Skocz do zawartości

Ja Kazać Grubowi Uruchomić Wybrany Os

SACZI

Rekomendowane odpowiedzi

Natkniety wątkieme, przyomniałem sobie opcję, ktra występowała w starszych Linuksach; mniej więcej Red Hat 7.x i Mandrake 8.x.

Dotyczyła możliwości wskazania, wtedy jeszcze LILO, który OS miał być uruchamiany w przypadku wybrania opcji "Restart".

Czy możliwe jest dodanie podobnej funkcjonalności do obecnych l i n u k s ó w ORTów?

Edit

Dlaczego poprawiacz jest taki upierdliwy?

Opcja Default=N w /boot/grub/grub.conf

Numeracja zaczyna się od zera.

Nie.

Ta opcja na stałe wskazuje, który OS ma zostać domyślnie uruchomiony.

Metoda, o której piszę, polega na rozwinięciu kontrolki typu ComboBox (która zawiera zainstalowane na komputerze OS'y) w planszy logowania i zaznaczeniu, który ma zostać uruchomiony.

Przeładowując systemy, komputer w ogóle nie wyświetla listy wyboru.

Nie.

Ta opcja na stałe wskazuje, który OS ma zostać domyślnie uruchomiony.

Metoda, o której piszę, polega na rozwinięciu kontrolki typu ComboBox (która zawiera zainstalowane na komputerze OS'y) w planszy logowania i zaznaczeniu, który ma zostać uruchomiony.

Przeładowując systemy, komputer w ogóle nie wyświetla listy wyboru.

KDM potrafi to zrobić. W KDE-owym ControlCenter w zakładce dotyczącej KDM ustawia się czy bootloaderem jest GRUB czy LILO i potem, po kliknięciu 'Zakończ' (czy jakoś tak, nie pamiętam - jestem w pracy na Windowsie) i pojawieniu się okienka z opcjami: Wyloguj, Uruchom ponownie, Zakończ, opcja 'Uruchom ponownie' ma formę listy rozwijalnej, z której można wybrać jaki system ma być uruchomiony...