kurzawa Napisano Maj 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2008 A mianowicie mam taki problem, po pierwszym uruchomieniu f9 jako zwykły user chciałem zamontować partycje NTFS. Pojawiła się ramka, aby wpisać hasło roota jednak po wpisaniu nic się nie działo. Natomiast teraz kiedy jako user chce "Zamontować wolumin" nic się nie dzieje i nie pojawia się żadna ramka. Jednak kiedy zaloguje się jako root automatycznie montuje partycje. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tuomas Napisano Maj 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 Też miałem ten problem. Pomogło wyłączenie "NetworkManager" i uruchomienie "network" w "Usługach" . Ale to był taki "efekt uboczny", bo miałem słynny już problem z trybem offline i nieaktywnym połączeniem internetowym po starcie :lammer: Ps. Zainstaluj najnowsze aktualizacje, może coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Maj 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 spróbuj ntfs-config zainstalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toxicaly Napisano Maj 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2008 spróbuj ntfs-config zainstalować Wielkie dzięki teraz już wszystko działa. Też miałem ten problem, zainstalowałem i odpaliłem ntfs-config, a dalej to już tylko autokonfiguracja i partycje dostępne od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 Ja mam to samo, także partycją linuksową (ext3). Doinstalowanie ntfs-config nic nie daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2008 że co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Maj 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2008 Taa. twórcy Fedory mieszają aż miło. Gdyby tak mieszali w Wiśle, to płynęła by od Gdańska do Krakowa, a kończyła sie gdzieś w górach. W 9 (oprócz nieszczęsnego Xorga ) zastosowali na szerszą skalę kit do polis (PolicyKit). Ale do rzeczy. Warunki wstępne: czysty tzn. defaultowy fstab (bez żadnych wpisów ręcznych czy wygenerowanych przez ntfs-config). 1. Kurzawa pisze, że "teraz (...) nic się nie dzieje i nie pojawia się żadna ramka". Aby taki cymes się nie zdarzał warto czytać co sie autoryzuje wpisywanym hasłem roota. Było zaznaczone "Remember authorization"? Było. To i pamięta i ramka się już nie pojawia. 2. Cały ten kit obsługuje się przez System->Preferencje->System->Authorizations. 3. W gałęzi "org/freedesktop/hal/storage/Mount file systems from internal drives.", w polu "Explicit Authorizations" można znaleźć przyczynę nie pojawiania się "ramki". Będzie miała login użytkownika, który kazał zapamiętać autoryzację. 4. Zmiana parametru "Active Console" w "Implicit Authorizations" z "Admin Athentication (keep indefinitely)" na "Yes" spowoduje, że po następnym zalogowaniu automat podłączy wszystkie partycje (u mnie reiser, fat, ext2 etc.) I tu jest mój problem. O ile 2-3 partycje na biurku można przeżyć, to rzygnięcie 15 ikonami zamontowanych partycji (mam kilka dysków) naruszyło moje poczucie estetyki. Dwa dni zajęło mi szukanie jak wprowadzić montowanie on demand, tak jak było to w F8. Niestety bez skutku. Nie wiem gdzie jest problem. Czy to HAL, czy gnome-mount czy PAM. Który z tych programów nie komunikuje się prawidłowo z PolicyKit? Jest jakiś problem z przekazywaniem uprawnień. Sam kit do polis autoryzuje prawidłowo: "May 23 07:13:30 komp polkit-grant-helper[6793]: granted authorization for org.freedesktop.hal.storage.mount-fixed to pid 6785 [uid=555] [auth=root]" Czy ktoś zna odpowiedź jak montować partycje on demand bez, jak tego chcą autorzy Fedory, ręcznego manipulowania fstabem? [To ze względu na ich upór zaprzestałem dodawać własne wpisy do fstaba jakieś 2 dystrybucje temu] [EDIT 14.06.2008] No i doczekałem się. Aktualizacja HALa naprawiła wszystko. Nareszcie można montować on demand różne rodzaje partycji i dysków. Jeżeli ktoś nie chce przechodzić pkt. 2 to polecam w konsoli " polkit-gnome-authorization" Warunek "czystego" fstaba pozostaje w mocy. Żadnych "ręcznych" dysków. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Czerwiec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2008 Ja pozbyłem się ikon zamontowanych partycji na pulpicie poprzez instalację Edytora konfiguracji (gconf-editor) i odznaczenie opcji volumes_visible w gałęzi /apps/nautilus/desktop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi