Skocz do zawartości


Zdjęcie

[faq] Nvdia, Compiz, Aixgl


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#1 uosiu

uosiu

    w00t! Elektronickny mordulator!

  • Użytkownicy
  • 1305 postów

  • Rejestracja: 13 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Stołeczna i Rezydencjalna fortyfikacja BreslaU szerzej znana jako Wrocław

Napisano 26 październik 2006 - 18:01

wielkich ( wink.gif ) tego forum prosze o przypiecie tematu- otoz problemy waszć userów zostały wysłuchane i rozwiązane- AIGLX w FC6!! smile.gif

CODE
yum install kmod-nvidia --enablerepo=livna-testing
yum install compiz

wykonac trza, jezeli zaś Xorg nie uruchamia się nalezy ów tekst to Xorg.conf wpisać (powyzej section module)
CODE
Section "Files"

# Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
# By default, a font server independent of the X server is
# used to render fonts.
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
FontPath "unix/:7100"
EndSection

Section "Module"
Load "glx"
EndSection.

jezeli Xorg dalej nie startuje jako root prace kontynoujac wykonac nalezy
CODE
rmmod nvidia
modprobe nvidia


Po czym Srodowisko powinno zaczac uruchamiac sie smile.gif


CODE
gconftool-2 -s '/apps/metacity/general/compositing_manager' --type bool true

Jezeli juz srodowisko uruchamia się Xorg.conf modyfikować czas dalej
CODE
Section "Extensions"
Option "Composite"
EndSection

w Section "Device" wpisać należy
CODE
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"

W section "Module" wpisac nalezy
CODE
Load "extmod"


Zrestartować wać pan badżże niewiasta Xorg musi, po ponownym zalogowaniu wykonac czas trza
CODE
desktop-effects

  • 0
Fedora 14 x86_64
Lenovo ThinkPad R61i | Core2Duo T5250 | 3GiB RAM | intel gma965
Intel 3945ABG | HDD 640gB |

#2 veronx

veronx

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 35 postów

  • Rejestracja: 11 marzec 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Fantasy, Książki II wojna światowa, Muzyka, filmy , motocykle, stare auta.

Napisano 27 październik 2006 - 11:38

u mnie wywala (_odrazu_ → od razu) ORT przy pierwszym punkcie takie cos :


[root@Veron ~]# yum install kmod-nvidia --enablerepo=livna-testing
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Setting up repositories
livna-testing 100% |=========================| 951 B 00:00
Reading repository metadata in from local files
primary.xml.gz 100% |=========================| 2.3 kB 00:00
################################################## 9/9
Parsing package install arguments
Resolving Dependencies
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for kmod-nvidia to pack into transaction set.
kmod-nvidia-1.0.9626-1.2. 100% |=========================| 17 kB 00:00
---> Package kmod-nvidia.i686 0:1.0.9626-1.2.6.18_1.2798.fc6 set to be installed
--> Running transaction check
--> Processing Dependency: kernel-i686 = 2.6.18-1.2798.fc6 for package: kmod-nvidia
--> Processing Dependency: nvidia-kmod-common >= 1.0.9626 for package: kmod-nvidia
--> Restarting Dependency Resolution with new changes.
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Downloading header for xorg-x11-drv-nvidia to pack into transaction set.
xorg-x11-drv-nvidia-1.0.9 100% |=========================| 32 kB 00:00
---> Package xorg-x11-drv-nvidia.i386 0:1.0.9626-2.lvn6 set to be updated
---> Downloading header for kernel to pack into transaction set.
kernel-2.6.18-1.2798.fc6. 100% |=========================| 206 kB 00:02
---> Package kernel.i686 0:2.6.18-1.2798.fc6 set to be installed
--> Running transaction check

Dependencies Resolved

=============================================================================
Package Arch Version Repository Size
=============================================================================
Installing:
kmod-nvidia i686 1.0.9626-1.2.6.18_1.2798.fc6 livna-testing 1.6 M
Installing for dependencies:
kernel i686 2.6.18-1.2798.fc6 core 16 M
xorg-x11-drv-nvidia i386 1.0.9626-2.lvn6 livna-testing 4.5 M

Transaction Summary
=============================================================================
Install 3 Package(s)
Update 0 Package(s)
Remove 0 Package(s)

Total download size: 22 M
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:
(1/3): xorg-x11-drv-nvidi 100% |=========================| 4.5 MB 00:20
(2/3): kernel-2.6.18-1.27 100% |=========================| 16 MB 03:23
(3/3): kmod-nvidia-1.0.96 100% |=========================| 1.6 MB 00:07
Running Transaction Test
Finished Transaction Test


Transaction Check Error: package kernel-2.6.18-1.2798.fc6 is already installed
file /boot/System.map-2.6.18-1.2798.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2798.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2798.fc6
file /boot/config-2.6.18-1.2798.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2798.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2798.fc6
file /boot/symvers-2.6.18-1.2798.fc6.gz from install of kernel-2.6.18-1.2798.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2798.fc6
file /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2798.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2798.fc6

  • 0

#3 gajownik

gajownik

    GNU fanatic!

  • Użytkownicy
  • 3685 postów

  • Rejestracja: 28 styczeń 04
  • Skąd:Bytom

Napisano 27 październik 2006 - 11:49

QUOTE(veronx @ 27 Oct 2006, 12:38 ) Wyświetl post

Transaction Check Error: package kernel-2.6.18-1.2798.fc6 is already installed


Co pokazuje polecenie:
CODE
rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel


/edit/
To jest blad anacondy. Info jest na stronie http://rpm.livna.org/
  • 0

#4 veronx

veronx

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 35 postów

  • Rejestracja: 11 marzec 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Fantasy, Książki II wojna światowa, Muzyka, filmy , motocykle, stare auta.

Napisano 27 październik 2006 - 11:50

pokazuje to :

[root@Veron ~]# rpm -q --qf '%{name}-%{version}-%{release}.%{arch}.rpm\n' kernel
kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm
  • 0

#5 gajownik

gajownik

    GNU fanatic!

  • Użytkownicy
  • 3685 postów

  • Rejestracja: 28 styczeń 04
  • Skąd:Bytom

Napisano 27 październik 2006 - 11:55

QUOTE(veronx @ 27 Oct 2006, 12:50 ) Wyświetl post

kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm


Hmm, co jeszcze pokazuje "uname -a"?
  • 0

#6 veronx

veronx

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 35 postów

  • Rejestracja: 11 marzec 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Fantasy, Książki II wojna światowa, Muzyka, filmy , motocykle, stare auta.

Napisano 27 październik 2006 - 12:10

[root@Veron ~]# uname -a
Linux Veron 2.6.18-1.2798.fc6 #1 SMP Mon Oct 16 14:37:32 EDT 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux


dodam iz wykonalem
cd /var/cache/yum/core/packages/
i pozniej : rpm -Uvh --replacefiles --replacepkgs kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm
tak jak radzil Rasp w jednym z postow

zaczolem po tym kroku odnowa wszystko tak jak w tym poscie , i sterowniki niby sa zainstalowane bo mam akceleracje , ale po wpisaniu yum install compiz
po chwili wyskakuje nothing to do ....

  • 0

#7 gajownik

gajownik

    GNU fanatic!

  • Użytkownicy
  • 3685 postów

  • Rejestracja: 28 styczeń 04
  • Skąd:Bytom

Napisano 27 październik 2006 - 12:12

QUOTE(veronx @ 27 Oct 2006, 13:10 ) Wyświetl post

po wpisaniu yum install compiz
po chwili wyskakuje nothing to do ....


Pewnie jest już zainstalowany. Sprawdź to poleceniem "rpm -q compiz".
  • 0

#8 Adi1981

Adi1981

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1327 postów

  • Rejestracja: 06 wrzesień 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:/dev/home

Napisano 27 październik 2006 - 12:15

a nie masz go już zainstalowanego czasem w systemie?
CODE

rpm -q compiz

  • 0

Jestem tym, kim jestem. A tym kim nie jestem...tym mnie nie uczynicie.
Fedora Rawhide; Kernel 2.6.27 KDE 4.2 beta1

#9 veronx

veronx

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 35 postów

  • Rejestracja: 11 marzec 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Fantasy, Książki II wojna światowa, Muzyka, filmy , motocykle, stare auta.

Napisano 27 październik 2006 - 12:27

[root@Veron ~]# rpm -q compiz
compiz-0.0.13-0.32.20060817git.fc6

a jednak ... nie dziala

zrobilem wszystko co trzeba pokolei (tylko ze mi X'y wstawaly bez problemu i tamtych opcji do nie wlaczajacych sie X'ow nie uzywalem)
i na koniec :

[root@Veron ~]# desktop-effects
gnome-window-decorator: Screen 0 on display ":0.0" already has a decoration manager; try using the --replace option to replace the current decoration manager.
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
compiz: Root visual is not a GL visual
compiz: Failed to manage screen: 0
compiz: No managable screens found on display :0.0
[root@Veron ~]#

  • 0

#10 Adi1981

Adi1981

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1327 postów

  • Rejestracja: 06 wrzesień 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:/dev/home

Napisano 27 październik 2006 - 12:36

czyli masz zainstalowany - więc wykonaj pozostae kroki które opisał uosiu i zobacz czy bedzie działało.
  • 0

Jestem tym, kim jestem. A tym kim nie jestem...tym mnie nie uczynicie.
Fedora Rawhide; Kernel 2.6.27 KDE 4.2 beta1

#11 veronx

veronx

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 35 postów

  • Rejestracja: 11 marzec 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Fantasy, Książki II wojna światowa, Muzyka, filmy , motocykle, stare auta.

Napisano 27 październik 2006 - 13:07

nadal nie dziala na wszelki wypadek wrzucam mojego xorga :


# Xorg configuration created by system-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier "single head configuration"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
EndSection

Section "Module"
Load "extmod"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite"
EndSection



p.s nie badzcie zli , chce doprowadzic fedore do uzywalnosci , specjalnie dla niej wyrzucilem kompletnie windowsa.... , pozdrawiam
  • 0

#12 Rasp

Rasp

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów

  • Rejestracja: 04 grudzień 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Katowice

Napisano 27 październik 2006 - 13:24

QUOTE(veronx @ 27 Oct 2006, 14:07 ) Wyświetl post
nadal nie dziala..
Skorzystaj z System->Preferencje->Desktop Effects (w GNOME) lub:

CODE
desktop-effects --replace

Pozdrawiam Rasp..
  • 0
Linux Registered User #405453 => Get counted!
English |||||||||||||||||||| 80%
Fedora 9 (2.6.25.4-30) GNOME + Compiz-Fusion

#13 Adi1981

Adi1981

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 1327 postów

  • Rejestracja: 06 wrzesień 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:/dev/home

Napisano 27 październik 2006 - 14:40

niestety ale z różnych forów i list wiem że są z tym stale problemy i nie ma jednego, uniwersalnego sposobu na ich rozwiązanie, żeby desktop-effects działały. Trzeba szukać i kombinować na własną rękę zazwyczaj.
  • 0

Jestem tym, kim jestem. A tym kim nie jestem...tym mnie nie uczynicie.
Fedora Rawhide; Kernel 2.6.27 KDE 4.2 beta1

#14 Coppertop

Coppertop

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 603 postów

  • Rejestracja: 03 kwiecień 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Łódź
  • Zainteresowania:Game design, game development, Linux, Parkour

Napisano 27 październik 2006 - 15:00

QUOTE
desktop-effects
gnome-window-decorator: Screen 0 on display ":0.0" already has a decoration manager; try using the --replace option to replace the current decoration manager.
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0.0".
compiz: Root visual is not a GL visual


@Veronx, czy Ty siedzisz na stale na roocie?

W kazdym razie, w przytoczonym przeze mnie cytacie wazna jest linijka:
compiz: Root visual is not a GL visual
Oznacza ona, ze akceleracja pulpitu (a moze nawet w ogóle OpenGL) nie dziala pod rootem! I nic w tym dziwnego - root sluzy do wykonywania konkretnych operacji na systemie a nie do siedzenia na nim na stale wiec takie bajery jak akceleracja pulpitu nie powinny pod nim dzialac. Zaznacze tylko, ze pod rootem nie dziala równiez normalny xscreensaver.

Oto druga wazna linijka:
gnome-window-decorator: Screen 0 on display ":0.0" already has a decoration manager; try using the --replace option to replace the current decoration manager.
Wg niej musisz (jak wg tego poradnika: http://fedoraproject.org/wiki/compiz) wydac komende:
CODE
compiz --replace gconf &
gnome-window-decorator &

Wazne jest tutaj to replace, bo (zakladam, ze korzystasz z KDE) masz juz managera okien: Konquerora. Wiec musisz go zastapic (replace) bo nie mozna miec uruchomionych dwóch jednoczesnie

Tak wiec nie próbuj odpalac Desktop Effects pod rootem bo nie dosc, ze nic Ci z tego nie wyjdzie to jeszcze jest to ogólnie niezbyt madry pomysl.

A co do tego opisu to wydaje mi sie, ze dotyczy tylko KDE, a takiego zaznaczenia nigdzie sie nie doszukalem.
  • 0
Mój weblog
--------------
GNU/Linux - Freedom in your computer, Parkour - Freedom in your city, Zen - Freedom in your mind
--------------
Athlon XP 2000+ ; 768 MB Ram ; GF FX 5700 128 MB ; Gnome

#15 veronx

veronx

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 35 postów

  • Rejestracja: 11 marzec 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Fantasy, Książki II wojna światowa, Muzyka, filmy , motocykle, stare auta.

Napisano 27 październik 2006 - 15:07

Witam na roocie nie siedze oczywiscie caly czas smile.gif
wklejam po prostu logi jak cos robie w konsoli ale jakos tak wyszlo ze te komendy byly
spod roota...

co do srodowiska to uzywam gnome ...

compiz nadal nie dziala... szczerze juz nie wiem gdzie moze byc blad ...
no nic poczekam jeszcze troche moze sie pojawi jakis faq z uniwersalnym rozwiazaniem...

pozdrawiam i dziekuje za pomoc !
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników