siekier Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Skompilowalem sobie jadro 2.6.15.6 i niestety linux nie rusza juz na starcie. Jeswt komuniakt Kernel panic i ze nie moze znalesc katalogu root na partycji. Mysle ze jest to spowodowane brakiem pliku initrd w katalogu /boot, gruba mam na pewno dobrze skonfigurowanego bo vmlinuz jest ladowany. Nie moge go jednak stworzyc, gdyz: # mkinitrd bash: mkinitrd: command not found jak chce zainstalowac ten program to: # yum install mkinitrd Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories macromedia [1/7] livna [2/7] kadu [3/7] core [4/7] updates [5/7] freshrpms [6/7] extras [7/7] Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Nothing to do Tak pozatym to wydaje mi sie, ze mkinitrd mam zainstalowane tylko ze nie wiem czemu nie chce dzialac. Mam tak w przypadku wielu standardowych programow: [root@pc2-126 boot]# lsmod bash: lsmod: command not found [root@pc2-126 boot]# fdisk bash: fdisk: command not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Powiem tylko, że kompilowanie jajka w Fedorze to niesamowite ryzyko i niepotrzebne nerwy. Trzeba się dobrze znać na kernelu, SELinuksie i ogóle dystrybucji żeby się za to ruszać. Paczkę mkinitrd masz w systemie. Logowałeś się na roota przez "su" a nie "su -"? Takie mam podejrzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 A jak się na roota logujesz? su - Ta kreska jest ważna. Pozatym większość poleceń których nie ma zwykły user siedzi w /sbin lub /usr/sbin Więc zawsze możesz zrobić np. /sbin/fdisk i wtedy nawet nieustawiona zmienna $PATH nie przeszkodzi. edit ups, za długo pisałem tego posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 whereis mkinitrd a logowales sie przez su - czy tylko su? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Hehe 3 identyczne odpowiedzi Cóż za nabijanie postów. I tak ja byłem pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekier Napisano Marzec 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Faktyczne logowalem sie przez su bez kreski. Teraz (z kreska) juz dziala:) Dzieki! Czy ta kreska jest potrzebna tylko w Fedorze? I kiedy w takim razie jej uzywac? Do kompilacji programow albo do aktualizacji przez yum trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Chyba tylko w Fedorze się z kreską spotkałem. Kreska daje ci przede wszyskim dostęp do programów w katalogach sbin. Najlepiej wyrobić sobie nawyk stosowania jej zawsze. Polecam temat na tym forum: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=5502 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 ta kreska nie daje wcale dostępu do niczego to jest zwykłe wykonanie skryptów dla roota i ustawienie wszystkich zmiennych przypisanych do niego także i ścieżek wyszukiwania generalnie to radzę ci żebyś zaznajomił się gdzie co leży w linux /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin /etc /lib .......... itd. a su - dotyczy wszystkich linux bez wyjątku Pozdro PS. Bez tej kreski (samo su) też ci zadziała tylko musisz podać pełną ścieżkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Czy ta kreska jest potrzebna tylko w Fedorze? I kiedy w takim razie jej uzywac? Do kompilacji programow albo do aktualizacji przez yum trzeba? Kreska potrzebna jest w każdym linuksie/uniksie. Kreska oznacza, że przechodząc na inne konto (niekoniecznie root, to może być su - twojastara) ściagasz WSZYSTKIE ustawienia konta. Jeśli kreski nie ma, to tzw. EUID masz z konta, na które się przelogowałeś, ale ścieżki dostępu i inne zmienne systemowe są z Twojego konta. Zazwyczaj zwykły user ma ustawione inne ścieżki niż root np. domyślnie nie ma /sbin i stąd problemy z wywoływaniem niektórych programów/poleceń kiedy wywołasz su (bez kreski). Wtedy masz id='root' ale ścieżki z usera, z którego przechodziłeś na root'a. Więcej informacji przyniesie zapewne jak zwykle (wnikliwa) lektura man su Pozdr, W. P.S. nota bene temat "su" i "su -" był już kilkanaście (-dziesiąt?) razy poruszany na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekier Napisano Marzec 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Nigdy wczesniej sie z ta "kreska" nie spotkalem, ale widac w Fedorze duzo od tego zalezy, bo teraz jak zrobilem #yum update to znalazlo mi 11 nowych pakietow do aktualizacji, w tym nowego kernela 2.6.16. Wracjac do mojego problemu z tematu (startu systemu po kopilacji jadra), to niestety adios mial racje: Powiem tylko, że kompilowanie jajka w Fedorze to niesamowite ryzyko i niepotrzebne nerwy. Trzeba się dobrze znać na kernelu, SELinuksie i ogóle dystrybucji żeby się za to ruszać. Po stworzeniu pliku initrd dla jadra, ktore kompiluje, system nie wiele dalej sie posunal Nie rozumiem za bardzo o co chodzi, wywala ze nie moze znalesc katalogu root, systam plikow mam ext3 i wkompilowalem jego obsluge w jadro. PS. Mam nadzieje ze mozna wrzucac takie duze zdjecia na forum. Jak nie to je usune i dam samego linka to tego pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Na to wygląda, że jednak źle skompilowałeś jądro. Spróbuj jeszcze raz, i 3 razy zastanów się nad każdą opcją w konfiguracji. http://www.jestemjez.home.pl/kernel-howto.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 A ja typuję, że jest źle zrobiony initrd. Miło byłoby wiedzieć z jakimi parametrami został wywołany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 o mamo jak ty tego kernela kompilowałeś . Masakra !!!!!! a mkinitrd to ma swoją składnię i uważaj jak go wykonujesz poza tym podczas wydawania polecenia make install podczas kompilacji wszystko w FC robi się samo !!! i nie trzeba ręcznie niczego samemu kpiować dolinkowywać czy tworzyć initrd itd.. poczytaj najpierw jak kompilować kernel od FC4/FC5 Ni ekorzystaj ze starych opisów bo się rozłożysz. Pozdro PS. Poza tym jak chcesz dokompilować np. jakiś moduł to wystarczy zroić odpowiedni plik Makefile-a i nie trzeba rekompilować kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Marzec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 1. odpal go bez opcji quiet dostaniesz więcej szczegółów, sprawdź czy masz wkompilowaną obsługę swojego dysku, filesystmow etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekier Napisano Marzec 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2006 Kurde, ale wtopa Cala sekjca "ATA/ATAPI/MFM/RLL support" byla wylaczona. Nymus dzieki! Jadro juz dziala, prawie dobrze, bo byly jakies warningi ale chyba malo wazne. Moze sobie z czasem z tym jakos poradze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi