME i wejdę potem do utworzonego katalogu i z niego wydam polecenia ./configure make make install to czy mogę potem [po zainstalowaniu] usunąć ten katalog czy jest on niezbędny w tym samym miejscu? Nie jest potrzebny bo gdyby był, to inni userzy nie mogliby uruchomic programu, który skompilowałes i zainstalowaleś w systemie. Ciekaw jestem jak wy to sobie ładnie porządkujecie, tzn gdzie trzymacie ściągnięte pliki tak, ażeby się w tym nie pogubić Tutaj nie wiem czy ci chodzi o jakies skrypty porządkujące, ćzy po prostu o metodę pracy. Moj /home jest zasyfiony MIMO posiadania ładnych folderków takich jak /targz, /rpm, czy /jpegi ablo /erteefy. Dlaego sobie warto napisac skrypt, który sobie sam to wszyskto poprzenosi do opdpowiednich folderów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 No i pytanie poza konkursem. Jak rozpakuję źródła program-x-tar.gz w $HOME i wejdę potem do utworzonego katalogu i z niego wydam polecenia ./configure make make install to czy mogę potem [po zainstalowaniu] usunąć ten katalog czy jest on niezbędny w tym samym miejscu? jeżeli zrobiłeś tak ./configure --prefix="home/nazwa_usera/katalog " make make install to raczej nie a w innych przypadkach to już nie wiem zawsze można zrobic kopie /usunąć i sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 a w innych przypadkach to już nie wiem zawsze można zrobic kopie /usunąć i sprawdzić Wg mnie bez tego katalogu oraz obiektów które się w nim utworzyły (i w podkatalogach) nie będziesz mógł wykonać "make uninstall" (o ile dostarcza taką opcję) jak już program Ci się znudzi albo z innych przyczyn będziesz chciał go usunąć z dysku. Dlatego dobrze robić/korzystać z paczek RPM, które po zainstalowaniu można usunąć nie tracąc możliwości późniejszego odinstalowania softu przez rpm -e <paczka>. Wiem, że czasem trudno się powstrzymać Wtedy korzystam do zrobienia RPM z checkinstall - po zebraniu krytyki od ludzi, którzy na tym forum IMHO sporo wiedzą muszę zaznaczyć, że checkinstall robi paczki kiepskiej jakości, więc warto pouczyć się jak się robi poprawne paczki RPM. Niemniej jednak dzięki checkinstall mam w prosty sposób RPM, po kompilacji usuwam katalog ze źródłami i obiektami, a w razie potrzeby rpm -e i już programu nie ma Oczywiście paczki zrobionej checkinstallem nikt normalny nie włączy do dystrybucji ani nie udostępni na szanującym się repo, ale na użytek własny... Co do porządków na dysku to każdy chyba ma swoje przyzwyczajenia, więc nie ma co pisać. I tak na koniec każdy robi po swojemu Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Ja trzymam tak: ~/dokumenty <- pliki OOo itp ~/RPMs <- nasciagane paczki ~/Desktop/Downloads <- sciagniete z netu ~aMule Shared <- symlink do ~/.aMule/Incoming inne rzeczy mam w ~/burdel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 Zwlaszcza ~/burdel robi wrazenie - nie ma to jak zalozyc burdel zeby byl porzadek Sorki, nie moglem sie powstrzymac... ja mam u siebie ~/shit Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 Ja mam coś jak ~/downloads/pierdoly A tak to wygląda mniej więcej : [gryhild@pldmachine gryhild]$ ls Desktop dokumenty downloads filmy mp3 obrazki programy src tmp [gryhild@pldmachine gryhild]$ Jak się w miarę dba o to żeby wszystko było tam gdzie powinno, to nie jest źle filmy - tu trzymam filmy ;D mp3 - muza downloads - wszystko co ściągam obrazki - foty i obrazki programy - tar.* i rpm src - katalog dla projektów kdevelop dokumenty - wiadomo Chwilowo to tak wygląda ale pewnie z czasem coś dokoptuję Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 [uosiu@localhost ~]$ ls aMule shared Burdel ddclient Firefox_wallpaper.png Green Day kde.txt lockfile TransGaming_Drive bin czcionki Desktop google_pl.pdf install_flash_player_7_linux kleansweep-0.2.4 public_html Zeskanowane [uosiu@localhost ~]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 [rafalzaq@localhost ~]$ ls 11405-cynapses_karamba.tar.bz2 helloworld psi-20051220-1.i386.rpm 11fxie3vv7fg.png HPIM0644.JPG psi_pl.qm 13166-ubermon1.0.tar IEC220.tmp psi-profile 16813-monbar.tar.gz IEC4d4a.tmp psycho 1fxie3vv7fg.png IEC635b.tmp ReportError.log 1.jpg IECa99e.tmp rozszerzenia.pdf 1k points.sav IECad59.tmp rpmbuild 24187-xalendar-0.5.tar.bz2 IECe2ad.tmp rtl8180-0.21.tar.gz 4h_to_za_malo.pdf IECea47.tmp rtl8180-64 64-8180(174)(0523).zip illusion42.jpg shit 6503-Glas-news-0.2.tar.gz image3.jpg simulinux-0_84_16_4.tar.gz 6qeef34v.default images spell-pl.xpi 7wm51nqd.1.5b2 k3b_audio_0_01.wav splash.xpm aaaa kderepo.txt Src1.21.zip aaauvkui.odt kerstr stage1.download asound.conf last_christmas.odt stage1.list azureus Life_of_Brian_1cd(id13602).zip strona bin Life_of_Brian_1cd(id55229).zip stuff biola.doc listagg subfont.ttf biszkopt.png lol.sh superkaramba_themes ble make.conf thunderbird2.png blech.geagbae make.conf~ thunderbird3.png ble.odt mapper.txt thunderbird.png ble.sdjo misc tomaszlis - www.smieszne.pl.mp3 ble.txt Monty_Python_and_the_Holy_Grail_1cd(id50471).zip torrent bookmarks.html Monty_Python_and_the_Holy_Grail_1cd(id59525).zip TUX_pattern_0.6_a1.pdf boot montypython's-lifeofbrian.txt TUX_pattern_0.6_a4.pdf Borealis_superkaramba-2.5b.tar.bz2 mp3 uazniacert.xml checkinstall-1.6.0-1.i386.rpm mp32wav universalcd_back.png cpp mp32wav~ universalcd_front.png Desktop mpc2kxp6487.7z universal.tar.gz doomCpu-0.7.tar.gz mplayerc.exe unknown - unknown dosbox.conf mplayerplug-in-3.16-fc4.i386.rpm unnamed1.cpp dosbox.conf~ nu_pogodi_18.wmv unnamed.pro downloads ogame_kalk viewtopic.php error openttd viewtopic.php.html error~ openttd-0.4.0.1 Winamp_X_XMMS_1.01.tar.gz firefox_48.png opera6.html WinXP firefoxprofile OperaDownloads xorg.conf fltk-1.0.11-1.src.rpm OTTD-linux-i686-nightly-r3592 xorg.conf.backup form1.ui out.png yum.txt form1.ui~ ouw850_pl.lng zrzut ekranu10.png form1.ui.h pisearch.tar.gz zrzut ekranu1.png form3.ui prad.odt zrzut ekranu2.png form3.ui.h prepatch.log zrzut ekranu3.png gent.pdf prog zrzut ekranu4.png geton.txtaa prog.cc zrzut ekranu5.png geton.txtab prozgui-2.0.2-1.i386.rpm zrzut ekranu6.png geton.txtac prozgui-2.0.4beta2-1.i386.rpm zrzut ekranu7.png Getting_Online.txt prozgui-2.0.4beta3-1.i386.rpm zrzut ekranu8.png gry prozgui-2.0.4beta3-1.src.rpm zrzut ekranu9.png gufityglupcze.png psi Oto mój syf. I właśnie przez to miejsce mi się kończy na partycji (a szkoda wywalać). Dobrze że za chwilę nowa Fedora. Przerzucę się na inną (większą) partycję (i pewnie też będzie za mała ). Najlepsze jest to jak się pościąga różne pliki a później nie wiadomo do czego są. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 ls 2005-05-04 geodwa.odt planlekcji.rtf 2005-05-12 gg2-2.2.8.tar.bz2 Praca-francuski-2005.doc 2005-05-24 gnome-cd-au-cas-ou Procdll.odt 2005-06-08 hs_err_pid8785.log planpracy-olimpiada-filozoficzna-2005.rtf 2005-07-21 HumanXMMS-latest.tgz plikaa.txt 2005-07-31 ICON-Gartoon.tar.gz pracafranc2sem.odt 2005-11-20 ICON-OldGnome.tar.bz2 PRZYGOTOWANIE.doc 6089903.jpg kamieniołomy2.rtf RadioBis.asx ag-1.jpg klucz_schem_gm_a1_p2005.pdf RealPlayer ag-2.jpg kula-odbiera-drukarke-2006.jpg reg2006.pdf a3e.xcf livna-release-4-0.lvn.2.4.noarch.rpm rhwall.jpg agata.jpg logo-a.jpg rpm agata-modify.jpg logobeta2.jpg saveoe-mine agata-modify.xcf logobeta.svg sc-6.21-700.i586.rpm ahd marzena2a.xcf Stars in Black.mpg angielski-zakres-gim.pdf marzenab.jpg Templates ark_gm_a1_p2005.pdf marzena.jpg test_probka.pdf Bzddddd.doc marzena.xcf tezyikon.odt Conan O'brien Walker Texas Ranger Lever Best Of.avi MCity-Alphacube-1.tar.gz tezyikon.rtf Desktop MCity-Alphacube.tar.gz tytull.odt Diana Krall mira2.xcf tytulowa.rtf doc.pdf mira.jpg Wigila 2005 Dok2.doc mp3 wigilia 2005 dokdwa.odg muzyka windows-all-20050412.zip dokfc.pdf netstat_fc4.jpg wycieczka 2005 Dominka.xcf News xspread-1.rpm DSCN1079.JPG.XCF #.newsrc-dribble# xspread.rpm Dudek_Aleksandra_2005-04-10.dpit Nintendo GameBoy ROMs zdjecia.tar.bz2 EventSystem.html Nowy folder zdjecia-temp fotos2.tar.bz2 Obraz 005.jpg Zdjecia z Wigilii 2004 fotos-inne olimpiada-fiozofiaczna-2005-2.rtf zmistrzostw-informatyka-2006.jpg fotos.tar.bz2 olimpiada-fiozofiaczna-2005.odt zobaczmy.txt francais olimpiada-fiozofiaczna-2005.rtf zrzutekranucn.png freedesktop.png Outlook Express zrzutekranujz.png GDM-BlueSwirl.tar.bz2 photos-09-09-2005 geo1.odt planlekcji.odt Hehehehe Skrypty porządkujące działają u innych użytkownikw u mnie nie... bardzo widac? Wg mnie bez tego katalogu oraz obiektów które się w nim utworzyły (i w podkatalogach) nie będziesz mógł wykonać "make uninstall" (o ile dostarcza taką opcję) Coś w tym jest, ale wydaje mi się że do tego nie są potrzebne CAŁE źródła, tylko niektóre pliki "konfigi" w katalogu źródeł skrypty configure makefile itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Marzec 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2006 Witam Zobacz może Ci się spodoba ten program (KleanSweep) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 a panowie napiszcie mi jak dużo miejsca zajmują Wam katalogi systemowe takie jak /proc, /etc, /lib, /usr, /var, /root. Bo mi cały Linux FC3 zajmuje około 10GB a plików MOICH takich z których korzystam jest ok 2GB. A jaka jest zależność między katalogiem /root a katalogiem /home bo u mnie obydwa mają po 2,5GB. Czemu /root wazy tak dużo? następnie: /var - 1GB - a u Was też tak dużo? /boot - 6MB /root - 2,5G - strasznie... /home - 2,5GB - tu niby OK, bo tu są moje pliki np. z netu. /tmp - 170MB - czy ten katalog można czyścić kiedy tylko mi się podoba? /sbin - 18MB /usr - 4,8GB - Boże, co tu tyle waży?all rpm`y?bez przesady... /proc - 513 MB - tyle uruchomionych procesów?... /lib - 258MB /etc - 58MB wielkość katalogów sprawdzałem przez du -sh /katalog Mi się te wartości nie podobają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 a panowie napiszcie mi jak dużo miejsca zajmują Wam katalogi systemowe takie jak /proc, /etc, /lib, /usr, /var, /root. Bo mi cały Linux FC3 zajmuje około 10GB a plików MOICH takich z których korzystam jest ok 2GB. A jaka jest zależność między katalogiem /root a katalogiem /home bo u mnie obydwa mają po 2,5GB. Czemu /root wazy tak dużo? następnie: /var - 1GB - a u Was też tak dużo? /boot - 6MB /root - 2,5G - strasznie... /home - 2,5GB - tu niby OK, bo tu są moje pliki np. z netu. /tmp - 170MB - czy ten katalog można czyścić kiedy tylko mi się podoba? /sbin - 18MB /usr - 4,8GB - Boże, co tu tyle waży?all rpm`y?bez przesady... /proc - 513 MB - tyle uruchomionych procesów?... /lib - 258MB /etc - 58MB wielkość katalogów sprawdzałem przez du -sh /katalog Mi się te wartości nie podobają... Wcale się nie dziwie, że coś ci tu nie gra. Dla porównania podam moje wartości. Ja osobiście w systemie mam idealny porządek, więc mało zajmuje(choć miejsca na dysku mam huhuhu, a może i więcej). 93M /var - może u ciebie siedzą RPM'y z yuma ? 3,6M /boot - tylko jedno jądro tu siedzi 3,1M /root - chyba ikony mam tutaj :-) 2,0G /home - moje głupoty 2,8M /tmp - posikam się zaraz 21M /sbin - mniej niż plik wejściowy do jakiejś większej windowsowej gry 3,6G /usr - RPM'y itd... 515M /proc - wartość niemal identyczna, o ile wiem linux próbuje (_wykożysta_ → wykorzysta) ORTć cały RAM 69M /lib - więcej bibliotek siedzi w /usr/lib 99M /etc - coś dużo te konfigi zajmują... W systemie mam 1015 pakietów. Zliczyłem je poleceniem: rpm -qa |grep -c "" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 W systemie 1012 pakietów.. 140M /var 3,6M /boot - 2 jądra... 2,4M /root 4,9G /home - zgrałem jakieś filmy 544K /tmp - jestem lepszy 21M /sbin - identycznie 4,2G /usr - RPM'y itd... 515M /proc - tyleż samo 114M /lib - więcej bibliotek siedzi w /usr/lib 99M /etc - tyleż samo... tyleż samo odnosi się do adiosa Pozdrawiam Rasp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Kwiecień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2006 a w jaki sposób doprowadzić system do poządku?coś mi się widzi,że czeka mnie mały reinstall systemu... Mam 965 pakietów. W wielkim katalogu /var znalazłem takie oto katalogi: 88M lib 152K lock 4.0K mail 8.0K opt 8.0K nis 8.0K preserve 20M tmp 8.0K tux 24K yp 15M www 39M spool 152K lock 16K ftp 28K db 765M /cache/yum // katalog yum ma 765mb!! można go usunąć?Po co on yumowi? katalog /usr mam o 1gb większy... jak go odchudzić? poodinstalowywać zbędne rpm`y? W katalogu /lib mam dwa razy wiecej danych. CZemu?Czyzby czesc bibliotek FC pakowała mi do /lib niż do /usr/lib? /root zajmuje mi 2,5GB bo mam tam vmware... ktory zajmuje ok 2gb. Ale mimo to, jest na nim 500mb!! a u Ciebie ok 5mb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi