Skocz do zawartości

Win_xp Otwierany Z (_linuxa_ → Linuksa) ORT

climbwave

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

Istnieje taka możliwość.

Poczytaj o VMware, jednak jest to oprogramowanie komercyjne.

VMware

Kolejny produkt to QEMU.

Niestety ma wadę: niepełna obsługa systemu MS Windows.

Nie wiem jak to wygląda w praktyce bo nigdy z tego nie korzystałem.

QEMU

I jeszcze jedno: Bochs

Bochs

A tak na marginesie, po co chcesz odpalać Windowsa na Linuksie?

Czy Linux Ci nie wystarcza?

Poczytaj o VMware, jednak jest to oprogramowanie komercyjne.
Vmware Server jest darmowy. Nie jest to Open Source, ale jest za darmo podobnie jak Vmware Player. Płatne są chyba tylko Vmware Workstation. Byc może równiez firmy muszą płacić, ale na użytek indywidualny, niekomercyjny jest free.

O ile pamiętam z dawnych czasów, gdy jeszcze miałem Windows, to każda maszyna wirtualna zmienia (to w sumie oczywiste) sterownik karty graficznej, więc za każdym razem, gdy będziesz wchodził do "czystego" Windows, to będzie chwila opóźnienia na przekonfigurowanie grafiki.

Dodatkowy problem jest taki, że maszyny wirtualne mają wydajność w granicach 60-80% (zależnie od produktu) w stosunku do normalnie odpalanego systemu.

• 1 month later...

Sorry ze sie wtrace, ale Pajaczek za dobrym programem nie jest do tworzenia www. Nie lepiej sprobowac cos lepszego?

Co do tematu, to jeszcze ten linki:

wirtualizacja - wstęp. http://zapiecek.org/fudet/blog/?p=15

wirtualizacja - instalacja virtualboxa http://zapiecek.org/fudet/blog/?p=17

wirtualizacja - instalacja windowsa xp. http://zapiecek.org/fudet/blog/?p=18

wirtualizacja - instalacja virtualboxa http://zapiecek.org/fudet/blog/?p=17
matlas nie patrzyłem na inne linki, ale ten o VirtualBox jest kompletnie bez sensu. To nie ma nic wspólnego z Fedorą - sądząc po użyciu apt-get jest to prawdopodobnie wskazówka dla Ubuntu (lub innego Debiano-pochodnego distro).

Zainstalowanie VirtualBox z RPM z ich strony załatwia wszystkie czynności instalacyjne jak również pre- i postinstalacyjne na Fedorze (w tym Fedorze 8). Paczka dla F7 z tej strony → http://virtualbox.org/wiki/Downloads działa bez problemów pod F8 - w każdym razie wersja dla architektury "i386", bo z tej korzystam.

Krótko mówiąc ten poradnik pod Fedorą więcej zaszkodzi niż pomoże , więc polecam niestosowanie się do porad tam podanych ;)

Co do samej instalacji Windows, to VirtualBox czy VMware są tak intuicyjne, że przy odrobinie dobrej woli każdy wykona instalację wirtualnego systemu, bez żadnych podpowiedzi.

Co do samej instalacji Windows, to VirtualBox czy VMware są tak intuicyjne, że przy odrobinie dobrej woli każdy wykona instalację wirtualnego systemu, bez żadnych podpowiedzi.

To ja mam pytanko, trzeba dodatkowe sterowniki np. na XP instalowac potem? I jak z wydajnoscia u ciebie WalDo? Czy na 1 GB RAm i procku Athlon+2600 spokojnie popracuje np. w FLASHu CS3?

Sorry ze sie wtrace, ale Pajaczek za dobrym programem nie jest do tworzenia www. Nie lepiej sprobowac cos lepszego?

Jak dla mnie czylipoczatkujacego to pajaczek wydaje mi sie dobrym programem.Moze rowniez dlatego ,ze na innych nienpracowalem :)

Jezlei mozesz to podaj mi kilka nazw programow do tworzenia www pod winem i linuxem :)

Powracajac do tematu z za chwilke zabiore sie do czytania linkow:)

pozdrawiam

Jak dla mnie czylipoczatkujacego to pajaczek wydaje mi sie dobrym programem.Moze rowniez dlatego ,ze na innych nienpracowalem :)
Każdy się uczy po swojemu, ale sądzę, że lepiej poznać podstawy (X)HTML i napisać najprostsza stronkę posługując się jakimś edytorkiem tekstowym kolorującym składnię (pod windami np. darmowy Crimson Editor, pod Linuksem np.kate, gedit, kedit) niż korzystać z zabawek typu Pajączek, które tak naprawdę niczego nie uczą.

To ja mam pytanko, trzeba dodatkowe sterowniki np. na XP instalowac potem?
Głównie trenuję Linuksy, ale kiedyś zainstalowałem Windows XP HE. Po zainstalowaniu dostarczanych w paczce VMware Tools na systemie-gościu (czyli XP) windy całkiem nieźle sobie radziły na moim starym sprzęcie (Athlon 1Ghz, 840RAM - na system gościa dałem 400MB RAM). Benchmarków oczywiście żadnych nei robiłem ;) ale działanie było wystarczająco płynne, żebym się nie wkurzał (a cierpliwy bardzo to ja nie jestem). Aha, możliwe, że wpływ na nienajgorszą wydajność miał fakt, że instalkę zrobiłem z Windows okrojonych ze zbędnych śmieci przy pomocy nLite.

To było już dość dawno, ale trial PS CS2 śmigał bez problemów, Flasha nie sprawdzałem, bez problemów chodził też Corel Paint Shop Pro (chyba wtedy wersja X albo XI - nie pamiętam).

Sądzę, że na Twoim sprzęcie PS CS3 spokojnie będzie działał, tym bardziej, że na linuksa możesz sobie zostawić 300-350MB RAM a resztę dać na VMware, więc uzyskasz łącznie parametry niemal 2x lepsze niż ja na moim złomie. Mądrzy ludzie piszą, że maszyny wirtualne mają wydajność ok 70-80% systemu-gospodarza.

W każdym razie śmiało mogę polecić VMware Server. Na razie wersja 1.0.4 wymaga ściągnięcia i zainstalowania łatki na jądro, ale wersja 2.0 ma już wsparcie instalacji na Fedorze. Na razie 2.0 beta muli okropnie, ale to dopiero beta (no i mój sprzęt jak wyżej). No i szkoda, że 2.0 będzie miała już obsługę tylko przez przeglądarkę, bez cienkiego klienta tak jak teraz :(

Nieźle sprawują mi się również systemy (tu już doświadczenie wyłącznie z linuksami) instalowane na VirtualBox.

Hello ;)

Troche w html-u juz pisalem wiec spoko dobrze mi idzie ;) Jak skoncze pisanie stronki to podrzuce linka hehe

WalDo dzieki za info :)

Ja polecam Eclipse+Aptana (Linux,Windows, Mac OS) poki co lepszego chyba na rynku zestawu do tego nie ma :) Chyba ze masz mniej niz 512 ramu to sie nie pobawisz ...