szatan Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 (edytowane) Witam , jestem dosc ciemny jesli chodzi o linuksa , ale ten problem wydaje mi sie dziwny , Miałem , Auroxa 10 , 1 wsza fedore , 5 fedore , Open suse , ubuntu , mandrive xtreme ale nigdy nie miałem problemu jak ten Otóż startuje instalatora , ładuje sie i podczas wykrywania removable media pojawia sie komunikat ze wystapił bład , i nalezy go zapisac , mam do wyboru , debuguj , zapisz albo zakoncz instalacje , odpiąłem dysk usb , wyjałem wszystkie kable z USB i nawet myszke USB i problem nadal ten sam I tak: kiedy wybiore zapisz , nastepuje wyszukiwanie dysku do zapisania do i instalator wisi jak winda , 10 minut i nic wisi. Kiedy wybiore debuguj pojawia sie sam tekst i tu nie wiem co zrobic bo nie jestem linuksowcem Fedora 11 64 bit seagate primary - windows maxtor secondary - tu chce miec i linuksa i zawsze go instalowałem na maxtorze. Obecnie posiadam , Ubuntu i mandrive i openSUSE i one instaluja sie normalnie bez problemow Edytowane Czerwiec 24, 2009 przez WalDo poprawki ortograficzne w tytule <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 jaka instalka? livecd ? i napisz cos wiecej o komputerze (plyta glowna na przyklad). co pokazuje dmesg ? PS. omg ale masz systemow . ja mam troche ale to na wirtualu zeby sobie nie zaprzatac glowy partycjonowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szatan Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 jaka instalka? livecd ? PS. omg ale masz systemow . ja mam troche ale to na wirtualu zeby sobie nie zaprzatac glowy partycjonowaniem Nie live , normalną Fedora 11 x86_64.mdf sciagałem stad http://mirrors.fedoraproject.org/publiclis...dora/11/x86_64/ Nie no systemy mam na płytkach w szufladzie , to tak dla sportu na kompie chce miec 2 , winde i fedore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 A od kiedy to Fedora wypuszcza spiny / obrazy w formacie mdf ?? Pobierz poprawny obraz iso (najlepiej torrentem - najlepsza kontrola poprawnosci pobranych danych), sprawdz sume kontrolna pobranego obrazu, wypal, zweryfikuj poprawnosc wypalonej plytki (np. poprzez wybor opcji mediacheck w GRUBasie przy bootowaniu z plytki) i dopiero wtedy zaczynaj walke... Fakt, ze spiny F11 i Anaconda w tej wersji sa troche kulawe, ale w 90% wywrotki przy instalacji to wina uszkodzonych plytek. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 polecam zaczac od wersji liveCD, ew jak masz tamta plytke to mozna sprobowac konsolowej instalacji. afaik to system sam sie pyta czy sprawdzic integralnosc plytki - nie zaszkodzi na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szatan Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Juz sie tłumacze , oczywiscie pobrałem obraz Iso ftp://gd.tuwien.ac.at/opsys/linux/fedora/...-x86_64-DVD.iso , a mdf mi tu wyszedł bo chciałem tylko podac rozmiar i wkleiłem z obrazu ktory robiłem alkoholem zeby nagrac druga płytke , Byc moze to wina mojej nagrywarki albo płytki , tylko dziwne ze wczoraj wypalałem OpenSUSE na tej samej DVD+RW i sie zaistalował cały system , nakombinowałem sie juz co nie miara a ta fedora nadal taka uparta. Myslałem ze ktos miał juz takie błedy ,nic to jutro kupie kilka płytek roznych firm i nagram ze 3 kopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 tak jak wspominal Exbros to moze byc wina samego obrazu. sciagnij live tylko 700 mega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Myslałem ze ktos miał juz takie błedy ,nic to jutro kupie kilka płytek roznych firm i nagram ze 3 kopie Nie potrzebujesz 3 kopii, wystarczy jedna ale dobra Najpierw sprawdz sume SHA pobranego obrazu iso - bedziesz wiedzial czy w ogole warto go wypalac. Zdaje sie, ze procedury sprawdzania integralnosci plytek i linki do narzedzi sa opisane w Poradniku ... ... tym, ze inny obraz wypalony na tej samej nagrywarce na tym samym nosniku byl okay w ogole sie nie sugeruj, poniewaz (a) tamten obraz moze byc dobry a obraz Fedory uszkodzony lub (b) plytka moze byc walnieta w miejscu z ktorego przy instalacji F probuje czytac HALa (przyklad taki...) a inny system go nie uzywa (bo w tym samym miejscu nosnika leza sobie czcionki jezyka chinskiego uproszczonego (kolejny przyklad ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Zdaje sie, ze procedury sprawdzania integralnosci plytek i linki do narzedzi sa opisane w Poradniku ...Potwierdzam → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#.C5.9A...O_i_co_dalej.3F A temat na "Oślą łaczkę" przeniosę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szatan Napisano Czerwiec 24, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 Zapytam jeszcze o jedno , kiedys instalowałem bodajże Fedore Core 1 z dysku było to 5 cd , czy nowe wersje umozliwiaja taką instalacje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 24, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 24, 2009 tak, sa plyty CD1-4 na mirrorach, mozna je sobie sciagnac. tylko nie wiem czy Ci dokladnie chodzi o to, bo jesli chcesz instalowac z obrazu iso, ktory jest na dysku, to pasuje wrzucic kernel i initrd do katalogu /boot i zrobic wpis w grubie. potem powinien sam poprosic o wybor rodzaju instalacji. mozna jeszcze inaczej. sciagasz netinstall (na dysku masz np wersje iso DVD), odpalasz z cd i wklepujesz: linux askmethod, potem wybierasz lokalizacje obrazu iso. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szatan Napisano Czerwiec 27, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 Obraz był uszkodzony , tak mi sie wydaje , ta sama sytyacja podczas instalacji z ISO. sciagam nowy obraz , a to mi troche zejdzieeeee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 27, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 27, 2009 tylko nie zapomnij potem sprawdzic czy sie suma kontrolna zgadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szatan Napisano Czerwiec 30, 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2009 Ok , zassałem nowy obraz, sprawdziłem sume kontrolną , wszycho OK , wiec zabrałem sie za instalacje i.................to samo Wiec zaczałem odpinac od komputera wszystko co popadnie , az została sama grafika i 1 dysk. i okazało sie ze fedorka czepiła sie dysku na krtorym mam windowsa , kiedy go podpiałem instalator sie wykrzaczał Wiec instaluje i ..................po wpisaniu hasła dla konta root zwis ............brak reakcji .......... wiec wygrzebałem z szuflady myszke sprzed 2 lat i znowu instalacja okzałalo sie ze fedorka czepiła sie mojej myszki USB :lammer: i ...........tego posta pisze spod fedory szkoda ze nowy liniuch odmawia instalacji na sprzecie na ktorym czy to fedora 5,6 czy byle inny linich nic nie gadał i sie instalował . mnie troche ta fedora podpadła ale juz jest ok bo zainstalowałem , temat uwazam za zakonczony Ps , dobrze ze nie musiałem przeprowadzac instalacji z wyjetym procesoem i pamieciami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Czerwiec 30, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 30, 2009 hmm a moze z tym dyskiem cos nie tak bylo? sprawdzales na obecnosc badsectorow ? podobno ostatnio wywalali z kernela jakies stare sterowniki, moze akurat pech chcial ze posiadasz jeden z tych sprzetow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi