root4u Napisano Czerwiec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2009 W mikserze mam wszystko ustawione na maksa, instalowałem Amarok Audiciopasfblbe coś tam i tak żaden z nich nie odtwarza muzyki czy to ogg czy mp3 czy wav. Jak by było mało to w żadnym z nich nie pokazuje pasek że muzyka jest odtwarzana tylko stoi w miejscu a klikałem play i dalej stoi w miejscu, przewinąłem stoi w miejsciu klikałem play to samo. I porostu ręce mi opadły bo nie wiem czego to jest wina. Karta dźwiękowa zintegrowaną > płyta główna MSI K9 Neo v3 , a środowisko to KDE 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2009 Repozytorium Rpmfusion i potrzebne kodeki masz zainstalowane? Jesli nie to zobacz punkty 2.11, 5.1 5.2 w poradniku. Jaką masz kartę muzyczną - polecenie w terminalu: lspci | grep audio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 a dzwiek w ogole jest? bo moze to wina <spam> cudownego wspanialego uber-cool-wypasionego engine Pulseaudio </spam>, sproboj sie pozbyc tego dziadowstwa i zostaw sama alse. no ale najpierw wez te kodeki poinstaluj. jak nie znasz dokladnej nazwy to zainstaluj sobie yumexa (nakladka gui na yuma) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Czerwiec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP65 Memory Controller (rev a3) 00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP65 LPC Bridge (rev a3) 00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP65 SMBus (rev a1) 00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP65 Memory Controller (rev a1) 00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP65 USB Controller (rev a3) 00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP65 USB Controller (rev a3) 00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP65 High Definition Audio (rev a1) 00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP65 PCI bridge (rev a1) 00:09.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP65 IDE (rev a1) 00:0a.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP65 SATA Controller (rev a3) 00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation Device 045b (rev a1) 00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP65 PCI Express bridge (rev a1) 00:0d.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP65 PCI Express bridge (rev a1) 00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP65 PCI Express bridge (rev a1) 00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration 00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map 00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller 00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control 03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 01) 04:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV730XT [Radeon HD 4670] 04:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc R700 Audio Device [Radeon HD 4000 Series] W karcie graficznej mam hdmi i tam na dole pokazuje te ATI device, ale ja mam ustawione HDA Nvidia Repozytorium Rpmfusion i potrzebne kodeki masz zainstalowane? Nie ale zainstaluje zara choć będe to robił 1 raz. Niby kopiowałem do /usr/local/lib/codecs te all-20071007 tak jak tu http://www.fedoracentrum.pl/index.php/2009...-kodekow-win32/ tylko innych komend używałem bo tak jak tam pisało to miałem jakieś błędy ((_wogóle_ ? w ogóle) ORT nie miałem folderu codecs) a dzwiek w ogole jest? Nigdzie nie ma dźwięku próbowałem w kadu wszystkich opcji z listy nic. A na DSP_sound sie kadu ciachało a na qt4 jakiś błąd wyskakiwał. Co mnie najbardziej dziwi to że jak klikne play to pasek/suwak nie porusza się wcale a jak bym miał coś z sterami to by się ruszał, chyba ? sproboj sie pozbyc tego dziadowstwa i zostaw sama alse. no ale najpierw wez te kodeki poinstaluj. jak nie znasz dokladnej nazwy to zainstaluj sobie yumexa (nakladka gui na yuma) Posatram się. EDIT http://wklejto.pl/36971 - tu jest proces instalacji z punktu te co wymienił sokar620. Ale dźwięku dalej nie ma. O dziwo odtwarza filmy O.o ale bez dźwięku. fafig jak to zrobić co ty napisałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 2 karty dźwiękowe, czyli stary problem. Poszukaj na forum bo w ciągu ostatniego miesiąca były przynajmniej 2-3 takie tematy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Czerwiec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 Jedyne co udało mi się znaleść to to że ja mam, nie wiem gdzie to widziałeś ten wątek: [root@host-89-228-147-111 Damian]# rpm -qa | grep alsa alsa-utils-1.0.20-3.fc11.i586 alsa-plugins-pulseaudio-1.0.18-3.fc11.i586 alsa-lib-1.0.20-1.fc11.i586 A zyguli miał: [root@zyguli-fedora ~]# rpm -qa | grep alsa alsa-tools-1.0.17-1.fc10.i386 python-alsaaudio-0.3-1.fc9.i386 alsa-utils-1.0.18-6.fc10.i386 alsa-lib-1.0.18-6.rc3.fc10.i386 alsa-lib-devel-1.0.18-6.rc3.fc10.i386 bluez-alsa-4.19-1.fc10.i386 Czy to tego wina ? Jak tak to jak to doinstalować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 Wyłącz zintegrowaną kartę w biosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Czerwiec 23, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 Yyy no to tymbardziej nie będe miał dżwięku !? NAJBARDZIEJ MNIE DZIWI TO ŻE PASEK POSTĘPU ODTWARZANIA SIĘ NIE PORUSZA CHOĆ KLIKAM PLAY CZEMU !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 to ze pasek sie nie porusza moze byc zwiazane z jakims problemem dotyczacym kodekow. albo samego odtwarzacza. moze usun zainstalowane kodeki, wywal ich konfiguracje i zainstaluj ponownie? moze to cos pomoze odnosnie paska postepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Czerwiec 23, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2009 To nie kodeki stanowią problem. Może spróbuj stworzyć plik /etc/modprobe.d/alsa.conf i wpisać w nim: options snd-hda-intel index=0 model=auto position_fix=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 ja u siebie mialem tak ustawione /etc/modprobe.conf (karta adiXXXX + sb live 24b) setup na 2 karty options snd-ca0106 index=-1 options snd-hda-intel position_fix=1 model=3stack index=-2 generalnie jak nie potrzebujesz dwoch kart dzwiekowych (a na pewno nie potrzebujesz), to wylacz w biosie - zaoszczedzisz sobie fatygi. powinno pomoc SOA: "U mnie dziala" ps. sprawdz czy masz kanaly na dzwiekowce unmute (alsamixer i klawisz M na wybranym kanale) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 To nie kodeki stanowią problem. Może spróbuj stworzyć plik /etc/modprobe.d/alsa.conf i wpisać w nim:options snd-hda-intel index=0 model=auto position_fix=1 Nie działa =,= ja u siebie mialem tak ustawione /etc/modprobe.conf (karta adiXXXX + sb live 24b) setup na 2 karty options snd-ca0106 index=-1 options snd-hda-intel position_fix=1 model=3stack index=-2 generalnie jak nie potrzebujesz dwoch kart dzwiekowych (a na pewno nie potrzebujesz), to wylacz w biosie - zaoszczedzisz sobie fatygi. powinno pomoc SOA: "U mnie dziala" ps. sprawdz czy masz kanaly na dzwiekowce unmute (alsamixer i klawisz M na wybranym kanale) Nie działa po w klejeniu =,= W biosie nie mogłem wyłączyć HDMI w karcie graficznej(przynajmniej nic nie znalazłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 ale jak ci nie kazalem tego wklejac na zywca tylko podalem przyklad (chodzilo mi o te indeksy). w ogole jakie masz te karty dzwiekowe? btw HDMI nie ma nic wspolnego z dzwiekiem, tylko HDA . na pewno jest opcja onboard audio - sprawdz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
root4u Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 ale jak ci nie kazalem tego wklejac na zywca tylko podalem przyklad (chodzilo mi o te indeksy). w ogole jakie masz te karty dzwiekowe? btw HDMI nie ma nic wspolnego z dzwiekiem, tylko HDA . na pewno jest opcja onboard audio - sprawdz Jak nie ma przecież HDMI przesyła dźwięk i obraz O.o To są te dwa audio: 1. 00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP65 High Definition Audio (rev a1) 2. 04:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc R700 Audio Device [Radeon HD 4000 Series] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 my bad nie mam u siebie hdmi. dobra to ktore urzadzenie ma byc pierwsze? kojarzysz nazwy modulow do tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi