Yuo Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Witam, podczas ostatniej zabawy w upiększanie systemu, zmieniłem "Motyw graficznego ekranu logowania" (czyli, jak mi się wydaje, motyw KDM). Problem polega na tym, że pojawia mi się komunikat o tym, że theme jest uszkodzony, następuje próba otwarcia domyślnego ekranu. Jednak na domyślnym nie jestem w stanie NIC wpisać. w pliku /etc/kde3/kdm/kdmrc są linie: Theme=/usr/share/apps/kdm/themes/Bluecurve UseBackground=true czyli takie, które wydają mi się poprawne. Prosze o pomoc w przywróceniu starego thema. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przewmir Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Po pierwsze w pliku kdmrc powinien być jeszcze wpis: UseTheme=true Jeżeli to nie pomaga to trzeba usunąć redhat-artwork rpm -e --nodeps redhat-artwork a potem zainstalować go na nowo z pliku rpm lub yum install redhat-artwork Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuo Napisano Kwiecień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 tak, linia UseTheme=true jest, a reinstalacja redhat-artwork nie pomogła. Wpadłem na pomysł, żeby zmienić to w trybie graficznym, jednak musiałbym go wyłączyć i uruchomić przez startx, będąc zalogowanym. Tylko jak wyłączyć grafikę? Próbowałem polecenia INIT 3, ale wiesza się na cups-config-daemon [OK]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Tylko jak wyłączyć grafikę? Próbowałem polecenia INIT 3, ale wiesza się na cups-config-daemon [OK]. Mam nadzieję, że "init 3" a nie "INIT 3" Może wcale sie nie wiesza tylko nie przechodzi do prompta. Klepnij <enter> kilka razy. A jak nie to restart i wejdź w edycję GRUBa: na ekranie GRUBa wciśnij literkę "e", przejdź kursorem do linii zaczynającej się od "kernel ...", (tu chyba jeszcze raz "e" - nie pamiętam dokładnie, czytaj komunikaty na ekranie), ustaw się kursorem na końcu tej linii, wpisz "3", <enter>, "b" jak boot i powinno wejść do trybu tekstowego. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
#webboy Napisano Kwiecień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 4, 2006 Witam. Ja też niedawno miałem taki problem (ustawiłem przypadkowo temat dla kdm w gdm, ale objawy były identyczne jaku u Ciebie). Poniżej napisałem jak z tym sobie poradzić: 1. W miejscu, w którym zawiesza ci się komp (czyli na ekranie logowania), wciśnij kombinację klawiszy Ctrl+Alt+F1, aby przejść do konsoli. 2. Zaloguj się na roota (login: root). 3. Przejdź do katalogu /etc i otwórz w vi plik inittab (vi inittab). 4. Znajdź w nim taki o to wiersz: id:5:initdefault: i zmień wartość 5 na 3(czyli poziom uruchamiania). 5. Zapisz zmiany i w konsoli wpisz reboot. 6. Po ponownym uruchomieniu maszyny w trybie tekstowym, zaloguj się na roota i wydaj polecnie startx. 7. Po tym odzyskasz władzę nad środowiskiem graficznym Teraz w w Centrum Sterowania lub w ustawnieniach Gnome, znajdź opcję menadżera logowania i wybierz dla niego z powrotem domyślną skórkę. 8. Zmień na nowo wpis w pliku /etc/inittab na id:5:initdefault:. 9. Zrestartuj komputer. 10. Teraz powinieneś ujrzeć domyślny, działający ekran logowania:) U mnie działa w 100%. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuo Napisano Kwiecień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 5, 2006 @WalDo: dzięki wielkie, uruchomił mi się bez graficznego. Później logowanie, startx i zmiana ustawień. @#webboy: propozycja WalDo była prostsza, i nie wymagała edycji plików na stałe - po restarcie Grub startował normalnie, z trybem graficznym. Ale Tobie również dziękuję Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi