mmaestro Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 KU informacji: Jest możliwy flash pod 64 bit i firefox 64bit. Ja właśnie zainstalowałem. Jest możliwe na dwa sposoby: 1. gnash - ale niestety na stronach projektu nie była udostępniona paczka, były odnośniki, ale paczki brak (nie wiem dlaczeho). Gdzieś daleko znalazłem wersję testową z przed wielu miesięcy i niestety nie udało się skompilować poprawnie. 2. gplflash-0.4.13 oraz wymagane przez tą paczkę libmad-0.15-1b udało się skompilować i zainstalować ALE!!!!! nadal nie działa poprawnie... NIESTETY. Za pierwszym wejściem na stronę z flashem, firefox wyskakuje. ponownie wchodząc na tą samą stronę próbuje ładować.. i są różne tego efekty. FAKT faktem na wielu stronach flashowskich działa poprawnie. Coś w tej materii się dzieje i mam nadzieję, że szybko się zmieni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivellios Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 Opcja szukaj działa ... Dodaj repozytorium Macromedia do /etc/yum.repos.d np poleceniem: KOD su (podajesz hasło roota) gedit /etc/yum.repos.d/macromedia.repo (dla KDE: kate /etc/yum.repos.d/macromedia.repo) i wpisujesz tam KOD [macromedia] name=Macromedia for i386 Linux baseurl=http://macromedia.rediris.es/rpm/ enabled=1 gpgcheck=1 gpgkey=http://macromedia.mplug.org/FEDORA-GPG-KEY i zapisuesz po czym KOD yum install flash-plugin i masz zainstalowane ... Kto szuka nei błądzi, temat taki już byl :/ Mnie ani to nie pomogło, ani inne możliwości... chyba muszę wyłączyć SELinux ale jak?? chyba, że ktoś mi powie jak jeszcze mogę zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 ivellios zamiast tego dodaj sobie do /etc/yum.repos.d coś takiego: [updates-released-32bits] name=Fedora Core $releasever - i386 - Released Updates baseurl= http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...eleasever/i386/ http://ftp.belnet.be/linux/fedora/linux/co...eleasever/i386/ ftp://ftp.proxad.net/mirrors/fedora.redha...eleasever/i386/ enabled=0 gpgcheck=0 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora i nazwij to base32-updates.repo i jeszcze: [base-32bits] name=Fedora Core $releasever - i386 - Base baseurl= http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...asever/i386/os/ http://ftp.belnet.be/linux/fedora/linux/co...asever/i386/os/ ftp://ftp.proxad.net/mirrors/fedora.redha...asever/i386/iso enabled=0 gpgcheck=0 gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora i nazwij: fedora-base-i386.repo teraz zrób restart i uruchom yumexa teraz możesz sobie zainstalować firefoxa 32bit i flashplayer będzie działał ja tak właśnie zrobiłem PS. enabled=0 gpgcheck=0 w obu przypadkach ustaw na 1 żeby było włączone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivellios Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 A co mam zrobić jak już zrobie te pliki to co mam zrobić? Bo ja jetem na wpół zielony w FC5... dlatego potrzebuję bardziej łopatologicznego tłumaczenia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 napisałem przecież masz stworzone oba pliki więc teraz zrób sobie restart systemu i po zalogowaniu uruchom Yum Extender... następnie poszukaj sobie gdzieś w necie instalki firefoxa dla 32bit (i386) i zainstaluj to wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 u mnie sie to wysypalo i juz... ale znalazlem cos innego tzn wyglada jak odtwarzacz flasha bez mozliwosci ... no nie wiem... hmm.. np grania w gry flash itp oto co sie stalo: Installed: swfdec-plugin.x86_64 0:0.3.5-3.lvn5 Dependency Installed: swfdec.x86_64 0:0.3.5-3.lvn5 i moge ogladac animacje teraz jeszcze walcze z java pod x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivellios Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 a jak uruchomić owego: "Yum Extender'a" ?? a Firefox'a już mam zainstalowanego domyślnie z FC5 i raczej to jest 32bit bo inne by nie weszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Kwiecień 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2006 a jak uruchomić owego: "Yum Extender'a" ?? a Firefox'a już mam zainstalowanego domyślnie z FC5 i raczej to jest 32bit bo inne by nie weszło... musisz zapodac yum install yumex pozniej pojawia sie w menu gdzies Yum Extender jesli FC5 masz i386 to i FF jest w takiej samej architekturze jesli masz FC5 x86_64 to FF jest tez 64bitowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmaestro Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 u mnie sie to wysypalo i juz... ale znalazlem cos innego tzn wyglada jak odtwarzacz flasha bez mozliwosci ... no nie wiem... hmm.. np grania w gry flash itp oto co sie stalo: Installed: swfdec-plugin.x86_64 0:0.3.5-3.lvn5 Dependency Installed: swfdec.x86_64 0:0.3.5-3.lvn5 i moge ogladac animacje teraz jeszcze walcze z java pod x86_64 Sprawdziłem powyższe rozwiązanie i u mnie niestety jest niestabilne, tak jak gplflash.. nie wiem jak gnash, ale jesli go nie ma na stronach gnu, to pewnie są jakieś problemy java 64-bit - żaden problem - jest i działa perfekcyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 no problem jest taki, ze nie wiem z jakiego pliku zrobic dowiazanie do pluginow FF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmaestro Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...=15entry61437 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek.wow Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 dobty temat mam linuksa dopiero 4 dni i sie mocno meczylem a tu wszystko pieknie wytlumaczone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IceMastah Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 zrobiłem tak jak było opisane w tym temacie i w większości przypadków mi to pomogło. Ale gdy wchodze na niektóre strony wyskakuje mi info żebym zainstalował "aktualną wersję flash playera" przykład: link EDIT: link już działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Kwiecień 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 link nie dziala, ale pewnie chodzi o to, ze macromedia nie zrobila "osemki" pod Linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elviss Napisano Maj 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2006 Robilem instalacja za pomoca repo i mam problem tego typu: yum install flash-plugin Repository 'macromedia' is missing name in configuration, using id Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories core [1/4] updates [2/4] macromedia [3/4] extras [4/4] Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package flash-plugin.i386 0:7.0.63-1 set to be updated --> Running transaction check Dependencies Resolved ============================================================================= Package Arch Version Repository Size ============================================================================= Installing: flash-plugin i386 7.0.63-1 macromedia 998 k Transaction Summary ============================================================================= Install 1 Package(s) Update 0 Package(s) Remove 0 Package(s) Total download size: 998 k Is this ok [y/N]: y Downloading Packages: warning: rpmts_HdrFromFdno: Header V3 DSA signature: NOKEY, key ID 8df56d05 Public key for flash-plugin-7.0.63-1.i386.rpm is not installed Retrieving GPG key from http://macromedia.mplug.org/FEDORA-GPG-KRY GPG key retrieval failed: [Errno 14] HTTP Error 404: Date: Thu, 04 May 2006 19:17:23 GMT Server: Apache/2.0.52 (Red Hat) Vary: accept-language,accept-charset Accept-Ranges: bytes Transfer-Encoding: chunked Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1 Content-Language: en Czy ktos wie jak to rozwiazac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi