kieliszek007 Napisano Listopad 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2006 Witam! Po długich męczarniach wreszcie udało mi się poprawnie zainstalować mojego Radeona. Owe konfigurowanie Radeona zacząłem zaraz po domyślnej instalacji Fedory 6. Przy poprawnie skonfigurowanemu połączniu internetowyemu powinno to wyglądać tak: su yum install qt-devel compat-libstdc++-33 gcc -y ln -sf /usr/src/kernels/$(uname -r)-$(uname -m) /usr/src/linux ln -sf /usr/src/linux/include/linux/autoconf.h /usr/src/linux/include/linux/config.h 1.Trzeba sciągnoć ze strony ATI sterowniki ati-driver-installer-8.28.8.run 2.Przejć w konsoli do folderu ze ściągnętymi sterownikami wydać polecenie sh ati-driver-installer-8.28.8.run --extract, rozpakowany zostanie folder fglrx-install 3.Przekopiować plik kernel-2.6.18.diff znajdujący się w packages/Fedora/kernel-2.6.18.diff do common/lib/modules/fglrx/build_mod otworzyć znajdujący się plik make.sh 4.Zmienić linijkę src_file=$linuxincludes/linux/version.h na src_file=$linuxincludes/linux/utsrelease.h i zapisać 5. Przejść w rozpakowanym katalogu do /common/usr/X11R6 i utworzyć w nim katalog /bin, przekopiować do niego program fireglcontrolpanel z /x700/usr/X11R6/bin 6. Przejść w konsoli do folderu fglrx-install i wydać polecenie sh ati-installer.sh 8.28.8 --buildpkg Fedora/FC6 - utworzą się paczki które należy zainstalować 7.Wpisać w konsoli aticonfig --initial 8.Dopisać do pliku xorg.conf Section "Extensions" Option "Composite" "False" EndSection Za poprawne zainstalowanie sterów duże podziękowania dla MARIO79!!!! (punkty od 1-8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2006 1.Trzeba sciagnoc ze strony ATI sterowniki ati-driver-installer-8.28.8.run Komu trzeba temu trzeba, tylko nie pytaj na forum co zrobic jak iksy sie wywala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kieliszek007 Napisano Listopad 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 Komu trzeba temu trzeba, tylko nie pytaj na forum co zrobić jak iksy się wywalą. Na razie wszystko jest w porządku i na tych sterownikach wyciągam najwięcej FPS w glxgears. @Ponury Czy z 8.28.8 są jakieś problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 @Ponury Czy z 8.28.8 są jakieś problemy? Odpowiem za Pomurego - problemy mogą się pojawić zawsze i niespodziewanie jeśli nie korzystasz z repo tylko z binarek na stronie producenta. Sterowniki pociągnięte z yuma są przynajmniej "troszkę" podszykowane pod bezbolesne współdziałanie z Xami na Fedorze. No i jeszcze pozostaje sprawa update'ów. Ech, jak ludzie kochają utrudniać sobie życie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Listopad 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 moze i nie wywali to zdaje sie jest tylko niebezpieczne jak ktos nie wie co robi i da np ./ati-driver-installer*.run bo wowczas moze pozamienic biblioteki sam z siebie ja nie bardzo sie orientuje co kieliszek007 zrobil w pierwszym poscie ale na pewno nie zainstalowal tych sterow standardowo wiec moze i mu sie uda bez rozjebki co nie zmienia faktu, ze oficjanle stery od ati nie sa zalecane przez bardziej doswiadczonych uzytkownikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kieliszek007 Napisano Listopad 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2006 Ojjj.. jak ja bym chciał tak bezboleśnie przez (_yum'a_ → yuma) ORT Niestety nowsze sterowniki niż 8.28.8 nie wspierają radeonów poniżej 9500. A w repozytoriach linvy jest fglrx już tylko 8.29. Tak, że musiałem robić tak jak napisałem. Alternatywą było pozostanie na sterownikach mesy Ale z nią miałem słabe wyniki w glxgears Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Luty 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 Sterowniki dla <9500 znajdziesz w paczkach kmod-fglrx-legacy. Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi