scota Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 1. Da się w nim skombinować polską czcionkę? 2. Można usunąć ten pasek z lewej strony do przewijania? 3. Jakie skróty klawiszowe są do kopiuj i wklej? Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#webboy Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Spróbój sposobu z xterma- przytrzymaj Ctrl i lewy lub środkowy klawisz myszy. Pojawia się wtedy menu w którym możesz wybrać czcionke i wyłączyć lewy paskek (pierwsza opcja po wciśnięciu i przytrzymaniu Ctrl+środkowy przycisk myszy). Nie wiem czy ten skrót zadziała w aterm bo sam nie mam tego terminala ale warto spróbować Tutaj jest kilka informacji po angielsku na temat. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Niestety sposób z Ctrl nie działa. Dzięki za stronkę tam chyba coś znajdę +sb wyłącza scrolla czyli 2. pytanie załatwione Pozostają 1 i 3 :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Ad1. Teoretycznie wystarczy: setfont /lib/kbd/consolefonts/lat2a-16.psfu.gz tylko tak się dziwnie składa, iż mało komu to działa ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#webboy Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Na stronie, do której podałem ci link jest coś takiego dot. pierwszego pytania: Setting up nice default fonts The syntax for font configuration (from the aterm manpage): -fn fontname Main normal text font; resource font. -fb fontname Main bold text font; resource boldFont. -fm fontname Main multicharacter font; resource mfont. Use the utility fontsel (included in openmotif) to find a nice font. You can also use xlsfonts (included in xfree) to view all fonts and sizes available on your system: slsfonts | less Example settings in ~/.Xdefaults: aterm*font:*-*-fixed-medium-r-normal--*-140-*-*-*-*-iso8859-1 aterm*boldFont:*-*-fixed-bold-r-normal--*-*-140-*-*-*-*-iso8859-1 Opis narzędzia xlsfonts znajdziesz tutaj. Musisz chyba też zmienic zawartość pliku .Xdefaults . Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 No właśnie czytam to, próbuję ale nie wychodzi. Ja dalej staram się to sam zrobić ale podpowiedzi mile widziane Apropo gdzie jest ten plik xdefaults? Ścieżka w manulu jest inna i nic tam nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Jak już jeseśmy przy atermie, to ja bym polecił multi-aterma. Ma to co ma aterm i do tego zakładki co daje (przynajmniej dla mnie) więcej satysfakcji z używania konsoli, hehe. Nie trzeba się babrać z oknami, wystarczy Shift + strzałka w prawo, bądź lewo No i oczywiście ma tą całą przezroczystość Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchatek_nerwus Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Aterm*font: -misc-fixed-medium-r-normal-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2 Aterm*boldFont: -misc-fixed-medium-r-normal-*-10-*-*-*-*-*-iso8859-2 Aterm*title: wedle uznania prosze wpisac:) Aterm*visualBell: True Aterm*saveLines: 150 Aterm*reverseVideo: True Aterm*scrollBar: False # jeszcze da sie zrobic transparent czyli przezroczyste to jest ten pasek ktorego chciales sie pozbyc Aterm*geometry: 80x25 Aterm*transparent: True Aterm*shading: 60 jesli chodzi o czcionki to proponuje "xfontsel" mozesz sobie wybrac jaka chcesz czcionke pozniej przekleic (pisze specjalnie bo lubie jak ten wyraz w tej postaci wyglada prosze nie poprawiac i nie krytykowac) kwestia czcionki jak i wielkosci jest sprawa indywidualna wiec... musisz sam sobie wybrac ... jesli nie ma w ~/.Xdefaults to musisz sobie go stworzyc "touch .Xdefaults" i tam wpisac powyzsza konfiguracje odnosnie multi aterma zawsze mozna skorzystac z fluxboxowych tabsow i nie trzeba (_wogole_ → w ogóle) ORT korzystac z multi aterma :-P i tu jest jeszcze taka kwestia ze np .Xdefaults z tego korzysta np fluxbox ale kde juz chce cos innego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Puchatku czy te 2 pierwsze linijki odpowiadają za rodzaj czcionki? (np xfontsel) Albo ja jestem taki tempy albo to jeszcze nie to Reszta bajerów w ./Xdefaults już opanowana aterm może być multi we fluxie a zresztą lubie porozwalać sobie okienka po całym ekranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchatek_nerwus Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 to u gory to moj conf aterma z dawien dawna ;] to po pierwsze a po 2 pierwsze z 2 nie ma nic wspolnego czasem ciezko jest sie polapac w moich wypowiedziach i nie powiedzialem ze nie moze byc tylko poprostu mowie ze mozna skorzystac z tabsow zamiast instalowac kojelny terminal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Heh spox plz napisz jak tą czciąnkę zmienić na *.ttf jakieś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 1. Aterm nie obsługuje ttf 2. Przestańcie podawać configi swoich konsolek. Jeśli nie mamy ustawionej właściwej locale consolefont to żaden wpis w .Xdefaults czy .Xresources nam nie pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Marzec 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 Plz sorror wyjaśnij to nam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Plz sorror wyjaśnij to nam Ale co konkretnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 Polskie znaki w atermie: jak i jaką czcionkę PS Nie chodzi mi tylko o aterma z polską czcionką. Mam z tym problem w wielu aplikacjach we fluxie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi