Skocz do zawartości

Karty Radiowe

Buszmenek

Rekomendowane odpowiedzi

A jesli pyta o WiFi to co polecasz?

A skąd wiesz, ze chodzi o WiFi? Bo jeśli WiFi to raczej nic polecal nie będę, bo nigdy nie korzystałem, a nie mam zwyczaju wpuszczania ludzi w programy, o których tylko słyszałem wink.gif

[EDIT] Oszzz laugh.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif Teraz dopiero przeczytałem to raz jeszcze. Ale człowieka czasem przymuli biggrin.gif

Pozdr,

W.

;) Akurat chodzi o WiFi ale wgralem i opisze sciagnelem sobie ndiswrapper zaistalowalem bo nie bylo go w Fedora Core 4 sciagnelem sterowniki do mojej karty WiFi D-link -520+ u mnie dzialaja te z Windows 2000 bo z xp sie wywalalo. Plik airplus.info skopiowalem do katalogu gdzie zostal zainstalowany ndiswrapper w konsoli root wpisalem ndiswrapper -i airplus.info Poprawnosc instalacji sprawdzilem poleceniem ndiswrapper -l

efekt:

installed ndis drivers:

airplus present

Zaladowalem modul posredniczacy miedzy sterownikami a jadrem systemu poleceniem:

modprobe ndiswrapper

Ustawilem sobie nazwe sieci i ip

iwconfig wlan0 essid "tutaj wpisalem nazwe nadajnika"

ifconfig wlan0 mój numeek ip netmask 255.255.255.0

route add default gw brama standard to 192.168.0.1 ale kazy ma inna.

Sa równiez inne polecenie jezeli ktos ma siec zaszyfrowana to

iwconfig wlan0 enc 123456789 -klucz szyfrujacy

calosc zakonczylem poleceniem: ndiswrapper -m zeby program ladowal sie automatycznie przy starcie systemu. Uwaga po kazdym odpaleniu trzeba wejsc w kontrole urzadzen sieciowych i wlaczyc karte

Ja po restarcie uruchomilem kontrole urzondzen sieciowych i kliknolem zakladke konfiguruj po wpisaniu hasla roota wyskoczy okienko konfiguracja sieci klikacie modyfikuj i zaznaczacie aktywuj urzadzenie po uruchomieniu komputera.

Pozdrowionka mam nadzieje ze sie przyda Prosil bym o wstawienie tego do FAQ bo akurat tego tam nie ma. A wielu ludzi ma radiówke i ma problem mysle ze tym sposobem mozna zainstalowac wiele kart.

:D

nie pogrubiaj postow -uosiu

• 4 months later...