ky7en Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 Witam os: Fedora Core 4 architektura: amd64 GPU: nvdia Geforce6600GT Mam Desktopowe pytanie, tzn. chcialbym powiekszyc rozdzielczosc konsoli, a dokladnie dopasowac ja do mojego LCD(1280x1024) . Przegladajac neta widzialem troche opisow, ale do fedory nie ma. Jak osiagnac taki efekt: Konsole maja 1280x1024, na 1 konsoli (a takze w czasie bootowania os`a) jest w tle jakies ladnie zdjecie. Generalnie chodzi o taki efekt: http://www.tuxmachines.org/gallery/albums/...boot4.sized.jpg Bede bardzo wdzieczny za pomoc POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Sierpień 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 Rozdzielczość konsoli możesz ustawić, wpisująć w pliku /boot/grub/grub.conf w linii, która wskazuje jądro parametr vga=X , gdzie X przy rozdzielczości 1280x1024 wynosi: 775 dla 256 kolorów 793 dla 32,77 tys. kolorór 794 dla 65,54 tys. kolorów 795 dla 16,8M kolorów Reboot i gotowe. Co do obrazka w konsoli, to niestety nic Ci nie poradzę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ky7en Napisano Sierpień 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2005 Dobry Wieczor Dziekuje Sloan za solidną odpowiedz, Framebuffer miodzio dziala Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maiden Napisano Sierpień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 Pełny opis znajduje się w źródłach jądra w pliku Documentation/fb/vesafb.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 Co do obrazka w konsoli - to ja polecam bootsplasha. http://www.bootsplash.de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Sierpień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 ja polecam bootsplasha. http://www.bootsplash.de Hmm... Deweloperzy kernela pracujący dla RedHata mają do tego patcha stosunek "po moim trupie" ze względu na sposób implementacji :] Lepiej zainteresowac się tym → http://gentoo-wiki.com/HOWTO_fbsplash http://www.redhat.com/archives/rhl-beta-li...y/msg00324.html https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...gi?id=151952#c3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 No ja też próbowałem z fbsplashem, ale mi nie wyszło więc wróciłem do bootsplasha i nie mam najmniejszych kłopotów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ky7en Napisano Sierpień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2005 Witam Cenie słowa Deweloperow RedHata ale podczas proby instalcji bylo za duzo problemow, przy gfx mi wywala, wiec dalem sobie spokoj. Wzialem sie za bootsplasha sciagnalem patcha diff ale gdzie go zaimplementowac ?? Jak by komusi sie chcialo niech napisze jak konfigurowal u siebie bootsplasha Pozdrawiam && thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2005 (edytowane) Ok, ja mówię Więc ja skopiowałem sobie patcha do katalogu z kernelem i wywołałem polecenie: patch -p1 < bootsplash-3.1.6-2.6.12.diff Następnie konfigurujesz kernela. W Device Drivers\Graphics Support musisz włączyć Support for frame buffer devices i tam VESA VGA graphics support, dodatkowo możesz dodać odpowiednią do karty graficznej obecnej w komputerze. Musisz wyłączyć funkcję Bootup Logo z Device Drivers\Graphics Support\Logo Configuration i włączyć w Device Drivers\Graphics Support\Console display driver support opcję Framebuffer Console support. Następnie w Device Drivers\Graphics Support powinno się pojawić Bootsplash configuration i aktywujesz tam opcję Bootup splash screen. To tyle jeśli chodzi o konfigurację kernela. Teraz przejdziemy do czegoś innego Należy ściągnąć SplashUtils. Jest już nowsza wersja, ale są problemy z kompilacją... Po wypakowaniu tego archiwum, wchodzisz do katalogu Utilities i wpisujesz make splash. Stworzony przy kompilacji plik splash kopiujesz do /sbin: cp splash /sbin/ Teraz potrzebujesz jakąś skórkę, którą możesz znaleźć na bootsplash.de. Kopiujesz ją do katalogu /etc/bootsplash/themes (jeśli nie istnieje to go musisz utworzyć!). I teraz należy stworzyć plik ze skórką za pomocą polecenia: /sbin/splash -s -f /etc/bootsplash/themes/nazwa_skorki/config/bootsplash-1024x768.cfg >> /boot/initrd.splash Oczywiście możesz zmienić rozdzielczość na inną, o ile skórka została do takiej przystosowana. Teraz zaczyna się najgorsze żeby wszystko działało na Fedorze trzeba przeprowadzić modyfikację pliku mkinitrd(!). Proponuję skopiować plik /sbin/mkinitrd do katalogu /boot/ i na tym nowym przeprowadzać modyfikacje. Edytuj plik i poszukaj w nim linijek podobnych do tych: mknod $MNTIMAGE/dev/console c 5 1 mknod $MNTIMAGE/dev/null c 1 3 mknod $MNTIMAGE/dev/ram b 1 1 mknod $MNTIMAGE/dev/systty c 4 0 i następnie dodaj za nimi linijkę: cp /boot/initrd.splash $MNTIMAGE/bootsplash Teraz ten przygotowany mkinitrd będzie pobierał skórkę z pliku /boot/initrd.splash. Teraz jest już przygotowany grunt pod kompilację kernela i initrd, którego należy stworzyć za pomocą polecenia: /boot/mkinitrd Pora na modyfikację konfiguracji GRuB-a mój wpis wygląda tak: title Fedora Core 4 (2.6.12.5) root (hd1,0) kernel /boot/2.6.12/bzImage-2.6.12.5 splash=verbose root=/dev/hdb1 vga=0x317 video=vesafb:ywrap,mtrr initrd /boot/2.6.12/initrd-2.6.12.5.img Oczywiście należy zmienić argument root, tak aby zawierał odpowiednią wartość. splash może mieć wartości silent lub verbose. Są one zależne od stosowanej skórki - silent nie wyświetla żadnych informacji, a verbose owszem zostało jeszcze vga. Wartości, które można tam wpisywać wyjaśnia poniższa tabelka: 640x480 800x600 1024x768 1280x1024 ------+----------------------------------- 256 | 0x301 0x303 0x305 0x307 32k | 0x310 0x313 0x316 0x319 64k | 0x311 0x314 0x317 0x31A 16M | 0x312 0x315 0x318 0x31B Najważniejsze już wykonane, ale jeśli nie chcesz mieć bootsplasha tylko na głównej konsoli, ale i na innych to dodajesz do /etc/rc.d/rc.local: for i in 0 1 2 3 4 5; do splash -s -u $i /etc/bootsplash/themes/theme/config/bootsplash-1024x768.cfg echo Zamontowano bootsplasha na /dev/tty$i done I to już wszystko po restarcie bootsplash powinien działać Edytowane Sierpień 24, 2005 przez ecik__ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Witam Szanownych użytkowników po dłuższej nieobecności na forum. Rozdzielczość konsoli możesz ustawić, wpisująć w pliku KOD /boot/grub/grub.conf w linii, która wskazuje jądro parametr KOD vga=X , gdzie X przy rozdzielczości 1280x1024 wynosi: * 775 dla 256 kolorów * 793 dla 32,77 tys. kolorór * 794 dla 65,54 tys. kolorów * 795 dla 16,8M kolorów Próbowałem tak zrobić, ale podczas ładowania systemu gdy jest to jeszcze tryb tekstowy, jak również po przełączeniu z X-sów na tryb tekstowy mam czarny ekran. Używam FC4, moja karta graficzna to Radeon 9200SE. Niedawno zmieniłem monitor, może tu jest problem(zdaje się, że system widzi go jeszcze jako stary monitor)? Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc, pozdrawiam - Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Wklej na forum całą linijkę z tym wpisem vga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Bardzo dziękuję za odpowiedź. kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-0.21.rdt.rhfc4.ccrma ro root=LABEL=/1 vga=0x319 rhgb quiet kernel /boot/vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 ro root=LABEL=/1 vga=0x307 rhgb quiet Próbowałem też tryby 0x31A i 0x31B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 Nie wiem czy vga powinno się łączyć z rhgb... Radziłbym spróbować bez rhgb i może też bez quiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano Wrzesień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 aha, dziękuję. A do czego służy rhgb ? Spróbowałem pousuwać rhgb i quiet ale też nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Wrzesień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18, 2005 A do czego służy rhgb ? To ten graficzny splash z postępem uruchamiania (ikona komputerka + przycisk "Szczegóły"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi