Skocz do zawartości

Kernel-2.6.22.1-33.fc7 I Nforce5 Eth

fafig

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

czy ktos sie spotkal z problemem ze na najnowszym kernelu nie mozna odpalic sieciowki? kernel-2.6.22.1-33.fc7 - na wersji z koncowka 22 wszystko dziala, na najnowszej cos znowu skopali. niby modul nvidii jest zaladowany, ale przy aktywacji urzadzenia wywala blad:

Determining IP information for eth0...dhclient(3216) is already running - exiting. 
This version of ISC DHCP is based on the release available
on ftp.isc.org.  Features have been added and other changes
have been made to the base software release in order to make
it work better with this distribution.
Please report for this software via the Red Hat Bugzilla site:
http://bugzilla.redhat.com
exiting.
failed.

czy ktos sie spotkal z podobnym problemem? bo juz troche mnie denerwuja te "eksperymenty" redhata, nie dosc ze ilosc tych buildow kernela jest chyba najwieksza jaka sie da sposrod wszystkich distro to jeszcze co nowsza wersja to zawsze o czyms zapomna... z gory dzieki z odpowiedz

czy ktos sie spotkal z podobnym problemem?
Spotkał się. Tylko u mnie nie było nawet takiego komunikatu jak podałeś. Po prostu zwis bez słowa usprawiedliwienia ;) Chyba, że trzeba było jakoś długo czekać, bo ja po 4-5 minutach zrobiłem restart.

Wobec tego przy następnej aktualizacji kernela zostanie usunięty kernel-2.6.22.1-27.fc7 a kernel-2.6.22.1-33.fc7 zostanie jako rezerwa. Trochę nieporęczne, jeśliby się okazało, że następne jąderko też ma jakiegoś BUG'a uniemożliwiajacego normalną pracę. Teraz pytania:

1. Czy mogę bez konsekwencji wykonać "yum remove kernel-2.6.22.1-33.fc7" i pozostawić sobie tylko kernel-2.6.22.1-27.fc7?

2. Czy wówczas przy zainstalowaniu następcy kernel-2.6.22.1-33.fc7 pozostanie jako zapasowy kernel-2.6.22.1-27.fc7?

Nie chciałbym narobić sobie w systemie bigosu.

Wszystkich chyba pomieszało z tym yumem. Zastępuje myślenie i czytanie, owszem ale nie zabrania!

Zbootuj z kernel-2.6.22.1-27.fc7. Sprawdź czy wszystko działa poprawnie. Zrób kopię katalogu /boot, wyloguj się z X-ów.

Ctrl+Alt+F1, zaloguj się na roota, następnie:

init 3 (żeby wyłączyć X-y)

rpm -ev --test kernel-2.6.22.1-33.fc7 ("e" - usuń, "v" tryb gadatliwy, "test" - sam zgadnij lub zajrzyj man rpm)

Kernel odpowie ci co jest od niego zależne (jakie kmody - moduły mu doinstalowałeś). Może być np. NVidia od grafiki.

rpm -ev --test <nazwa tego co podpowiedział ci kernel>

Jeżeli wszystko będzie OK. wykonuj powyższe polecenia bez opcji "--test" usuwając programy od ostatniego (czyli np. NVidii) do pierwszego czyli:

rpm -ev kernel-2.6.22.1-33.fc7

Jeżeli były usuwane jakieś moduły zależne od tego kernela np. NVidia, musisz dociągnąć moduły właściwe dla kernela 2.6.22.1-27.fc7 lub skopiować je z właściwego cache'a na dysku zazwyczaj /var/cache/yum (w przypadku NVidi /var/cache/yum/livna/packages do katalogu tymczasowego np. /home/user/temp i wykonać w nim polecenie:

rpm -Ivh *.rpm ("I" -nstall, "v" - gadatliwie, "h" - wyświetlając hashe (#) jako znaczniki postępu instalacji, "*.rpm" - wszystkie paczki z katalogu)

Oczywiście wcześniej możesz także użyć opcji "--test" żeby zobaczyć czy nie będzie problemów z instalacją.

Sprawdź katalog /boot, w nim grub i plik grub.conf czy jest OK. Następnie:

shutdown -r now.

I tyle. Gwiżdż na yuma.

Strasznie dużo napisałeś, ale na nic mi nie odpowiedziałeś. Dlaczego nie yum? Narzędzie jak każde inne. Po wykonaniu yum remove kernel-2.6.22.1-33.fc7 otrzymuję że odinstaluje mi również kmod-nvidia dla tego jąderka. Twoja metoda, jak by na to nie patrzeć jest trochę skomplikowana i długa. Ale ciągle nie rozwiewa to moich wątpliwości. No i na drugie pytanie też nie dałeś odpowiedzi. Może jeszcze dodam, że mam w chwili obecnej kernel 33 i 27 na którym właściwie pracuję.

2. Czy wówczas przy zainstalowaniu następcy kernel-2.6.22.1-33.fc7 pozostanie jako zapasowy kernel-2.6.22.1-27.fc7?

Nie chciałbym narobić sobie w systemie bigosu.

Tak, pozostanie. Możesz też zrobić tak jak ja. Ze względu na te jazdy z kernelem we wtyczce instalonlyn w yum ustawiłem, żeby zostawiał mi 4 ostatnie a nie jak jest domyślnie 2 ostatnie jądra.
[waldo@waldo ~]$ cat /etc/yum/pluginconf.d/installonlyn.conf 
[main]
enabled=1
# this sets the number of package versions which are kept
tokeep=4

Jak się zapewne domyślasz chodzi o linijkę tokeep=4 - ustaw sobie na tyle ile potrzebujesz. Albo tymczasowo w ogóle usuń tę wtyczkę - stare jądra można zawsze wykasować ręcznie.