FC4 Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 Witam, Mialem CI ja sobie dysk z dwoma partycjami takimi jak te: /dev/sda1 * 1 13 104391 83 Linux /dev/sda2 14 9729 78043770 8e Linux LVM dla sda2 padla tablica partycji, system plikow sie posypal itd.... fsck nie daje rady, gpart i inne tego typu narzedzia nie rozpoznaja systemu plikow w ogóle Jak ten problem ugryzc ? mam wazne dane do odzyskania.. ps z gory dziekuje za rady, oczywiscie proby robie na _kopii_ tej partycji, oryginal lezy w szafie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Marzec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2006 po pierwsze uruchom komputer z jakiejs dystrybucji live np. knoppiksa i pracuj na niezamontowanych partycjach (w przeciwnym wypadku zniszczysz dane) po drugie czego juz probowales - opisz ze szczegolami po trzecie www.google.pl oto pierwsza z brzegu stronka, mysle ciekawa: http://linuxforum.pl/ftopic15914.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gi3ros Napisano Sierpień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2006 oto pierwsza z brzegu stronka, mysle ciekawa: http://linuxforum.pl/ftopic15914.html Pierwsza z brzegu ale niestety to nie o LVM ale o ext3. Miałem troche inny problem, ale wiem już, że do tego systemu plików nie da sie dobrać inaczej jak przez inny linux z LVM. Czyli najprościej zainstaluj sobie fedorkę na innym dysku i wtedy włóż ten i zamontuj. Innego wyjścia to ja niestety nie znalazłem a szukałem dość długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2006 Pierwsza z brzegu ale niestety to nie o LVM ale o ext3Przy LVM, to jakoś słabo widzę szanse na odratowanie Na przyszłość nie ufaj we wszystkim instalatorowi, który z domysłu tworzy LVM i wybierz ręczne partycjonowanie z filesystemem ext3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Sierpień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 27, 2006 Daj zrzut polecenia sfdisk -l /dev/sda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Czerwiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2009 Polecam parted magic (dystrybucja live) i użycie programu TestDisk (potrafi cuda) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
silverado Napisano Czerwiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2009 Ściągnij sobie płytę Diamond BootCD. Jest to kompilacja trzech płyt w jednej (Ultimate Boot CD, miniPE XT oraz Hiren's BootCD). Mi tablicę uratowało coś z miniPE XT. Tam masz ładnie podzielone programy więc dojdziesz mniej więcej, który program do czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2009 Brawo. Widzę, ze nikt z was nie czyta dat nad postami. Nie zdziwiłbym się, gdyby jeden odkopał... ale jak drugi za nim poszedł w ślady to jeszcze nie widziałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 19, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2009 Nie zdziwiłbym się, gdyby jeden odkopał...Całe życie człowiek się uczy Zamykam temat, żeby się więcej "archeologów" nie pojawiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi