Skocz do zawartości

Aterm -pare Pytań

scota

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbój sposobu z xterma- przytrzymaj Ctrl i lewy lub środkowy klawisz myszy. Pojawia się wtedy menu w którym możesz wybrać czcionke i wyłączyć lewy paskek (pierwsza opcja po wciśnięciu i przytrzymaniu Ctrl+środkowy przycisk myszy). Nie wiem czy ten skrót zadziała w aterm bo sam nie mam tego terminala ale warto spróbować smile.gifTutaj jest kilka informacji po angielsku na temat. smile.gif

Pzdr

Na stronie, do której podałem ci link jest coś takiego dot. pierwszego pytania:

Setting up nice default fonts

The syntax for font configuration (from the aterm manpage):

-fn fontname  Main normal text font; resource font.

-fb fontname  Main bold text font; resource boldFont.

-fm fontname  Main multicharacter font; resource mfont.

Use the utility fontsel (included in openmotif) to find a nice font. You can also use xlsfonts (included in xfree) to view all fonts and sizes available on your system:

slsfonts | less

Example settings in ~/.Xdefaults:

aterm*font:*-*-fixed-medium-r-normal--*-140-*-*-*-*-iso8859-1 aterm*boldFont:*-*-fixed-bold-r-normal--*-*-140-*-*-*-*-iso8859-1

Opis narzędzia xlsfonts znajdziesz tutaj. Musisz chyba też zmienic zawartość pliku .Xdefaults .

Pzdr

Jak już jeseśmy przy atermie, to ja bym polecił multi-aterma. Ma to co ma aterm i do tego zakładki co daje (przynajmniej dla mnie) więcej satysfakcji z używania konsoli, hehe. Nie trzeba się babrać z oknami, wystarczy Shift + strzałka w prawo, bądź lewo smile.gif

No i oczywiście ma tą całą przezroczystość smile.gif

Pozdrawiam

Aterm*font: -misc-fixed-medium-r-normal-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2

Aterm*boldFont: -misc-fixed-medium-r-normal-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2

Aterm*title: wedle uznania prosze wpisac:)

Aterm*visualBell: True

Aterm*saveLines: 150

Aterm*reverseVideo: True

Aterm*scrollBar: False # jeszcze da sie zrobic transparent czyli przezroczyste to jest ten pasek ktorego chciales sie pozbyc smile.gif

Aterm*geometry: 80x25

Aterm*transparent: True

Aterm*shading: 60

jesli chodzi o czcionki to proponuje "xfontsel" mozesz sobie wybrac jaka chcesz czcionke pozniej przekleic (pisze specjalnie bo lubie jak ten wyraz w tej postaci wyglada prosze nie poprawiac i nie krytykowac) kwestia czcionki jak i wielkosci jest sprawa indywidualna wiec... musisz sam sobie wybrac ...

jesli nie ma w ~/.Xdefaults to musisz sobie go stworzyc smile.gif "touch .Xdefaults" i tam wpisac powyzsza konfiguracje

odnosnie multi aterma smile.gif zawsze mozna skorzystac z fluxboxowych tabsow smile.gif i nie trzeba (_wogole_ → w ogóle) ORT korzystac z multi aterma :-P

i tu jest jeszcze taka kwestia ze np .Xdefaults z tego korzysta np fluxbox ale kde juz chce cos innego:)

Puchatku czy te 2 pierwsze linijki odpowiadają za rodzaj czcionki? (np xfontsel) Albo ja jestem taki tempy albo to jeszcze nie to tongue.gif

Reszta bajerów w ./Xdefaults już opanowana

aterm może być multi we fluxie biggrin.gif a zresztą lubie porozwalać sobie okienka po całym ekranie cool.gif