@Kamills Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 czemu jak wpisze cedega pojawia mi się bash: cedega: command not found a ja wpisuje nie samo cedega chociaz samo tez nie działa a cedega /home/Kamills/Tlen.pl/tlen.exe też nie działa HELP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Nie masz ustawionej ścieżki do codega, więc musisz wywoływać: 1. albo z podaniem pełnej ścieżki np. /katalog/w/ktorym/instalowales/codege/codega program.exe 2. albo dodać ścieżkę do zmiennej $PATH np. jeśli korzystasz z basha, to w pliku .bashrc w katalogu domowym dopisz na końcu linijkę export PATH=PATH:/katalog/w/ktorym/instalowales/codege i wtedy będziesz mógł wywoływać codega program.exe [Edit] Aha, zakładam, że zainstalowałeś codegę Pozdr, W. P.S.Zacznij stosować interpunkcję (kropka, przecinek itd) - strasznie ciężko czyta się takie ciurkiem pisane płaczliwe teksty, a jeszcze trudniej to zrozumieć. Czytelny post ułatwia pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Marzec 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 (edytowane) oj chyba nie zainstalowałem PEWNIE ŻE ZAINSTALOWAŁEM CEDEGA TIME DEMO napisałem UGÓRY //EDIT// cos nie działa # .bashrc # Source global definitions if [ -f /etc/bashrc ]; then . /etc/bashrc fi # User specific aliases and functions export PATH=PATH:/usr/local/games/transgaming_cedega_timedemo/ a to mój plik bashsrc Edytowane Marzec 23, 2006 przez Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Napisz cedega i paknij kilka razy TAB. Demko ma zdaje się plik wykonywalny pod inną nazwą. Jak nie pomoże, to zapodaj ls /usr/local/games/transgaming_cedega_timedemo/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 cos nie działa export PATH=PATH:/usr/local/games/transgaming_cedega_timedemo/ No oczywiście mój błąd, sorry. Powinno być:export PATH=$PATH:/usr/local/games/transgaming_cedega_timedemo/ Na pewno też przyda się "ls" o którym pisał powyżej lszk - ja bym tylko dodał opcję "-l", czyli "ls -l /usr/local/games/transgaming_cedega_timedemo/" - zobaczymy które pliki są wykonywalne. oj chyba nie zainstalowałem PEWNIE ŻE ZAINSTALOWAŁEM CEDEGA TIME DEMO napisałem UGÓRYCiekawe gdzie bo nie widzę? Piszesz tylko, że próbujesz uruchomić... Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Marzec 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 o to co mi pokasało ls -l -rwxr-xr-x 1 root root 2175 mar 22 20:50 cedega_timedemo -rwxr-xr-x 1 root root 0 mar 22 20:50 cedega_timedemo_setup drwxr-xr-x 3 root root 4096 mar 22 20:50 etc drwxr-xr-x 3 root root 4096 mar 22 20:50 opt -rw-r--r-- 1 root root 1852 mar 22 20:50 README.timedemo -rwxr-xr-x 1 root root 1422 mar 22 20:50 uninstall drwxr-xr-x 5 root root 4096 mar 22 20:50 usr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 No więc jest dokładnie tak, jak pisałem ;-) Czyli nazwa jest inna, a Tobie by wystarczyło paknąć tego TAB-a ze 2 razy ;] Inaczej mówiąc, odpalaj przez cedega_timedemo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Marzec 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 (_acha_ → aha) ORT dziex bo ja nie dokonca wiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi